Merendeel van de vrouwen onder de 35 jaar in Spanje heeft geen kinderen

Oeps ... foto ontbreekt!

Merendeel van de vrouwen onder de 35 jaar in Spanje heeft geen kinderen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de laatste berekeningen van het Sociedad Española de Fertilidad (SEF) heeft 70% van de vrouwen onder de 35 jaar in Spanje geen kinderen. Aangezien de vruchtbaarheid van de vrouwen vanaf de 35-jarige leeftijd flink daalt, is het merendeel van de vrouwen van die leeftijd genoodzaakt om, als ze nog een kind willen hebben, gebruik te maken van een geassisteerde reproductieve behandeling.

Volgens de Spaanse vereniging voor Vruchtbaarheid moet er in Spanje een beleid komen om de geboorte aan te moedigen omdat Spanje op dit moment het land is binnen de EU waar gemiddeld de minste kinderen geboren worden. Volgens andere studies wacht 60% van de vrouwen in Spanje tot na de 30-jarige leeftijd om een eerste kind te hebben.

Spanje staat samen met Italië op de laagste plaats wat betreft de Europese geboortecijfers wat in de loop van de jaren een groot probleem kan worden voor het aantal inwoners in Spanje. Het geboortecijfer in Spanje staat gemiddeld op 1,34 kinderen per vrouw terwijl het Europees gemiddeld 1,6 kinderen is. Spanje staat ver achter bijvoorbeeld Frankrijk, Zweden of Ierland waar dat gemiddeld 1,8 kinderen per vrouw is.

In 2015 werden er in Spanje 36.318 baby’s geboren door kunstmatige voortplantingstechnieken waarvan er 29.366 werden geboren in bij Spaanse ouders. De overige 6.952 baby’s werden weliswaar geboren in Spanje maar dat gebeurde bij buitenlandse ouders die naar Spanje zijn gereisd omdat het land een goede reputatie heeft als het gaat om kunstmatige voortplanting waarbij blijkbaar ook de wetgeving flexibeler is.

In Spanje is de gemiddelde leeftijd voor het hebben van een eerste kind 30,8 jaar terwijl dat in Nederland 29,8 jaar is en in België 28,8 jaar. De gemiddelde leeftijd van Europa is 29 jaar terwijl de hoogste gemiddelde leeftijd geldt in Italië met 31 jaar en de jongste gemiddelde leeftijd in Bulgarije met 26 jaar.

Ga naar de inhoud