Zara eigenaar doneert ziekenhuisapparatuur en wordt bekritiseerd

Zara eigenaar doneert ziekenhuisapparatuur en wordt bekritiseerd
Beeld: Archieffoto
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Een van de drie of vier rijkste personen op deze aarde en de rijkste man van Spanje is Amancio Ortega, de eigenaar en oprichter van het Inditex concern bekend van o.a. Zara en Bershka. De afgelopen jaren heeft de Galiciër voor 330 miljoen euro aan ziekenhuisapparatuur gekocht dat bestemd was voor diverse ziekenhuizen in Spanje. Maar terwijl de ziekenhuizen de geschenken verwelkomen is er vanuit de politiek kritiek op deze vorm van doneren.

Ortega heeft de laatste jaren meer dan 330 miljoen euro uitgegeven aan 440 apparaten voor de diagnose en behandeling van kanker. Het gaat om ultramoderne apparatuur zoals digitale mammografie met tomosynthese of geavanceerde lineaire versnellers, die nauwkeurigere diagnoses mogelijk maken en patiënten voorzien van effectievere, minder agressieve en kortere behandelingen.

Terwijl de krant El Mundo schrijft dat de helft van deze nieuwe apparaten nog steeds niet gebruikt wordt en waarbij men nog bezig is met de installatie of zelfs aankoop, klaagt de partijleider Pablo Iglesias van de Podemos partij over de ‘aalmoezen’ van Spanje’s rijkste persoon.

De linkse politicus verwelkomt de giften van de Zara baas wel maar zou liever zien dat hij meer belasting betaalt in Spanje in plaats van dat proberen te voorkomen. Ook vindt de partijleider van Podemos dat het niet de taak moet zijn van particulieren om publieke ziekenhuizen te voorzien van moderne apparatuur, dat is een plicht van de staat en de Spaanse overheid.

In 2015 begon de Amancio Ortega Foundation reeds met het doneren van 17 miljoen euro aan de ziekenzorg in Galicië, de autonome regio waar hij vandaan komt en waar het hoofdkantoor van Inditex is gevestigd. Dankzij die gift kon men de financiering van de technologische renovatie van alle diagnostische centra en de behandeling van kanker van het openbare gezondheidsstelsel van Galicië bekostigen. De apparatuur zal echter pas in 2021 volledig operationeel zijn.

In 2016 doneerde het fonds van Ortega aan de ziekenzorg in Andalusië 40 miljoen euro om 25 lineaire versnellers, twee teams van computertomografie (CT) en één van intra operatieve radiotherapie aan te schaffen. Ook in Andalusië is pas 51% operationeel en zal de rest pas in 2020 functioneren.

Na de eerste miljoenen giften in 2015 en 2016 volgden er in heel Spanje nog meer en is dat bedrag inmiddels opgelopen naar meer dan 330 miljoen euro en 440 apparaten. De experts die met kanker bestrijding en onderzoek bezig zijn en de Asociación Española contra el Cáncer in Spanje zeggen dat de kankerbestrijding en het onderzoek de Spaanse staat elk jaar zo’n 7 miljard euro kost, een 11% van de totale kosten voor de ziekenzorg in Spanje. Elke financiële hulp van particulieren is dus welkom.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.