Een tsunami van fans overspoelt Madrid voor Taylor Swift concerten

Een tsunami van fans overspoelt Madrid voor Taylor Swift concerten
Beeld: @taylorswift13 / X

Een tsunami van fans overspoelt Madrid voor Taylor Swift concerten

De stad Madrid staat deze week op zijn kop. Twee gigantische concerten op 29 en 30 mei van popster Taylor Swift staan voor de deur en dat zorgt voor veel beroering onder de omwonenden. Naar verwachting zullen ruim 145.000 fans, zogenaamde “swifties”, naar de concerten komen. Dat betekent niet alleen een economische injectie voor de stad, maar ook een enorme uitdaging op het gebied van mobiliteit, openbare orde en overlast voor de omwonenden. De omwonenden zijn in ieder geval niet blij met de optredens.

Madrid is de enige plek in Spanje waar Taylor Swift optreedt. Dat betekent dat fans van over het hele land naar de hoofdstad afreizen om haar live aan het werk te zien. Uit de gegevens van de verschillende vervoersmaatschappijen blijkt dat vooral veel fans uit Zaragoza, Sevilla, Valencia, Murcia, Granada en zelfs buurlanden Portugal en Frankrijk naar Madrid komen.

Uit de cijfers van de Spaanse spoorwegen (Renfe) blijkt dat het aantal reizigers op de hogesnelheidstrein (AVE) vanuit Barcelona en Valencia is verdubbeld vergeleken met vorige week. Vanuit Sevilla is het aantal zelfs verdrievoudigd.

De enorme toeloop van fans naar Madrid zorgt voor een logistieke nachtmerrie voor de stad. Niet alleen moeten de ruim 145.000 bezoekers worden gehuisvest, gevoed en vervoerd, ook de openbare orde en veiligheid staat onder grote druk.

De autoriteiten hebben dan ook grote maatregelen moeten treffen om alles in goede banen te leiden. Zo zijn er extra treinen, bussen en metro’s ingezet om de fans te vervoeren en zijn er speciale parkeerterreinen aangelegd voor de bezoekers.

Daarnaast is er een grootschalig veiligheidsplan opgezet, met extra politie-inzet rond het stadion en de hotspots in de stad. De verwachting is dat de kosten voor de stad Madrid kunnen oplopen tot miljoenen euro’s.

Hoewel de komst van de Taylor Swift-fans veel uitdagingen met zich meebrengt voor de stad, is er ook een duidelijke economische kant aan het verhaal. Elk van de 145.000 fans zal naar schatting zo’n 1300 euro uitgeven aan zaken als tickets, accommodatie, eten, vervoer en merchandise. Dat betekent dat de stad in totaal kan rekenen op zo’n 188 miljoen euro aan bestedingen.

Voor de omwonenden van het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid zullen de Taylor Swift-concerten een ware nachtmerrie zijn. Dagenlang worden ze geconfronteerd met enorme drukte, files, lawaai en vervuiling in hun directe leefomgeving.

Veel straten rondom het stadion zullen worden afgesloten, waardoor bewoners moeilijk bij hun huizen kunnen komen. Bovendien zullen parkeerplekken schaars zijn, waardoor de auto’s van de concertbezoekers de buurt zullen overstromen.

Ook zullen de omwonenden geconfronteerd worden met geluidsoverlast van de concerten zelf. De muziek en het gejuich van tienduizenden fans zal tot diep in de nacht te horen zijn in de huizen rond het stadion.

Opvallend genoeg lijken de belangen van de omwonenden ondergeschikt te zijn aan de commerciële belangen rondom de Taylor Swift-concerten. Hoewel zij dagenlang overlast zullen ondervinden, ontvangen ze geen enkele compensatie.

Veel bewoners voelen zich machteloos en ervaren het als een oneerlijke situatie. Terwijl de organisatoren en de stad Madrid miljoenen euro’s verdienen aan de concerten, moeten zij de negatieve gevolgen voor lief nemen zonder enige vorm van tegemoetkoming.

Ga naar de inhoud