Bosbrand Doñana natuurpark in Andalusië eindelijk onder controle

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

HUELVA – De bosbrand die sinds zaterdagavond voor een enorme natuurramp heeft gezorgd in en rond het natuurpark Doñana in de provincie Huelva, is eindelijk onder controle. De brandweer kon dinsdagochtend eindelijk het sein brand meester geven waarna niet alleen de totale schade en verwoeste hectare natuur kan worden berekend maar ook achterhaald kan worden of de brand is aangestoken of is ontstaan door onvoorzichtigheid van de mens. Een ding is zeker, de brand is niet op natuurlijke wijze ontstaan.

De allesvernietigende bos- en natuurbrand ontstond afgelopen zaterdagavond en heeft sindsdien veel natuur en bos verwoest. Het vuur kon sinds zaterdag rond 22.15 uur zichzelf makkelijk verspreiden omdat het kurkdroog is in het park, erg warm en daarnaast de wind met snelheden tot 60 kilometer per uur waaide waardoor de vlammenzee gedurende dagen ongecontroleerd haar verwoestende werk kon doen. In eerste instantie moesten er 400 mensen geëvacueerd worden uit o.a. de Parador van Mazagón en de mensen die aanwezig waren op diverse campings waaronder Camping Doñana. Het aantal evacués liep echter al snel op naar meer dan 2.000 personen.

Velen van hen konden later weer terugkeren naar hun hotel, camping of woningen maar de laatste groep van 230 personen mocht dit pas dinsdagmorgen doen. Het vuur heeft veel schade toegebracht aan de camping Doñana waarbij er gemeenschappelijke gebouwen en diverse chalets/bungalows zijn verbrand. Ook de Parador heeft schade opgelopen door de brand. Gelukkig raakte er niemand gewond en kon iedereen op tijd geëvacueerd worden. Sinds zaterdagavond 22.15 uur hebben de vlammen en het vuur gedurende 60 uur het verwoestende werk kunnen doen.

Op het moment van schrijven is nog niet helemaal bekend hoeveel hectare natuur er verwoest is maar dat zal in de honderden lopen, In totaal heeft de bosbrand 8.486 hectare bos en natuur in de as gelegd of flink aangetast, zowel in het natuurpark la Doñána alsook daaromheen in de gemeenten Moguer en Mazagón, beiden in de provincie Huelva in het zuidwesten van Andalusië. Een groot deel van de meer dan 300 brandweermannen die gedurende dagen hebben gewerkt om de brand te blussen is nu begonnen met rusten maar een honderdtal brandweermannen en militairen zijn nog bezig om te voorkomen dat de brand opnieuw begint door de bodem nat te houden op die plaatsen waar nodig.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.