skip to Main Content
Afvalscheiding, recycling en uitleg van containers in Spanje

Afvalscheiding, recycling en uitleg van containers in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Eenieder die woont in Spanje weet dat het afval scheiden, het zwerfafval en het milieu over het algemeen niet de hoogste prioriteit heeft bij de Spanjaarden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet over nagedacht wordt en dat veel huishoudens wél aan afvalscheiding doen maar het niveau van bijvoorbeeld Nederland of Duitsland is nog niet bereikt. Toch wordt er vanuit de overheid veel aan gedaan om het afval scheiden te bevorderen en dus wordt het tijd om alles rondom het afval in Spanje eens te onderzoeken.

Waar je ook maar woont in Spanje (of vaak op bezoek komt) zie je de afvalcontainers staan. Grijs voor normaal afval, groen voor glas, geel voor plastic, blauw voor papier, bruin/oranje voor organisch afval en dan ook nog vaak een container voor tuinafval. Elke dag (of nacht) en soms zelfs tweemaal per dag rijden de afvalwagens langs om de containers te legen en het afval naar verwerkingsbedrijven te brengen. Overal op straat zie je afvalbakken staan die regelmatig geleegd worden en het is niet ongebruikelijk om schoonmakers te zien die nog ouderwets (maar effectief) met bezem de straten en stoepen vegen of met die verschrikkelijke bladblazers het afval naar een punt te blazen waar een schoonmaakwagen alles opveegt.

Al met al wordt er veel aan schoonmaakwerkzaamheden gedaan en helaas moet dat ook wel want niet alle Spanjaarden (en buitenlanders die in Spanje wonen) nemen het even nauw met de manier van het omgaan met het afval. Het komt maar al te vaak voor dat afval op straat wordt gegooid, lege pakjes sigaretten, sigarettenpeuken, plastic verpakkingen en zelfs hele afvalzakken. Het geluk voor de inwoners van het land is dat er meestal daags of meerdere keren op een dag schoonmakers langskomen om alles op te vegen waarna het proces weer opnieuw kan beginnen. Helaas weten veel mensen dat ook en dus gaat men rustig door met het op straat gooien van afval, en dat terwijl er doorgaans genoeg afvalbakken te vinden zijn.

Waar ligt dat aan? Is het de laksheid van de Spanjaarden? Is het een gebrek van onderwijzen en informatie verstrekken? Wordt er te weinig aandacht gegeven aan de afvalproblemen? Weet men niet wat men moet recyclen en in welke containers men het afval moet gooien? Daarom wat meer informatie over afvalverwerking in Spanje.

Cijfers

Spanje telt om en nabij de 46.759.218 inwoners, dat is dus veel meer dan in Nederland of België en het land is ongeveer 12 keer groter dan Nederland. In het hele land staan 95 grote afvalverwerkingsinstallaties die jaarlijks 1,3 miljoen ton aan afval verwerken. Het gaat daarbij om 445.051 ton aan plastic, 267.896 ton aan metaal, 580.585 ton aan papier en karton (inclusief brik) en 6.807 ton aan houtafval. Het percentage van afval scheiden in Spanje staat op 74,8% van de bevolking die het afval scheidt, dat is dus bijna driekwart van de bevolking volgens de cijfers van Ecoembes.

Gekeken naar de twee grootste en meest belangrijke recycle containers, de gele voor plastic en de blauwe voor papier dan vallen de volgende cijfers op. In heel Spanje heeft 99,1% van de bevolking een of meerdere gele containers ter beschikking en 99,3% blauwe containers. Er staan 366.339 gele containers in Spanje en 200.618 blauwe containers. Jaarlijks wordt er gemiddeld 12,7 kilo aan plastic afval per inwoner verwerkt terwijl dat 15,1 kilo aan papier en karton is per inwoner.

Kleuren

Om iets meer te kunnen begrijpen over de verschillende kleuren containers en wat daar nu precies in moet volgt nu een uitleg. Voor meer informatie (in het Spaans) kun je naar deze website gaan.

Gele container

WEL / De gele containers zijn voor plastic, dat wil zeggen lege frisdrank- en waterflessen, plastic verpakkingen van schoonmaakspullen en persoonlijke hygiëne, verpakkingen van yoghurt, melk, groente en fruit etc, lege flessen van ketchup, mayonaise etc, plastic zakken, zakken van chips, nootjes etc, plastic blikjes etc. Daarnaast mogen ook de ijzeren verpakkingen van bijvoorbeeld blikjes zoals bier en fris maar ook van vis, soep, in blik verpakte groente etc. in de gele containers. Als laatste groep mogen ook de (tetra) brik pakken in de gele container gedaan worden zoals van fruitdranken, melk, wijn, water, tomaat, slagroom, soep, toetjes, gazpacho etc.

NIET / Wat niet in de gele containers gedaan moet worden zijn CD’s, kleding en schoenen, pannen, bestek en alles van plastic wat geen verpakking is. Ook mogen er geen plastic elektronische apparaten of plastic speelgoed in de gele containers. Wat ook niet juist is in de gele containers zijn lege spuitbussen, aanstekers, lijmtubes, baby flessen, lampen, pennen, tandenborstels, kammen, videobanden, sokken, spaanse moppen etc. Ook al zit daar soms plastic aan of in verwerkt, dit afval moet OF in de normale grijze containers bij al het andere afval OF wat nog beter is, gebracht worden naar een milieupark.

Blauwe container

WEL / papier, karton, reclamefolders, kranten, kartonnen dozen van koekjes, muesli, cornflakes etc, eierdoosjes van karton, tijdschriften, schriften (zonder ijzeren ring draad), sigarettenpakjes (zonder het plastic), enveloppen (zonder raam, met plastic raam moeten in gele container), boekjes, kadopapier, suikerzakjes en papieren tassen en zakken.

NIET / (tetra) brik (die moeten in de gele containers want van binnen zit er plastic en aluminiumfolie in verwerkt), geplastificeerd papier of karton, pizzadozen waar vet op zit (deze moeten in de grijze containers), servetten, wc papier, vies en vet papier en karton (moet in grijze containers). Over het algemeen mag papier/karton waar vetvlekken op zitten niet in de papiercontainers vanwege het verwerkingsproces en eventuele besmetting van ander papier.

Groene container

WEL / flessen van glas zoals wijn, frisdrank, bier, mosto, sidra, sappen, soep en potten van glas zoals appelmoes, fruit in glas, jam, cosmetica, parfum. BELANGRIJK deze potten en flessen moeten zonder dop of deksel in de groene container gedaan worden. Is de dop of deksel van plastic of metaal dan moet dat in de gele container, is het van kurk dan moet het in de bruine/oranje container, is het een ander materiaal dan moet het in de grijze container.

NIET / deksels en doppen van de flessen en potten (zie hierboven), volle flessen en potten (ook niet half vol of met een klein beetje erin), glas waar plastic of metaal in verwerkt zit (dat moet in de grijze container). Bij enige twijfel mag het afval in de grijze container gedaan worden.

Bruine/oranje container

WEL / al het organisch afval zoals etensresten, groente- en fruitafval, hondenpoep (tenzij het in een zakje zit dan moet het in de grijze container)

NIET / organisch afval in plastic zakken tenzij deze zakken niet van plastic maar van organisch materiaal gemaakt zijn.

Grijze container

WEL / alles wat niet in de bovenstaande bruine/oranje, groene, blauwe, gele containers gedaan kan en mag worden moet in de zogenaamde grijze container gedaan worden. Meestal staan er niet één maar twee van deze containers aangezien het merendeel van het afval in deze containers moet. Bij eventuele twijfels over in welke containers afval gedaan moet worden, kun je het beste altijd de grijze container gebruiken.

NIET / alles wat in principe goed is voor de blauwe, groene, gele en bruine/oranje containers zoals hierboven omschreven. Daarnaast zijn de grijze containers ook niet geschikt voor olijfolie en zonnebloemolie afval, batterijen, elektronische apparatuur, mobiele telefoons etc. Deze dienen naar een milieupark of “punto limpio” gebracht worden. In de supermarkten vind je in Spanje vaak bakken of zuilen waar batterijen in gedaan kunnen worden.

Tuinafval containers

Op veel plaatsen in het land (maar niet overal) staan naast de gele, blauwe, groene en grijze containers ook vaak open containers waar tuinafval in gedaan kan worden. Deze containers zijn bedoeld voor de huishoudens en niet voor de hoveniersbedrijven. Helaas maken deze wel vaak gebruik van deze containers omdat ze te laks zijn om naar een verzamelpunt te rijden.

WEL / al het mogelijke tuinafval zoals planten, bloemen, bomen, takken, bladeren, gras, compost, etc.

NIET / tafels, stoelen, meubels van hout, bloembakken, potten etc.

Milieuparken

Bijna overal zijn milieuparken ofwel “puntos limpios” of “ecoparques” te vinden. Dit zijn verzamelplaatsen van al het afval wat niet in de normale containers kan en mag gedaan worden. Hierbij gaat het om elektronische apparatuur, batterijen, oliën, meubels, groot afval, gevaarlijke producten, ijskasten, wasmachines etc.

Deze parken liggen doorgaans in elke gemeente of daar in de buurt. Helaas is niet iedereen bereid om naar zo’n punto limpio of ecoparque te rijden en helaas zijn deze ook niet altijd open. Mocht een milieupark beperkte openingstijden hebben dan zie je vaak dat het afval voor de poort gezet wordt, in plaats van nogmaals terugrijden. In de ergste gevallen wordt het in de natuur gedumpt.

Gemeenten

In sommige gemeenten is het toegestaan om het “grote” afval naast de normale containers te plaatsen. Elke dag rijden er auto’s rond die langs de containers rijden om het afval op te ruimen en ervoor te zorgen dat het er rondom de containers een beetje netjes uitziet, iets wat helaas niet altijd zo is.

Er zijn ook gemeenten waar je telefonisch contact kunt opnemen waarna men het afval gratis komt ophalen. Dat is bijvoorbeeld makkelijk als je een keuken of badkamer verbouwd en de oude spullen langs de kant van de weg wilt zetten.

Chatarra

Wat is dat nu weer? Chatarra is eigenlijk een woord wat bedoeld is voor diegene die oud ijzer ophalen. Helaas is sinds dat de economische crisis begon en er veel werklozen bijkwamen in Spanje het aantal personen die dagelijks alle containers onderzoeken op afval wat enigszins iets waard kan zijn steeds meer toegenomen. Daarom zie je elke dag meerdere auto’s voorbij komen bij de containers met personen die gewapend met stokken om het afval uit de containers te vissen, langs de containers rijden op zoek naar “waardevolle” spullen.

Zwerfafval

Helaas zie je veel, te veel in Spanje. Zwerfafval is afval wat, zoals de naam al aangeeft rondzwerft ofwel gewoon op straat of in de natuur ligt. Het begint eigenlijk al klein met sigarettenpeuken en zonnebloempitten (die men in Spanje nog wel eens op straat eet en dan de pitten op de grond gooit of laat vallen), blikjes, plastic verpakkingen etc. Het kan echter ook veel groter door het afval simpelweg en zonder enige schaamte in de natuur te gooien langs de paden en wegen. Dat kunnen hele karren vol zijn met tegels, bouwafval, tuinafval etc.

Milieupolitie

Om alles een beetje in goede banen te leiden of in ieder geval meer controles uit te oefenen bestaat er in Spanje ook een milieupolitie. Er is een nationale afdeling van de Guardia Civil, de Seprona die verantwoordelijk is voor het milieu maar ook voor de zorg voor dieren in het geval van dierenmishandeling etc. Op lokaal en regionaal niveau zijn er ook zogenaamde “Medio Ambiente” agenten actief die zich in principe alleen bezighouden met milieuzaken. Het zijn deze afdelingen die je kunt bellen indien je ergens aangifte van wilt doen of als je iets wilt melden omdat je iets bent tegengekomen.

Onwaarheden en onwetendheid

In de wereld van afvalscheiding en recycling zijn er nogal wat vragen en onduidelijkheden. Onterecht menen velen dat al het afval bij elkaar in dezelfde vrachtwagen terecht komt omdat de afvalwagens nu eenmaal teveel op elkaar lijken. Dat is echter niet het geval en alles wordt apart gescheiden en naar de verantwoordelijke verwerkingsinstallaties gebracht. Veel mensen menen dat het allemaal onzin is om te recyclen maar het recyclen van materiaal is goedkoper dan het nieuw maken. Daarnaast menen velen dat alles bij elkaar terecht komt in de afvalverwerkingsinstallaties, iets wat niet waar is. Alles wordt apart verwerkt, schoongemaakt en gescheiden.

Meer informatie over afvalwerking en recycling in Spanje is te vinden (in het Spaans en Engels) op de website van Ecoembes. Ook op de website van inforeciclaje (in het Spaans) kun je veel informatie vinden over reciclaje of recycling in Spanje.

Dit artikel is voor het eerst geplaatst op 25 december 2016.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Ik woon sinds 10 jaar in Spanje in een urbanisatie in Catalunya. Ook wij hebben de vijf soorten containers maar die worden, ondanks dat wij redelijk veel betalen per jaar, echt niet elke dag geleegd. Men mag blij zijn als dat twee maal per week is. Helaas hebben we die vijf containers bij ons voor de deur staan. De Spanjaarden zijn te lui om kartonnen dozen klein te maken en het glas afval gaat gewoon in de grijze container. De grijze container is uitgerust met een voetpedaal wat de uitnodiging geeft om deze met een rotklap dicht te laten vallen. Liefst om half zes in de morgen zodat je met een schok overeind zit in je bed.
  Ook bij ons wordt van alles naast de containers gegooid omdat men te lui is het in de container te deponeren. Langs rijden en vanuit het raam alles ernaast gooien is zowat standaard.
  Het toeristen seizoen komt er weer aan de een aantal huizen in de urbanisatie worden verhuurd. Overvolle containers en veel troep ernaast wat door de zwerfhonden en katten opengetrokken wordt. Het is dan een stinkende bende.
  De Deixalleria is bij ons goed te bereiken en als je naar het dorp rijdt kom je er zowat langs. Er wordt door het bestuur van de urbanisatie wel aandacht aan besteed maar door gemakzucht en luiheid wordt dat door de meesten gewoon genegeerd. Van mij mogen ze er camera’s naast zetten zodat de vervuilers een fikse boete tegenmoet kunnen zien.

 2. het is goed dat ook Spanje met al zijn provincies of deelstaten werk maken van om het afval te scheiden en te verwerken tot nieuwe producten ! Echter is mijn vraag, als ik zie hoeveel afval er wordt opgehaald, wat gebeurt er met het restafval ? Zijn er verbrandingsovens of wordt dit gedumpt in een of ander vallei ? BERDO

 3. Ik had al eens eerder gelezen over de “Punto Limpio” waar men terecht kan met afval dat niet in 1 van de gekleurde afvalcontainers thuis hoort. Ik verwachtte zo’n punt ook in onze gemeente (ong. 30.000 inwoners) te kunnen vinden. Maar hoe ik ook zocht, nergens zoiets te vinden.
  Ook de Spanjaarden en Nederlanders die wij hier kennen wisten niet waar dit te vinden was. uiteindelijk vond ik er eentje 2 dorpen verder, op een zeer moeilijk te vinden locatie.
  Min of meer toevallig ben ik er recent achter gekomen dat er in onze gemeente dus wél zo’n afleverpunt bestaat. Alleen dan weer niet onder de naam “puntos limpio” of “ecoparque”. Catalanen noemen dit namelijk een “Deixalleria”.
  Vanwege de onbekendheid voor velen is het daar trouwens altijd ERG rustig!?

 4. In Mijas wordt iedere dag het vuil opgehaald. Rondom containers schoongemaakt. De toeristen maken er een rommel van! In Nl wordt 1 maal per twee weken restafval opgehaald en gft afval. Lekker fris en gezond, zeker nu het zomer wordt. Papier 1 maal per 4 weken in je eigen container! Het is beter geregeld in Spanje, dan in Nederland.

  1. In Nederland wordt ongeveer de helft gerecycled, de andere helft wordt verbrand. En een verwaarloosbaar percentage wordt gestort onder speciale condities (asbest e.d.).
   In Spanje wordt ongeveer één derde gerecycled en meer dan de helft eindigt op een vuilstort.

 5. Hier in La Nucia, (La Alberca) wordt het vuil vaak naast de ondergrondse bakken gezet, kartonnen dozen die niet door de opening passen etc, te lui en te laks om het doosje even plat te stampen zodat deze wel door de opening past., complete vuilniszakken die gewoon door de klep kunnen, maar zo van de spiegel van de auto aan straat worden gegooid, hoeven ze niet uitte stappen.. en dan zeggen ze altijd kakkerlakken horen bij Spanje. Nou als ze eerst is wat netter met hun vuil om zouden gaan dan wisten ze wel beter. Gemakzucht, ik woon nu naast zon verzamelpunt en vind het gewoon smerig, altijd troep over de stoep weg waaiend, asociaal gewoon.. maar ja maak me er niet meer druk om, laat maar lekker weg waaien hoor. Ik ruim het niet meer op van een ander.. gelukig waait hetvaaken is het zo weer weg. Maar jammer dathet zo allemaal gaat hier in Spanje.

 6. Spanjaarden moeten dringend heropgevoed worden! Van sorteren of afval kleiner maken zodat het in de container kan… nee te veel werk! Liever naast de container. De steden zouden heel veel geld ophalen met boetes te geven.

 7. In sommige dorpen van Huelva staan sinds kort alleen bakken voor compost, plastic, papier en flessen. Geen idee wat je dan met het restafval moet doen. Tot nu toe vermijden we die dorpen, hopen dat het niet overal gebeurt. Op zich scheid ik heel fanatiek het afval maar je houdt echt restafval over.

 8. Een goed begin voor gescheiden afval zou zijn de (voeding-)industrie ervan bewust te maken van overbodige vervuiling. Glazen verpakking met een kunststof / plastic hoesje = krimpfolie omdat het bedrukken van glas duurder is. De eieren zijn verpakt in een (gerecycled) papiermassa, daarbovenop een plastic verpakking en het geheel in een plastic folie. Bij de Mercadona grote plasticzakken als standaard voor een paar aardappelen bijvoorbeeld. Er worden ook kleinere zakjes aangeboden door de verpakkingsindustrie.
  ‘n Bolsa senor? No gracia! Ik heb in de coche een vouwkratje om het te vervoeren. Met al die kleuren wordt het voor de eenvoudige mens alleen maar moeilijker en niet makkelijker.

 9. Ik woon gedeeltelijk in Albir .Bij ons in de buurt heb je ondergrondse
  Conteners vind ik fris . Nu zijn ze afgesloten en hebben weer bakken neer gezet
  Waarom is dat ???

 10. Heb u al eens na gegaan waar u ontlasting naar toe gaat ? Het gebouw waar ik woon is geen aalput, gewoon aan de riool aangesloten. Dat ruik je als het fel regent en de riolen overlopen !

 11. Waar hebben jullie het over, hier in Denia zit alles onder de grond inde stad en kun je duidelijk zien waar wat in moet! Heel gemakkelijk.

 12. Dicht bij ons staat een grijze container. Regelmatig hoor ik het gerinkel van het glas dat erin gegooid wordt.
  Ook zit er regelmatig plastiek en tetra briks in.
  De anders gekleurde containers staan nochtans niet veel verder (een 100-tal mà.
  Een Spanjaard is zeker niet milieubewust.
  Zelfs bij grote droogte, in de zomer, zien ze nog de kans om regelmatig het straatdeel voor hun huis nat te spuiten om het stof te verwijderen.

 13. Wij wonen in het buitengebied van Albox – Almeria.
  Wij krijgen niet de indruk dat men hier gehoord heeft van gescheiden afval.
  Zwerfvuil opruimen hebben ze hier nog nooit van gehoord lijkt het wel.
  Hier en daar staat er een gele container naast de grijze containers.
  Kleurenblind? Als ik zie wat erin ligt.
  Triest en hopeloos.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken