Spanje keurt het medicijn tegen overgewicht “Wegovy” goed

Spanje keurt het medicijn tegen overgewicht "Wegovy" goed
Beeld: RTVE / web

Spanje keurt het medicijn tegen overgewicht “Wegovy” goed

In de voortdurende zoektocht naar effectieve behandelingen voor overgewicht en gerelateerde aandoeningen, heeft de farmaceutische industrie een baanbrekende doorbraak geboekt met de introductie van “Wegovy”. Dit innovatieve medicijn heeft de aandacht getrokken van zowel de medische wereld als van mensen die worstelen met gewichtsproblemen.

Spanje heeft onlangs de goedkeuring gegeven voor het gebruik van Wegovy, een antiglucemicum dat ook ingezet kan worden voor gewichtsbeheersing. De Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS) heeft het gebruik van Wegovy toegestaan om de problemen met de levering van vergelijkbare geneesmiddelen op basis van GLP-1-analogen te verlichten.

De GLP-1-analogen zijn geneesmiddelen die oorspronkelijk werden ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2. Ze helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en hebben een gunstig effect op gewichtsbeheersing. Naarmate de prevalentie van obesitas en gerelateerde aandoeningen toenam, groeide ook de vraag naar deze medicijnen voor gewichtsbeheersing.

De toenemende vraag heeft echter geleid tot tekorten en leveringsproblemen voor sommige GLP-1-analogen. In een poging dit probleem aan te pakken, heeft de AEMPS de introductie van Wegovy goedgekeurd als een nieuwe optie voor gewichtsbeheersing.

Hoewel Wegovy een nieuwe optie biedt voor mensen die worstelen met overgewicht, benadrukt de AEMPS dat het gebruik van GLP-1-analogen prioriteit moet krijgen voor diabetespatiënten. De autoriteiten roepen op tot een verantwoorde voorschrijving van deze medicijnen, waarbij de focus ligt op de behandeling van diabetes type 2.

Klinische studies hebben aangetoond dat Wegovy effectief is in het bevorderen van gewichtsverlies en het handhaven van een gezond gewicht. Het medicijn werkt door het hongergevoel te verminderen en het verzadigingsgevoel te verhogen, waardoor mensen minder geneigd zijn om overmatig te eten.

Deelnemers aan klinische studies met Wegovy hebben aanzienlijke gewichtsverliezen gerapporteerd, variërend van 15% tot 20% van hun initiële lichaamsgewicht. Bovendien heeft het medicijn geleid tot verbeteringen in gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Het is belangrijk op te merken dat Wegovy niet als een wondermiddel moet worden beschouwd. Voor een optimaal resultaat moet het medicijn worden gecombineerd met een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Patiënten die Wegovy gebruiken, worden aangemoedigd om hun levensstijl aan te passen en kunnen professionele begeleiding krijgen van diëtisten en andere zorgverleners.

Ga naar de inhoud