Bosbrand Tarragona legt 6.500 ha natuur in de as met 45 evacuees (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Bosbrand Tarragona legt 6.500 ha natuur in de as met 45 evacuees (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De natuur- en bosbrand in het gebied Ribera d’Ebre in het zuiden van Tarragona is nog lang niet onder controle. Inmiddels heeft de vlammenzee 4.000 6.500 hectare natuur in de as gelegd, zijn er honderden geiten en lammeren die vastzaten in schuren in het vuur om het leven gekomen en zijn er 45 personen geëvacueerd.  

De bosbrand in Tarragona is de ergste van de afgelopen 20 jaar in Catalonië waarbij er op het moment van schrijven 4.000 6.500 hectare natuur verwoest is maar er in de kranten gesproken wordt over mogelijk 20.000 hectare natuur die verwoest kan worden door de vlammenzee. De brand is inmiddels ook de provincie Lerida binnengedrongen.

Er wordt door meer dan 580 professionals gewerkt om de brand te blussen en verdere verspreiding van de natuur- en bosbrand te voorkomen. Er zijn bij het bluswerk 90 voertuigen betrokken en 11 vliegtuigen en helikopters die vanuit de lucht het vuur bestrijden.

Naast de 350 brandweerlieden van de Catalaanse brandweer (Bomberos de la Generalitat) zijn er ook 230 militairen van het Spaanse leger en de speciale Unidad Militar de Emergencias (UME) aan het werk gegaan met 65 voertuigen en een blushelikopter.

Vanwege de brand zijn de volgende wegen afgesloten voor al het verkeer:

  • T-714: La Torre de l’Espanyol – Cabacés
  • T-2237: Vinebre – La Palma d’Ebre
  • T-703: La Palma d’Ebre tot de C-233
  • C-233: Bovera – Flix
  • C-12: Maials – Flix

Er zijn voor de zekerheid 37 personen in Flix geevacueerd, 4 inwoners in La Palma d’Ebre en 4 inwoners in Bovera. Het vuur heeft er ook voor gezorgd dat er elektriciteitsmasten beschadigt zijn en diverse woningen geen stroom hebben.

UPDATE: De brandweer heeft vrijdagmiddag gezegd dat zij 80% van het gebied waar de natuur- en bosbrand woedt gestabiliseerd heeft wat niet wil zeggen dat de brand onder controle is. Er is 6.500 hectare natuur verwoest en men maakt zich nu met name zorgen om het noordelijke deel wat 20% van het getroffen gebied is. Ondertussen is er meer hulp gekomen uit andere regio’s zoals Valencia en Castilla-La Mancha.

Andere brand

Ondertussen was er in ongeveer dezelfde omgeving een andere bosbrand ontstaan die inmiddels onder controle is. Deze nieuwe natuur- en bosbrand ontstond op ongeveer 10 kilometer afstand van La Torre de l’Espanyol in de Terra Alta regio in de gemeente La Fatarella.

Deze brand werd donderdagmiddag om 15.26 uur opgemerkt waarbij er meteen tientallen brandweerlieden naar het gebied gingen en gelukkig de brand snel onder controle konden krijgen.

Ga naar de inhoud