skip to Main Content
De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanjaarden houden van honden en hebben deze vaak als huisdieren, voor het jagen of om te werken. Er zijn steeds meer Spanjaarden die honden nemen om samen met een familie onder een dak te wonen maar er zijn ook nog heel veel Spanjaarden die jagen en honden gebruiken om wild op te jagen, te vangen of op te halen. Daarnaast zijn er honden die voor werk gebruikt worden zoals bij het hoeden van schapen. Ondanks het feit dat niet-Spanjaarden vaak menen dat de inwoners van Spanje niet van honden houden is dat niet helemaal correct.

Je hoeft daarvoor alleen maar om je heen te kijken in Spanje waarbij het meteen opvalt dat er ontzettend veel mensen wandelen met hun honden, in alle soorten en maten. Uiteraard zijn er helaas nog Spanjaarden die honden mishandelen en/of vermoorden maar daar gaat dit artikel nu even niet over (daar hebben we al veel over geschreven). Dit keer kijken we naar de typische Spaanse hondenrassen die in het land te vinden zijn.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Galgo / Pixabay

1- Galgo

De Spaanse windhond of Galgo Español is van origine ruwharig en gedraagt zich tegenover andere honden en mensen zeer sociaal. De Galgo heeft als kenmerk dat alles lang is, de nek, rug, hoofd en staart met daarin een knik. Het zijn waakzame honden maar ook zeer aanhankelijk en sociaal ten opzichte van andere honden. Net zoals andere windhonden is ook de Galgo Español een jachthond en wordt deze ook gebruikt bij renwedstrijden of coursing. Helaas is dit type hond net zoals de Podenco’s een ras wat vaak door jagers in de steek worden gelaten of nog erger worden omgebracht.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Podenco / Pixabay

2- Podenco

In de groep van podenco’s zijn er vier verschillende te vinden in Spanje, te weten de podenco Canario, podenco Ibicenco, podenco Andaluz en de maneto. Dit hondenras kan gezien worden als een primitieve windhond die hoofdzakelijk gebruikt wordt bij het jagen in Spanje maar ook steeds meer als huishond gezien wordt. Deze honden hebben een goed karakter waarbij ze tegen volwassenen en kinderen erg vriendelijk zijn maar tegelijk erg pittig kunnen zijn naar andere honden toe. Gezien het feit dat deze honden het heerlijk vinden om te jagen en het voornamelijk van de geur en hun neus moeten hebben, worden deze honden dan ook veel gebruikt door de Spaanse jagers. De podenco Canario is afkomstig van de Canarische Eilanden terwijl de podenco Andaluz uit Andalusië komt en naast een kortharige ook een langharige versie kent. De podenco Ibicenco is te vergelijken met de overige podenco varianten, net zoals de podenco Maneto al heeft deze laatste als kenmerk dat ze korte poten heeft.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Perro de agua / Pixabay

3- Perro de agua

De perro de agua Español is erg bekend in Nederland, België en de rest van de wereld en heeft de naam Spaanse Waterhond. Dit ras hoort bij de Retrievers, Spaniëls en Waterhonden en zijn erg gehoorzame en attente honden die gemiddeld tussen de 38 en 50 cm groot worden. De honden hebben als kenmerk dat ze lang en gekruld haar hebben waarbij er verschillende kleuren te vinden zijn maar vaak gaat het om een combinatie van bruin met een andere kleur die witte vlekjes laat zien. Het zijn mooie honden om te zien, zeker als ze uit het water komen als ze gezwommen hebben, iets wat ze erg graag doen. Het is een ideale hond om in een gezin met kinderen te hebben.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Sabueso / Español

4- Sabueso Español

Deze Spaanse rashond hoort bij de dashonden en de zogenaamde lopende honden. Ze worden gezien als trouwe, aanhankelijke en lieve jachthonden. De Sabueso Español is kortharig en meestal licht van kleur maar kan ook in donkere vorm voorkomen. Dit hondenras wordt in Spanje onder andere gebruikt als jachthond maar ze duiken steeds meer op als huishond omdat de honden zachtaardig zijn en ook goed met kinderen overweg kunnen. De Sabueso Español is een actieve hond die buiten het jagen erg actief is en van rennen houdt omdat ze hun energie kwijt moeten.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Mastín / Pixabay

