Spaanse belastingdienst waarschuwt dat men ook over fooien belasting dient te betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De zomer is begonnen, de terrassen zitten vol en de vele Spaanse en buitenlandse toeristen maken weer gebruik van de diensten van restaurants en bars waar de duizenden obers, kelners en ander bediend personeel het eten en drinken serveren. Bevalt die service dan is het gebruikelijk (maar niet verplicht) om een kleine of grote fooi achter te laten. De Spaanse belastingdienst herinnert de mensen die in de horeca werken er echter aan dat ook over fooien inkomstenbelasting betaald moet worden.  

Het innen van belasting over fooi is echter een lastige zaak voor zowel de werkgevers alsook de belastingdienst zelf, immers hoe controleer je de hoogte en hoeveelheid van de opgehaalde fooien? In het geval van fooi wat betaald wordt door middel van creditcards of op elektronische wijze is dat geen probleem en staat alles geregistreerd maar in het geval van contant geld is dat een ander veel moeilijker verhaal.

In de theorie houdt het ontvangen van fooien dus in dat de werkgever dit verzamelt en daarna via het loonstrookje betaalt aan de medewerkers, een vreemde en moeilijke handeling maar wel een volgens de Spaanse belastingdienst verplichte actie in het geval van de Persoonlijke Inkomstenbelasting (IRPF).

De wet

In artikel 76 van de wet Reglamento del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas uit 1999 staat letterlijk: “la obligación de retener e ingresar a cuenta […] cuando satisfagan a su personal cantidades desembolsadas por terceros en concepto de propina, retribución por el servicio u otros similares” ofwel in het Nederlands “de verplichting om achteraf in te houden en te betalen […] wanneer men aan het personeel de bedragen die door derden zijn uitbetaald als een fooi, een retributie voor de service of andere soortgelijke afrekent”.

Fooien

Het is gebruikelijk (maar niet verplicht) om naar een bar of restaurant te gaan en een fooi te geven aan het personeel. Soms is dat slechts een paar cent, maar soms kan het meer zijn dan 5 of 10 euro. Over een hele dag gezien kan een bar of restaurant meer dan 50 euro aan fooien krijgen en als dat met de 30 dagen van de maand wordt vermenigvuldigd, is het resultaat dat een lokaal ongeveer 1.500 euro per maand kan ontvangen. Als dat lokaal zes werknemers heeft, zou elk van hen ongeveer 250 euro aan fooien ontvangen.

Lonen

In het geval van obers en bedienend personeel zijn zij de professionals met de laagste salarissen op de Spaanse arbeidsmarkt. In veel gevallen variëren deze van 12.000 tot 15.000 euro per jaar. Met de hervorming van de IRPF die begin 2018 werd goedgekeurd door de PP en Ciudadanos, worden degenen met inkomens onder de 14.000 euro vrijgesteld van de betaling van een inkomstenbelasting.

Een ober die 1000 euro verdient in 14 betalingen, hoeft de inkomstenbelasting niet te betalen, maar als de fooien worden toegevoegd, moet hij het bedrag betalen dat overeenkomt met de IRPF. Als deze 14.000 euro wordt overschreden, kunnen de inhoudingen 760 euro per jaar bedragen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

is toch niet anders in Nederland…ook daar moeten fooien aangegeven worden voor de inkomstenbelasting…of dit gebeurt is een andere zaak, zal meestal wel “vergeten” worden

Aan de ene kant heft Monaco bijvoorbeeld geen belasting en ze kunnen nauwelijks de instroom van kapitaal aan. Elk kamertje wordt onbetaalbaar als “appartementje” En er komt zoveel geld het land in dat het totaal niet nodig is enige andere belasting te innen. En aan de andere kant gaat Spanje strenger toezien op het innen van belastingen. Ik wil nu niet als buitenstaander zeggen dat men dom bezig is maar maakt iemand anders deze conclusie ?

Aan de ene kant heft Monaco bijvoorbeeld geen belasting en ze kunnen nauwelijks de instroom van kapitaal aan. Elk kamertje wordt onbetaalbaar als “appartementje” En er komt zoveel geld het land in dat het totaal niet nodig is enige andere belasting het innen. En aan de andere kant gaat Spanje strenger toezien op het innen van belastingen. Ik wil nu niet als buitenstaander zeggen dat men dom bezig is maar maakt iemand anders deze conclusie ?

Het is overal hetzelfde met die poenpakkers.
In het vervolg het juiste bedrag met de kaart en de fooi zo.

Hahahahhaha.. .Vraag eerst even aan een spanjaard wat een fooi is…Als ze zelf uit gaan eten laten ze hooguit de dubbeltjes wisselgeld liggen als fooi…

Dus ze moeten nu ook hun salaris van 2 euro per uur op geven . Want zeg nu zelf je uit de naad werken voor 2 euro per uur dat nou ik ook een fooi.

Schandalig

Ik zal maar geen reactie geven op dit bericht, want iedereen zal hier dezelfde reactie op geven…..

Ze worden helemaal gek hier! maarja de de immigranten die elke dag per boot binnen komen moeten toch geholpen worden toch?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.