skip to Main Content
Wel of geen rokken bij schooluniformen in Spanje
Antena3

Wel of geen rokken bij schooluniformen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is weer een discussie losgebarsten in Spanje wat betreft de schooluniformen en met name de rokken die de meisjes verplicht moeten dragen op school. Op zogenaamde ‘concertado’ semi-privé scholen en private ‘colegios’ scholen worden nog steeds schooluniformen gedragen. Daarbij wordt in bijna alle gevallen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes door middel van rokken en broeken, iets dat volgens velen te sexistisch is en niet meer van deze tijd.

Op veel semi-privé scholen en private scholen is het voor de kinderen verplicht om een schooluniform te dragen. Dat systeem wordt op de meeste publieke scholen in Spanje niet meer gebruikt (al zijn er nog enkele uitzonderingen).

Schooltypes

Er zijn in Spanje verschillende schooltypes: de ‘colegios públicos’ ofwel openbare scholen, ‘colegios concertados’ ofwel particuliere scholen gefinancierd door de staat (semi privé) en de ‘colegios privados’, particuliere scholen die uiteraard duurder zijn voor de ouders maar niet altijd beter.

Volgens de laatste gegevens gaat ongeveer 68% van de schoolkinderen in Spanje naar de openbare scholen terwijl 26% naar de particuliere scholen die betaald worden door de staat gaat en zo’n 6% van de schoolkinderen naar particuliere scholen gaat.

De laatste jaren is er eigenlijk nog een vierde type bijgekomen, te weten de  ‘colegios internacionales’ ofwel internationale scholen waar meestal in het Engels les wordt gegeven en waar vaak buitenlandse kinderen (maar niet altijd) op school zitten.

Uniformen

Traditioneel zijn schooluniformen conservatief, bescheiden en somber van kleur en heeft dat met de katholieke kerk te maken. Jongensuniformen bestaan vaak uit een zwarte/grijze broek en een lichtgekleurd overhemd met stropdas. Meisjesuniformen bestaan doorgaans uit een bloes die gedragen wordt in combinatie met een rok. Meestal verschillen de kleuren en combinaties per school.

Seksespecifieke uniformen zijn echter steeds meer een twistpunt in Spanje waarbij sommige scholen studentes toestaan om te kiezen tussen een rok of broek terwijl jongens een broek moeten dragen.

Twee jaar geleden werd er in Spanje in het parlement reeds een initiatief aangenomen waarbij meisjes de vrije keuze zouden moeten hebben wat betreft het dragen van een rok of broek maar tot nu toe is dit nog niet ingevoerd in Spanje.

Veel meisjes op scholen zijn nu aan het rebelleren waarbij ze broeken naar school dragen terwijl dat van de schoolleiding niet mag en het dragen van een rok verplicht is. De meisjes worden in alle gevallen gesteund door hun ouders en ook mannelijke medestudenten die in sommige gevallen als protest in een rok naar school gaan.

voor en tegen schooluniformen

Terwijl er steeds meer opstand komt tegen het verplicht dragen van een rok voor meisjes, is er ook nog de situatie van transgender kinderen waarbij het dragen van een rok of broek een moeilijke keuze is. Daarom zijn er reeds veel scholen die zelf beslissen of het voor meisjes is toegestaan een rok of broek te dragen waarbij dit de eigen keuze moet zijn van de meisjes zelf.

Voordelen

Als voordeel van het dragen van schooluniformen wordt vaak het vermijden van ongelijkheid aangehaald. Dat heeft dan hoofdzakelijk te maken met het wel of niet dragen van merkkleding.

Een ander voordeel zou het tijd en comfort verhaal zijn waarbij het tijd bespaart en comfortabeler is om elke ochtend in dezelfde kledij naar school te gaan.

Sommigen menen ook dat er sprake is van een gemeenschappelijke identificatie waardoor kinderen sneller ‘erbij horen’ en minder snel worden uitgesloten, in ieder geval op basis van kleding.

Nadelen

Er zijn echter steeds meer mensen die vinden dat er een valse kijk op de werkelijkheid is waarbij een uniform juist het tegenovergestelde effect van gelijkheid teweeg brengt en leidt tot meer sociale verschillen.

De verplichte rok voor de meisjes wordt door steeds meer ouders en meisjes gezien als seksistisch waarbij dit bijdraagt aan de stereotype verdeling van seksistische rollen.

Daarnaast is men steeds meer tegen de ‘business’ van de schooluniformen waar veel geld mee gemoeid is. Over het algemeen zijn de schooluniformen voor openbare scholen goedkoper dan voor privé scholen maar er zijn enorme verschillen in prijzen. Een basisuniform zal volgens de Nationale Ombudsman in Spanje gemiddeld rond de 64 euro kosten maar op privé scholen loopt dat soms op naar 195 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Prachtig die schooluniformen, meisjes en jongens verschillend omdat ze ook verschillend zijn en niet gelijk aan elkaar zoals de gender industrie ons wil laten geloven. Wel gelijkwaardig maar dat is wat anders.
  Als je die gender gekte door wilt trekken dan moeten jongens ook in rok naar school kunnen, toch?

 2. Inderdaad volkomen uit de tijd, die onflatteuze, kleurloze Schotse rokken.
  Zelfs de Schotse oma’s willen nog niet dood worden gevonden in dat afgrijselijke plisé-gewaad.
  En vooral ook seksistisch, die rokken zijn aan de onderkant allemaal te wijd, een beetje windvlaag op het schoolplein en die arme meiden laten hun ondergoed zien.
  Bah, zijn dat de humane katholieken en school-bobo’s die dat voorschrijven ? Écht walgelijk…..

 3. Oei, als meisjes op die leeftijd al de broek aan willen hebben, vrees ik niet alleen het kinder-tekort uit het vorige artikel, maar zie ik ook de toekomst van de mannen in Spanje somber in!???????

   1. Noah weet niet wat Janus bedoeld, hahahahahahahahahahahahahahaha maargoed als ook #MeToo ooit de macht zou krijgen zijn de woorden van Janus nog altijd goud waard zeker als het al als kinds af aan begint.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken