skip to Main Content
Eerste stappen voor een euthanasiewet in Spanje genomen
123RF

Eerste stappen voor een euthanasiewet in Spanje genomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Eerste stappen voor een euthanasiewet in Spanje genomen

123RF

MADRID – Er is op dinsdag gediscussieerd over de euthanasiewet ofwel “ley de eutanasia” in Spanje waarbij alle partijen het met elkaar eens waren, behalve de conservatieve Partido Popular (PP) die het idee van een euthanasie als een “sociale mislukking” ziet. Er werd in het Congres van Afgevaardigden gesproken over de vrijwillige levensbeëindiging maar het zal nog wel even duren voordat dit echt mogelijk gaat worden in Spanje.

Het Congres van Afgevaardigden heeft deze dinsdag de eerste stap gezet om de euthanasie wettelijk te regelen nadat alle fracties, met uitzondering van de PP, het voorstel van de PSOE hebben onderschreven.

In het wetsvoorstel overweegt men “een waardig einde van het leven om het verlengen van een lijdensweg te voorkomen” van mensen met een ernstige en ongeneeslijke ziekte of chronische handicap waarbij men zou lijden.

Voorstel

Met het nieuwe voorstel wordt er niet echt over euthanasie in Spanje gesproken maar meer over de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn. Dat is stap 1 van het proces.

De politieke partij Partido Popular (PP) wil geen euthanasie in Spanje terwijl alle andere partijen in ieder geval erover willen discussiëren. De Partij Ciudadanos (C’s) was zeer kritisch over het wetsvoorstel van de PSOE maar is uiteindelijk toch akkoord gegaan, net zoals Unidos-Poedemos en alle andere politieke partijen.

Strafbaar

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen.

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld maar met de nieuwe socialistische regering aan de macht wordt er wel over gesproken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Maar als je reeds ingeschreven bent in België bijvoorbeeld en u bent in bezit van uw lijfkaart en dergelijke, als u dan vind het is genoeg geweest, moet je nu dan nog steeds naar België voor uitvoering van uw wil? Want ik dacht dat dit Europees geregeld was

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken