Spanje verdeeld door het weer: 40 graden in het zuiden en 20 graden in het noorden

Spanje verdeeld door het weer: 40 graden in het zuiden en 20 graden in het noorden
Beeld: eltiempo / web

Spanje verdeeld door het weer: 40 graden in het zuiden en 20 graden in het noorden

Het weer in Spanje is de afgelopen dagen sterk uiteengelopen. Terwijl het in het zuiden bijna 40 graden is, blijft het in het noorden op maar net onder de 20 graden hangen. Deze extreme verschillen zullen de komende dagen aanhouden, met mogelijk verkoeling in het komende weekend. 

De afgelopen dagen zijn de temperaturen in het zuiden van Spanje flink opgelopen. Afgelopen zondag werd in Montoro (Córdoba) al 37,5 graden gemeten en in veel andere delen van het zuiden werden temperaturen boven de 34 graden genoteerd. Deze trend zet zich de komende dagen voort, met mogelijke waarden tot zelfs rond de 40 graden op dinsdag en woensdag in de provincie Córdoba.

Op andere locaties in Andalusië en Extremadura kunnen de temperaturen ook oplopen tot 35 graden, terwijl het langs de Costa del Sol wat aangenamer is met 29 tot 32 graden. In Murcia worden ook temperaturen boven de 30 graden verwacht, terwijl het iets koeler is met 24 tot 27 graden in de regio Valencia, de Balearen eilanden en Catalonië. Als je verkoeling zoekt, moet je naar het noorden gaan, langs de Atlantische Oceaan, want daar zullen de temperaturen de komende dagen gemiddeld niet boven de 20 graden uitkomen.

De hoge temperaturen in het zuiden hebben verschillende oorzaken. Ten eerste is er sprake van een hogedrukgebied boven het Spaanse vasteland, wat voor stabiel, zonnig weer zorgt. Daarnaast waait er een warme luchtmassa vanuit Noord-Afrika, die voor extra opwarming zorgt. De combinatie van deze factoren leidt tot de tropische temperaturen die we op dit moment in het zuiden van Spanje zien.

Hoewel de temperaturen in het zuiden de komende dagen nog verder op zullen lopen, is er in het weekend mogelijk sprake van verkoeling. De oorzaak hiervoor is de verwachte doortocht van een lagedrukgebied, dat ook kans geeft op onweersbuien. Deze buien zouden vooral in de regio’s Aragón en Catalonië kunnen voorkomen.

Ga naar de inhoud