Alarm vanwege natuur- en bosbrand nabij Natuurpark Ordesa Monte Perdido in Huesca

Alarm vanwege natuur- en bosbrand nabij Natuurpark Ordesa Monte Perdido in Huesca
Beeld: @GobAragon / twitter

Alarm vanwege natuur- en bosbrand nabij Natuurpark Ordesa Monte Perdido in Huesca

HUESCA – Er is alarm en ongerustheid over een natuur- en bosbrand die op het moment van schrijven bestreden wordt in de nabijheid van een van Spanje’s bekendste natuurparken, Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën van Huesca (Aragón). De brand bevindt zich binnen de gemeentegrenzen van Fanlo en weliswaar denkt de brandweer niet dat het vuur het natuurpark kan bereiken, op dit moment bevindt de vlammenzee zich op slechts één kilometer afstand van het natuurpark.

In feite gaat het om een brand die reeds afgelopen zondag werd bestreden. In hetzelfde gebied moest de brandweer op land en vanuit de lucht een kleine brand blussen die was ontstaan door een blikseminslag. De brand was toen snel onder controle maar verwoeste toch één hectare natuur. Maar op donderdag bleek dat de brand nog niet helemaal geblust was en het warme weer zorgde ervoor dat het vuur weer opleefde.

Daarom werd opnieuw groot materieel ingezet om de natuur- en bosbrand onder controle te krijgen. Er zijn twee blushelikopters en twee blusvliegtuigen bezig om het vuur vanuit de lucht te bestrijden, iets wat belangrijk is omdat het om een moeilijk begaanbaar en bergachtig gebied gaat. Daarnaast zijn er twee brandweerwagens met drie brandweereenheden op de grond bezig met bluswerkzaamheden. Op het moment van schrijven is het vuur nog niet onder controle.

Op ongeveer dezelfde plaats vond in 2017 ook al een grote natuur- en bosbrand plaats tussen Fanlo en Nerín toen 80 hectare natuur werd verwoest. Wat de oorzaak was van die brand is tot nu toe nog niet bekend maar een natuurlijke oorzaak wordt uitgesloten. Ook toen werd het natuurpark Ordesa y Monte Perdido niet bereikt en werd voorkomen dat de vlammenzee zich in de Cañón de Añisclo kon verspreiden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.