Heibel en gerommel bij de Guardia Civil en in de politiek in Spanje

Heibel en gerommel bij de Guardia Civil en in de politiek in Spanje
Beeld: Moncloa.com

Heibel en gerommel bij de Guardia Civil en in de politiek in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een politieke rel ontstaan zowel binnen de Guardia Civil, de rechters en de politiek. De reden daarvoor is dat de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande Marlaska de de kolonel Diego Pérez de los Cobos heeft ontslagen nadat bekend werd dat hij moest getuigen in een gerechtelijk onderzoek naar de 8M-demonstratie in Madrid. Dit feit wordt door de oppositie aangegrepen om de regering opnieuw aan te vallen.

Het is een politiek spel dat aan beide kanten gespeeld wordt, of je nou het land regeert of als oppositie in het parlement zit. Elke beweging die aangegrepen kan worden door de oppositie wordt met beide handen vastgepakt om de zittende regering aan te vallen, dat gebeurt bij alle politieke partijen in Spanje (helaas).

In dit geval is het slachtoffer niet zozeer de Guardia Civil kolonel die door de minister van Binnenlandse Zaken middenin een corona-crisis en gerechtelijk onderzoek is ontslagen maar de minister zelf en zijn regering, in dit geval dus de socialisten. 

Het is de Spaanse oppositie en de nationale media uiteraard ook erg makkelijk gemaakt om op dit moment de regering aan te vallen want het ontslag van de kolonel middenin een gerechtelijk onderzoek naar de 8M-demonstraties in Madrid is niet de slimste zet van een politicus.

De minister zelf zegt dat het ontslag van kolonel Diego Pérez de los Cobos niets te maken heeft met het onderzoek van de rechters maar het is natuurlijk wel erg toevallig of compleet verkeerd gepland om dit juist nu te doen. De minister zegt dat er sprake is van een vernieuwing binnen de korpsleiding maar logischerwijze wordt dat niet geloofd door de oppositiepartijen die eisen dat minister Fernando Grande Marlaska opstapt.

Naar aanleiding van het ontslag van de Guardia Civil kolonel Diego Pérez de los Cobos nam adjunct-directeur Laurentino Ceña zelf ontslag terwijl deze eigenlijk al met pensioen had moeten gaan voor de corona-crisis en dat nu gepland stond voor volgende week.

Ondertussen zal het politiek spel nog wel lange tijd doorgaan terwijl er al een nieuwe kolonel gekozen is bij de Guardia Civil, Pablo Salas Moreno. Verder maakte de minister van Binnenlandse Zaken bekend (een beetje als goedmaker en als rookgordijn) dat de agenten van de Guardia Civil en de Policía Nacional meers salaris ontvangen als onderdeel van het gelijktrekken van de salarissen, een proces dat al gestart werd door de vorige conservatieve PP-regering.

Terwijl de oppositiepartijen over een schande spreken en willen dat de minister van Binnenlandse Zaken aftreedt, zijn er ook diverse kranten die schrijven dat het onderzoeksrapport van de Guardia Civil aangepast is en dat er onwaarheden in staan. Dat is o.a. hier en hier te lezen waarbij men in het laatste geval ook de documenten als bewijs meelevert.

De oppositiepartijen zijn al sinds de aanvang van de corona-crisis in Spanje op zoek om de 8M feministische manifestatie op de Internationale Vrouwendag te linken aan de grote besmettingsaantallen in Madrid. En met dit gerechtelijk onderzoek probeert men naar de waarheid te zoeken, ten eerste om erachter te komen wat er gebeurt is maar ten tweede ook om de regering in diskrediet te brengen.

Uiteindelijk is de hele kwestie rondom de Guardia Civil weer een politieke zaak geworden wat altijd spijtig te noemen is, zeker in een gezondheidscrisis. Maar daarbij moet ook gezegd worden dat de minister van Binnenlandse Zaken niet slim heeft gehandeld … tenzij natuurlijk blijkt en bewezen kan worden dat de Guardia Civil een rapport ten nadele van de regering heeft gemanipuleerd.

Ga naar de inhoud