Search
menu
Search

Maximaal aantal van 1.668 Iberische Lynxen in Spanje en Portugal

Maximaal aantal van 1.668 Iberische Lynxen in Spanje en Portugal
Beeld: MITECO / web

Maximaal aantal van 1.668 Iberische Lynxen in Spanje en Portugal

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Werkgroep Iberische Lynx meldt in een rapport dat de populatie Iberische lynxen het aantal van 1.668 exemplaren heeft bereikt op het Iberische Schiereiland, ofwel in Spanje als Portugal. Dit cijfer is het hoogste ooit geregistreerd sinds er beschermingsprogramma’s voor deze bedreigde diersoort bestaan, en betekent een significante toename omdat er in 2002 minder dan 100 exemplaren werden geteld.

Er zijn meer dan 300 nieuwe exemplaren geteld vergeleken met het jaar 2021, volgend op de groei sinds 2015. Deze positieve demografische evolutie biedt hoop voor het verminderen van het risico op uitsterven van de Iberische lynx. Het blijft echter nodig om de lopende inspanningen voort te zetten, aangezien de soort nog steeds wordt beschouwd als ‘bedreigd’ in de Spaanse Catalogus van ‘bedreigde soorten’.

Het merendeel van de exemplaren (84%) bevindt zich in Spanje, verspreid over zes kernen in Andalusië, die 38% van de totale populatie huisvesten, gevolgd door de vier kernen van Castilla-La Mancha met 35% van de lynxen en Extremadura met 195 exemplaren in vier kernen met stabiele aanwezigheid. In Portugal leven 261 lynxen in het gebied van de Guadiana Vallei, in drie verschillende subkernen (Mértola, Serpa en Alcoutim). In totaal zijn er 15 kernen met een stabiele aanwezigheid van lynxen op het hele Iberisch schiereiland, waarbij de belangrijkste gelegen zijn rond de Sierra Morena (782 lynxen), de Montes de Toledo (272), de Guadiana Vallei (261) en het Matachel-gebied in Extremadura (138).

In 2022 zijn er 563 geboorten geteld van 326 broedende vrouwtjes. De totale productiviteit, gedefinieerd als het aantal geboren welpen per broedend of territoriaal vrouwtje, was 1,7. Alle belangrijke parameters tonen een positieve trend sinds het begin van de gecoördineerde actieprogramma’s in 2002. De Europese financiering, via verschillende Life-projecten, heeft ook aanzienlijk bijgedragen aan het goede verloop van het programma.

Het Lynx-programma, dat de kweek in gevangenschap en de herintroductie van exemplaren omvat, is het resultaat van gecoördineerde acties in het kader van de Iberische Lynx Conservatiestrategie in Spanje, ondertekend tussen de MITECO en de autonome gemeenschappen van Andalusië, Castilla-La Mancha en Extremadura. Portugal neemt ook actief deel aan dit gecoördineerde programma voor kweek in gevangenschap. Sinds de eerste vrijlatingen van in gevangenschap geboren individuen in 2011, zijn er tot 2022 in totaal 338 exemplaren heringevoerd.

De MITECO draagt actief bij met eigen fondsen aan dit programma, door het onderhoud en beheer van twee van de vier bestaande kweekcentra: Zarza de Granadilla (Extremadura) en El Acebuche (Andalusië). De overige kweekcentra worden beheerd door Andalusië (Kweekcentrum La Olivilla) en Portugal (Nationaal Centrum voor de Reproductie van de Iberische Lynx of Silves Centrum).

Ga naar de inhoud