De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Oeps ... foto ontbreekt!

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanjaarden houden van honden en hebben deze vaak als huisdieren, voor het jagen of om te werken. Er zijn steeds meer Spanjaarden die honden nemen om samen met een familie onder een dak te wonen maar er zijn ook nog heel veel Spanjaarden die jagen en honden gebruiken om wild op te jagen, te vangen of op te halen. Daarnaast zijn er honden die voor werk gebruikt worden zoals bij het hoeden van schapen. Ondanks het feit dat niet-Spanjaarden vaak menen dat de inwoners van Spanje niet van honden houden is dat niet helemaal correct.

Je hoeft daarvoor alleen maar om je heen te kijken in Spanje waarbij het meteen opvalt dat er ontzettend veel mensen wandelen met hun honden, in alle soorten en maten. Uiteraard zijn er helaas nog Spanjaarden die honden mishandelen en/of vermoorden maar daar gaat dit artikel nu even niet over (daar hebben we al veel over geschreven). Dit keer kijken we naar de typische Spaanse hondenrassen die in het land te vinden zijn.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij
Galgo / Pixabay

1- Galgo

De Spaanse windhond of Galgo Español is van origine ruwharig en gedraagt zich tegenover andere honden en mensen zeer sociaal. De Galgo heeft als kenmerk dat alles lang is, de nek, rug, hoofd en staart met daarin een knik. Het zijn waakzame honden maar ook zeer aanhankelijk en sociaal ten opzichte van andere honden. Net zoals andere windhonden is ook de Galgo Español een jachthond en wordt deze ook gebruikt bij renwedstrijden of coursing. Helaas is dit type hond net zoals de Podenco’s een ras wat vaak door jagers in de steek worden gelaten of nog erger worden omgebracht.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij
Podenco / Pixabay

2- Podenco

In de groep van podenco’s zijn er vier verschillende te vinden in Spanje, te weten de podenco Canario, podenco Ibicenco, podenco Andaluz en de maneto. Dit hondenras kan gezien worden als een primitieve windhond die hoofdzakelijk gebruikt wordt bij het jagen in Spanje maar ook steeds meer als huishond gezien wordt. Deze honden hebben een goed karakter waarbij ze tegen volwassenen en kinderen erg vriendelijk zijn maar tegelijk erg pittig kunnen zijn naar andere honden toe. Gezien het feit dat deze honden het heerlijk vinden om te jagen en het voornamelijk van de geur en hun neus moeten hebben, worden deze honden dan ook veel gebruikt door de Spaanse jagers. De podenco Canario is afkomstig van de Canarische Eilanden terwijl de podenco Andaluz uit Andalusië komt en naast een kortharige ook een langharige versie kent. De podenco Ibicenco is te vergelijken met de overige podenco varianten, net zoals de podenco Maneto al heeft deze laatste als kenmerk dat ze korte poten heeft.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij
Perro de agua / Pixabay

3- Perro de agua

De perro de agua Español is erg bekend in Nederland, België en de rest van de wereld en heeft de naam Spaanse Waterhond. Dit ras hoort bij de Retrievers, Spaniëls en Waterhonden en zijn erg gehoorzame en attente honden die gemiddeld tussen de 38 en 50 cm groot worden. De honden hebben als kenmerk dat ze lang en gekruld haar hebben waarbij er verschillende kleuren te vinden zijn maar vaak gaat het om een combinatie van bruin met een andere kleur die witte vlekjes laat zien. Het zijn mooie honden om te zien, zeker als ze uit het water komen als ze gezwommen hebben, iets wat ze erg graag doen. Het is een ideale hond om in een gezin met kinderen te hebben.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij
Sabueso / Español

4- Sabueso Español

Deze Spaanse rashond hoort bij de dashonden en de zogenaamde lopende honden. Ze worden gezien als trouwe, aanhankelijke en lieve jachthonden. De Sabueso Español is kortharig en meestal licht van kleur maar kan ook in donkere vorm voorkomen. Dit hondenras wordt in Spanje onder andere gebruikt als jachthond maar ze duiken steeds meer op als huishond omdat de honden zachtaardig zijn en ook goed met kinderen overweg kunnen. De Sabueso Español is een actieve hond die buiten het jagen erg actief is en van rennen houdt omdat ze hun energie kwijt moeten.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij
Mastín / Pixabay

5- Mastín

Net zoals bij de podenco’s zijn er bij de mastín ook meerdere soorten te vinden zoals de mastín Español, mastín del Pirineo, dogo Mallorquín, dogo Canario en alano Español. De mastín Español is een hondensoort die bekend is onder de Nederlandse naam als Spaanse Mastiff en hoort bij de dogachtigen. Over het algemeen zijn het intelligente, zelfverzekerde en zachtmoedige honden die echter ook wantrouwend kunnen zijn naar mensen en andere honden die ze niet kennen. Gezien het feit dat deze honden 70 tot 80 kilo zwaar kunnen worden zijn ze een hele verschijning. Normaal gesproken zijn het éénkleurige honden die zowel geschikt zijn als kuddehoeder of als waakhond. Naast de Mastín Español zijn er nog de mastín de Pirineo die veel in de Pyreneeën te vinden zijn en de dogo Mallorquin die, zoals de naam al aangeeft, van oorsprong van Mallorca komt. Dan is er ook nog de dogo Canario die van de Canarische Eilanden komt.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij
Ratonero Bodeguero Andaluz / Pixabay

6- Ratonero Bodeguero Andaluz

Dit hondenras is zoals de naam al aangeeft afkomstig uit de regio Andalusië en dan vooral uit de provincie Cádiz. Het gaat om een kleine hondensoort wiens naam is afgeleid uit het feit dat deze ratten (ratas) en muizen (ratones) moest opsporen in de bodegas. De Ratonero Bodeguero Andaluz is een kleine, snelle en flexibele hond die bijna altijd wit gekleurd is met zwarte of bruine vlekken. Het zijn daarnaast vrolijke, actieve, nieuwsgierige, sympathieke, dappere en onrustige honden. Er is ook een ratonero Valencian die dus uit de deelstaat Comunidad Valenciana komt en daar ook wel gos rater Valencià genoemd wordt.

De 7 populairste Spaanse hondenrassen op rij
Perros pastores / Pixabay

7- Perros de pastor en perros boyeros

Deze groep honden kan omschreven worden als herdershonden (perros de pastor) en veedrijvers (perros boyeros). Het gaat in dit geval om de perro de pastor Mallorquín, perro de pastor Catalán, majorero, perro de pastor Vasco en de perro de pastor Garafiano. Er zijn dus herdershonden die van de Balearen komen, herdershonden uit Catalonië en Baskenland en van de Canarische Eilanden. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om honden die gebruikt werden/worden voor het bewaken en hoeden van de kudde op aanwijzing van de herder. Het zijn echter ook plezierige gezinshonden maar ze worden ook gebruikt voor de beveiliging.

Ga naar de inhoud