Search
menu
Search

Bosbranden verwoesten in Spanje tot eind april 40.000 hectare natuur

Bosbranden verwoesten in Spanje tot eind april 40.000 hectare natuur
Beeld: via canva.com

Bosbranden verwoesten in Spanje tot eind april 40.000 hectare natuur

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Tot en met april 2023 is er in Spanje in totaal 39.381,42 hectare natuur verbrand, meer dan het dubbele van de eerste vier maanden van 2022 en bijna het dubbele van het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging. De cijfers tonen ook aan dat, ondanks een vergelijkbaar aantal incidenten dan vorig jaar, er bij elke brand meer natuur is verbrand.

Echter, het Europees Informatiesysteem voor Bosbranden verhoogt dit cijfer naar 66.573 verbrande hectare in Spanje, maar niet alleen tot en met april, maar tot en met 21 mei. Dit volume vertegenwoordigt meer dan de helft van alles wat verbrand is in de Europese Unie, waar in dezelfde periode 118.451 hectare grond is verbrand, wat leidde tot de uitstoot van 4,35 metrische tonnen CO2, waarvan twee in Spanje werden uitgestoten.

Tegelijkertijd hebben de gegevens van het ministerie voor de Ecologische Transitie aangegeven dat er in deze periode 3.530 natuur- en bosbranden zijn geregistreerd, waarvan de meeste, 2.089, kleine branden waren die werden geblust voordat ze een hectare aangetaste grond bereikten. De overige 1.441 waren branden van meer dan een hectare en van deze branden overschreden zes de 500 hectare, waardoor ze in de categorie van grote bosbranden vielen.

Deze grote bosbranden zijn een van de belangrijkste problemen van 2023 tot nu toe, omdat ze drie keer het gemiddelde aantal grote branden in het afgelopen decennium vertegenwoordigen. In de afgelopen tien jaar had alleen 2017 in de eerste vier maanden een groter aantal grote branden, met zeven van dit soort incidenten, terwijl 2021 dicht bij kwam, met vijf. De norm in de rest van de jaren sinds 2013 zijn tussen de twee en drie grote bosbranden.

Het gebied dat het meest wordt getroffen door deze rampen is het noordwesten van het Spaanse vasteland (Galicië), dat meer dan de helft van deze branden registreert en 51% van het verbrande bosgebied en 79,5% van het totaal verbrande bosgebied op zich neemt. Ze worden gevolgd door regio’s in het binnenland van Spanje, de Middellandse Zeegebieden en tenslotte de Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud