skip to Main Content
PSOE wint Europese, regionale en lokale verkiezingen in Spanje
123rf

PSOE wint Europese, regionale en lokale verkiezingen in Spanje

MADRID – Op 26 mei was een speciale verkiezingsdag in bijna heel Spanje waar drie verkiezingen werden georganiseerd. Het ging om de Europese parlementsverkiezingen waar 54 Spaanse vertegenwoordigers werden gekozen, de regionale verkiezingen in 12 autonome regio’s en de gemeenteraadsverkiezingen in 8.093 Spaanse gemeenten.

Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat de socialisten (PSOE) na de winst in de 28A landelijke parlementsverkiezingen op 28 april dit jaar nu ook de Europese, autonome en lokale verkiezingen hebben weten te winnen.

Regionaal

Op regionaal vlak wist de PSOE in 10 van de 12 autonome regio’s de meest gekozen partij te worden. Dat geldt voor de regio’s Asturië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Extremadura, Aragón, La Rioja, Balearen en Canarische Eilanden maar niet voor de autonome regio’s Cantabrië (PRC) en Navarra (NA+).

In de voor de politiek belangrijke regio Madrid wist de PP echter de meerderheid te behouden en kan deze partij regeren dankzij de coalitie met Ciudadanos en VOX. De PSOE heeft wat betreft stemmen weliswaar gewonnen in bijna alle regio’s maar zal dankzij coalities niet overal kunnen regeren.

In Baskenland, Galicië, Andalusië, Comunidad Valenciana en Catalonië werden reeds op andere data autonome verkiezingen gehouden en daar werd op 26M dus alleen gestemd voor het Europees parlement en gemeenteraadsverkiezingen.

Dankzij de winst van de PSOE in de autonome regio’s is de politieke kaart van Spanje sinds de verkiezingen in 2015 compleet veranderd van kleur, van blauw (PP) naar rood (PSOE). In verschillende autonome regio’s zoals La Rioja, Castilla y León en MUrcia is het voor het eerst sinds lange tijd dat de PSOE wint maar is de kans groot dat dankzij coalities de PP toch zal regeren.

Lokaal

Bij de lokale verkiezingen in de 8.093 gemeenten wist de PSOE over het algemeen te winnen maar dat is op sommige plaatsen afhankelijk van de kleinere lokale partijen waardoor een precies beeld niet te geven is. De PSOE kreeg in totaal 6,6 miljoen stemmen, de PP 5 miljoen en Ciudadanos 1,8 miljoen stemmen.

In belangrijke steden zoals Madrid heeft de huidige burgemeester Manuela Carmena (Más Madrid) niet genoeg stemmen weten te behalen om te blijven regeren (19) om samen met de PSOE (8) te kunnen regeren aangezien rechts met de PP (15), Ciudadanos (12) en VOX (4) meer stemmen heeft.

In Barcelona is het de partij ERC (10 en 21%) met Maragall aan het hoofd die het roer van Ada Colau van Barcelona En Comú (10 en 20%) kan overnemen tenzij Colau een coalitie kan aangaan met andere partijen.

In Valencia wist Compromis (10) de grootste partij te worden en kan deze regeren samen met de PSOE (7) en kan de PP (8) samen met Ciudadanos (6) en VOX (2) net niet het roer overnemen (1 zetel te weinig).

In Sevilla was het de PSOE (13) die opnieuw de grootste werd terwijl de PP (8) op een tweede plaats eindigde gevolgd door Ciudadanos (4) en Adelante (4).

Europees

Wat betreft de Europese verkiezingen wist de PSOE 20 van de 54 europarlementariërs te krijgen terwijl de PP er 12 kreeg, Ciudadanos 7, Podemos 6, VOX 3, Ahorra Repúblicas 3, Junts per Si 2 en CEUS 1.

Bij de vorige verkiezingen in 2014 was dat beeld nog anders met 15 zetels in Europa voor de PP, 14 voor PSOE als de belangrijkste grootste partijen. In heel Europa zijn het de conservatieven van de PPE partij die de meeste zetels hebben (179) gevolgd door de socialisten (150) en ADL&R met 107 zetels.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Kan het wat minder Rudy R. en Koos? Als iemand een andere mening heeft dan u beiden, hoeft u hem toch niet uit te foeteren en terug te wensen naar zijn vaderland. Trouwens, ik vind dat u een hoop onzin verkoopt. Maar verder heb ik geen zin om daarover uit te weiden. We kunnen het toch nooit eens worden. Doei!

 2. Spanje wil meer socialisme lijkt het, dat betekent natuurlijk, meer belasting betalen en de deuren wagenwijd open voor economische parasieten vanaf de overkant van de Middellandse Zee, van harte gefeliciteerd. Misschien wordt Frans Brusselmans zelfs wel de baas, een socialistisch Utopia gloort aan de horizon EU, mooi man. Iets over emigreren mompelt….

  1. Wat is nu eigenlijk uw probleem? U blinkt uit in kwalificatie, vooroordelen en het verwoorden van uw onderbuik gevoelens! Komt u eens met argumenten gebaseerd op feiten!!

  2. Theo de regering is nog niet eens begonnen en jij voorspelt de toekomst al. Waar baseer jij deze op? De PSOE heeft nog steeds niets kunnen doen, voorheen minderheid en nu moet er nog gekozen worden alvorens er geregeerd kan worden. Tot op heden is de PP altijd een dwarsligger geweest van alles positief of negatief plan maakte daarbij niets uit. Jij trekt dus je oordeel nu uit het werk van de PP en steekt je vinger richting PSOE. Vergeten ben je zeker dat de PSOE onze zogenaamde gelukszoekers per direct over de grens wilde zetten en de EU(Brussel) daar een rem op zette en de PSOE vastgenageld stond terwijl de PP ze iet wat met commentaar toch lekker binnen liet komen al de jaren. Maar Theo gaat lekker terug naar je thuisland ik zal je niet missen.

  3. Theo; U bent een mooi voorbeeld van een Noord Europeesche parasiet. Jarenlang de rest van de wereld leegtrekken en dan nu afgeven op mensen van ander continenten die gedwongen zijn een nieuw economische toekomst te zoeken omdat de Europeaan ze die afgenomen heeft. Lekker egoistisch. ‘Ik bouw een ivoren kasteel van jouw centen om te zorgen dat jij er ook niet meer bij kan komen…’
   En die belastingen, als Nederlander/Belg op dit forum is de kans groot dat U hier is Spanje geniet van de voorzieningen die door de belastingen door ons allen betaald aanwezig zijn. Dus wel profiteren maar mopperen als ervoor betaald moet worden.
   Door mensen als U gaat het verkeerd in deze wereld. Egoisme ten top. Alles moet in mijn voordeel zijn maar dat daarmee de wereld erop achteruit gaat interreseert U maar weinig.

   Overigens heeft dit alles weinig met het socialisme of the PSOE te maken. Die zijn echt niet veel beter dan de rechtse partijen in Spanje. Het verschil tussen links en rechts in Spanje is net als in vele anderen dat de linkse broeders vaak nog de schijn proberen op te houden hun best te doen voor een ander terwijl de rechtse rakker over het algemeen zich er niet eens meer voor schaamt om egoistisch bezig te zijn ten nadele van den ander….
   We leven in een lekkere wereld en als de voortekenen ons niet bedriegen zijn we met ons allen hard bezig ons eigen stinkende graf te graven….

  1. Economieën en geldstromen zijn zo met elkaar vervlochten dat het vreemd zou zijn als er alleen in Europa een crisis zou zijn. Ik vraag me ook dus af wat de oorzaak zou zijn van zo’n crisis en wat de gevolgen zijn voor de rest van de wereld.

   1. De crisis die eraan komt bestaat eruit dat als recht in Europa oprukt de samenhang, en dus de economische voorspoed van ons allen, afbrokkelt.
    Daarnaast zal de klimaat opwarming, of die nu wel of niet door de mens wordt veroorzaakt, ons steeds meer schade gaan toebrengen.
    En beide voorgaande ontwikkelingen hebben het risico’s inzich dat dit tot conflicten tussen landen gaat leiden en als we dan kijken wie er in deze de grootste mond en meest beknopte hersenpan hebben dan zie ik inderdaad te veel problemen opdoemen in de toekomst zodat we inderdaad kunnen spreken van een ‘crisis’ die eraan komt…..

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken