Welke sociale media platforms worden het meest gebruikt in Spanje?

Welke sociale media platforms worden het meest gebruikt in Spanje?
Beeld: ai-beeld / redactie

Welke sociale media platforms worden het meest gebruikt in Spanje?

In de huidige samenleving speelt digitale technologie een belangrijke rol en zijn sociale media-netwerken onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Deze platforms stellen ons in staat om te communiceren, informatie te delen en onze sociale connecties te onderhouden. Maar welke sociale media-netwerken worden het meest gebruikt in Spanje?

Volgens de jaarlijkse studie van onderzoeksbureau iab, maakt 86% van de internetgebruikers in Spanje tussen 12 en 74 jaar oud gebruik van sociale netwerken, wat neerkomt op 30,5 miljoen mensen in de Spaanse bevolking. Er is een grotere aanwezigheid onder vrouwen (89%) dan mannen (83%). Vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar oud (94%) en volwassenen tussen 35 en 44 jaar oud (91%) maken veel gebruik van sociale netwerken.

In 2024 bereikte het gemiddelde gebruik van sociale media het hoogste niveau in zeven jaar, waarbij gebruikers interactie hadden met gemiddeld bijna 5 platforms. De gebruiksintensiteit van Sociale Netwerken is vrijwel hetzelfde als in de vorige editie van het onderzoek, namelijk 1 uur en 8 minuten. Spotify, gevolgd door TikTok, WhatsApp, YouTube en Twitch, zijn de sociale netwerken waar de Spanjaarden de meeste tijd doorbrengen. Gebruikers tussen 18 en 24 jaar zijn degenen die de meeste uren online doorbrengen.

De meest gebruikte sociale media platforms in Spanje, in volgorde van populariteit, zijn WhatsApp, YouTube, Instagram, Facebook, TikTok, Spotify, Telegram, LinkedIn, Pinterest, Twitch, Snapchat, Discord, BeReal, Reddit, Threads en Tinder. Opvallend is ook dat circa drie op de tien gebruikers minstens één van deze platforms hebben verlaten, waarbij Facebook, Snapchat en X het vaakst worden opgezegd.

49% van de sociale netwerkgebruikers die verschillende accounts volgen, volgt ook influencers of content creators. Instagram blijft het populairste sociale netwerk om influencers te volgen, gevolgd door YouTube en TikTok. De geloofwaardigheid van influencers is licht gestegen vergeleken met vorig jaar. Uit het onderzoek blijkt dat 36% van de gebruikers van mening is dat de opmerkingen en berichten van influencers een reclamekarakter hebben.

Ga naar de inhoud