Search
menu
Search

Bosbrand Doñana natuurpark in Andalusië eindelijk onder controle

Oeps ... foto ontbreekt!

Bosbrand Doñana natuurpark in Andalusië eindelijk onder controle

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUELVA – De bosbrand die sinds zaterdagavond voor een enorme natuurramp heeft gezorgd in en rond het natuurpark Doñana in de provincie Huelva, is eindelijk onder controle. De brandweer kon dinsdagochtend eindelijk het sein brand meester geven waarna niet alleen de totale schade en verwoeste hectare natuur kan worden berekend maar ook achterhaald kan worden of de brand is aangestoken of is ontstaan door onvoorzichtigheid van de mens. Een ding is zeker, de brand is niet op natuurlijke wijze ontstaan.

De allesvernietigende bos- en natuurbrand ontstond afgelopen zaterdagavond en heeft sindsdien veel natuur en bos verwoest. Het vuur kon sinds zaterdag rond 22.15 uur zichzelf makkelijk verspreiden omdat het kurkdroog is in het park, erg warm en daarnaast de wind met snelheden tot 60 kilometer per uur waaide waardoor de vlammenzee gedurende dagen ongecontroleerd haar verwoestende werk kon doen. In eerste instantie moesten er 400 mensen geëvacueerd worden uit o.a. de Parador van Mazagón en de mensen die aanwezig waren op diverse campings waaronder Camping Doñana. Het aantal evacués liep echter al snel op naar meer dan 2.000 personen.

Velen van hen konden later weer terugkeren naar hun hotel, camping of woningen maar de laatste groep van 230 personen mocht dit pas dinsdagmorgen doen. Het vuur heeft veel schade toegebracht aan de camping Doñana waarbij er gemeenschappelijke gebouwen en diverse chalets/bungalows zijn verbrand. Ook de Parador heeft schade opgelopen door de brand. Gelukkig raakte er niemand gewond en kon iedereen op tijd geëvacueerd worden. Sinds zaterdagavond 22.15 uur hebben de vlammen en het vuur gedurende 60 uur het verwoestende werk kunnen doen.

fe46fe2455df8a0e87ec3b0552a3314f

Op het moment van schrijven is nog niet helemaal bekend hoeveel hectare natuur er verwoest is maar dat zal in de honderden lopen, In totaal heeft de bosbrand 8.486 hectare bos en natuur in de as gelegd of flink aangetast, zowel in het natuurpark la Doñána alsook daaromheen in de gemeenten Moguer en Mazagón, beiden in de provincie Huelva in het zuidwesten van Andalusië. Een groot deel van de meer dan 300 brandweermannen die gedurende dagen hebben gewerkt om de brand te blussen is nu begonnen met rusten maar een honderdtal brandweermannen en militairen zijn nog bezig om te voorkomen dat de brand opnieuw begint door de bodem nat te houden op die plaatsen waar nodig.

Ga naar de inhoud