5- Mastín

Net zoals bij de podenco’s zijn er bij de mastín ook meerdere soorten te vinden zoals de mastín Español, mastín del Pirineo, dogo Mallorquín, dogo Canario en alano Español. De mastín Español is een hondensoort die bekend is onder de Nederlandse naam als Spaanse Mastiff en hoort bij de dogachtigen. Over het algemeen zijn het intelligente, zelfverzekerde en zachtmoedige honden die echter ook wantrouwend kunnen zijn naar mensen en andere honden die ze niet kennen. Gezien het feit dat deze honden 70 tot 80 kilo zwaar kunnen worden zijn ze een hele verschijning. Normaal gesproken zijn het éénkleurige honden die zowel geschikt zijn als kuddehoeder of als waakhond. Naast de Mastín Español zijn er nog de mastín de Pirineo die veel in de Pyreneeën te vinden zijn en de dogo Mallorquin die, zoals de naam al aangeeft, van oorsprong van Mallorca komt. Dan is er ook nog de dogo Canario die van de Canarische Eilanden komt.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Ratonero Bodeguero Andaluz / Pixabay

6- Ratonero Bodeguero Andaluz

Dit hondenras is zoals de naam al aangeeft afkomstig uit de regio Andalusië en dan vooral uit de provincie Cádiz. Het gaat om een kleine hondensoort wiens naam is afgeleid uit het feit dat deze ratten (ratas) en muizen (ratones) moest opsporen in de bodegas. De Ratonero Bodeguero Andaluz is een kleine, snelle en flexibele hond die bijna altijd wit gekleurd is met zwarte of bruine vlekken. Het zijn daarnaast vrolijke, actieve, nieuwsgierige, sympathieke, dappere en onrustige honden. Er is ook een ratonero Valencian die dus uit de deelstaat Comunidad Valenciana komt en daar ook wel gos rater Valencià genoemd wordt.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Perros pastores / Pixabay

7- Perros de pastor en perros boyeros

Deze groep honden kan omschreven worden als herdershonden (perros de pastor) en veedrijvers (perros boyeros). Het gaat in dit geval om de perro de pastor Mallorquín, perro de pastor Catalán, majorero, perro de pastor Vasco en de perro de pastor Garafiano. Er zijn dus herdershonden die van de Balearen komen, herdershonden uit Catalonië en Baskenland en van de Canarische Eilanden. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om honden die gebruikt werden/worden voor het bewaken en hoeden van de kudde op aanwijzing van de herder. Het zijn echter ook plezierige gezinshonden maar ze worden ook gebruikt voor de beveiliging.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Wij hebben 2 bodegueros uit Andalusië. Het zijn schattige, aanhankelijke, slimme hondjes. Dus wil je een kleiner maat hondje denk dan aan de Bodeguero.

 2. Ik heb helaas de Galgo ook te laat leren kennen en wij hebben er nu twee en onze zoon 1. Graag had ik meer willen hebben maar helaas de leeftijd gaat mee spelen en de ruimte, maar het zijn super honden. Je wordt er verliefd op.??

 3. Mensen stop aub met elkaar naar de troon te steken in verband met kennis over honden! Iedereen zijn mening. Mag ik voorstellen om niet in te gaan op uitdagingen van anderen om het niet op dit forum ten spits te drijven . Persoonlijk zeg ik altijd dat iedereen gelijk heeft en denk er altijd het mijne van. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en geschiedenis in verband met alles en nog wat. Dat dit forum voor sommigen een uitlaatklep is kan ik begrijpen! Schrijf jou eigen ervaring zonder naar anderen te verwijzen dit zou al veel maken en iedereen kan mogelijks uit die ervaring leren… Uiteraard is het heel wat anders wanneer iemand flagrante leugens gaat verkondigen. Geef dit dan door aan de redactie zodat zij desnoods de reactie kunnen verwijderen indien zij het nodig achten!

  1. Juan: iedereen is vrij om hier iets te plaatsen en als het te gortig wordt dan kan men inderdaad vragen aan de redactie om het betreffende artikel te verwijderen, zoals ik reeds een aantal keer heb moeten doen. Als iemand echter meermaals de pluimen in eigen gat steekt én het gaat over iets waar ook ik ervaring in heb, zal ik niet nalaten om zulke mensen te temperen en mijn mening te plaatsen. Als het jou niet aanstaat ben jij net zo vrij als iedereen om dit te melden aan de redactie gelijk met je motivatie/reden. Maar jij hoeft niet mij noch leo voor te zeggen wat wel of niet kan/mag geplaatst worden. We komen elkaar meermaals met zijn allen hier op het forum tegen en de ene keer kan iemand het eens zijn met iemands mening om de dag nadien dan weer het niet te zijn. Vrij normaal dit alles, toch?

  1. 4j geleden had men in Spanje http://www.lostdogs.es maar die server reageert niet meer, jammer.
   InnNederland bestaat er wel een 3-cijfer meldnummer maar in België dan weer niet. In België moet men gewoon naar de 112 bellen. In Spanje wellicht dan naar de policia local…vermoed ik

   1. Een Briard is een hond die helemaal niet bij mij past, ook het lange haar bevalt me niet en ze zijn een beetje lomp. Verder zijn ze wel erg lief. Ik houd het toch echt liever bij een Galgo aangezien deze een geheel ander gedrag vertoont dan elk ander honden ras. Dit valt pas te begrijpen als je zelf een Galgo hebt.

    1. Dat kunnen anderen ook vertellen van hondenrassen die jij niet hebt gehad. Iedere hondenbezitter/liefhebber hemelt nu eenmaal zijn hond op…en zo moet het ook he

     1. Ik heb mijn hele leven al te maken met alle hondenrassen dus ik weet zelf donders goed waar ik over praat. Zo heb ik ook op een airport parking gewerkt en zowat in elke auto gereden die er bestaat. Ervaring doe je op als je er dagelijks mee te maken hebt. De Galgo kwam iets later toen mijn omgeving veranderde maar dat is ondertussen ook al weer 10 jaar terug.

      En je hebt gelijk iedere hondenbezitter hemelt zijn hond op zelfs tot het niveau dat een hond de andere letterlijk doodbijt en de eigenaar blijft zeggen dat hij zo lief is en ook totaal geen controle over de hond heeft. Ik kom dit soort hondenbezitters dagelijks tegen helaas. Gelukkig gaat het meestal wel goed omdat mijn 4 honden goedsullen zijn en enkel maar willen spelen.

     2. Wel Leo: alle hondenrassen? Dan zeg ik: onmogelijk. Ik ken zelfs een hondenras uit de Kaukasus waar jij heel zeker nog nooit van gehoord hebt. Toevallig heb ook ik met veel rassen te maken gehad, reeds sinds 1965. Sinds 1985 leid ik honden (én vooral de eigenaren) op in verschillende scholen, waaronder ook politiehonden voor specifieke opdrachten. Eind jaren ‘80 was ik trouwens daarvoor in de VS. Ik ben er 10j geleden mee gestopt wegens andere problemen en daardoor niet voldoende tijd meer om het goed te doen want er kruipt drommels énorm veel tijd in. Dus om je nu hier zo te profileren als zijnde dé grote hondenkenner zou ik zeggen: temper je woorden maar wat. Ik heb ook te maken gehad met héél veel rassen maar zeer zeker niet met allemaal. Van de 8 die hier worden vermeldt heb ik er bij mijn weten (en lang geleden) maar 2 onder mijn verantwoordelijkheid gehad nl de Mastín en de Podenco.
      En wat betreft elke auto die er bestaat? Wat heeft dit ermee te maken? Heb je al eens in een oude Bedfort gereden (ong. eind jaren ‘70)? Ik wel, je moest om te schakelen “tussengas” geven… Ik moet het eens opzoeken of er nog foto’s van bestaan. Vond het een kl-bak om mee te rijden

     3. Bedoelde leo…zoals eerder gezegd vermoeiend om daar aannre denken. pff

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken