skip to Main Content
Gaat de hittegolf voor problemen zorgen bij vertrekkende vliegtuigen in Spanje
123rf

Gaat de hittegolf voor problemen zorgen bij vertrekkende vliegtuigen in Spanje

MADRID – Bij extreem hoge temperaturen hebben sommige vliegtuigen problemen met opstijgen en moeten deze aan de grond blijven staan. Zoals de voorspellingen nu zijn zal het zaterdag en/of zondag tijdens deze hittegolf op sommige plaatsen in Spanje zoals bij Córdoba en Zaragoza 44 graden worden. Dus is de vraag of er in Spanje de komende dagen problemen ontstaan bij vertrekkende vliegtuigen.

De kans op problemen bij het vertrek van de meeste vliegtuigen die gebruikt worden door de populaire luchtvaartmaatschappijen om naar en vanuit Spanje te vliegen is gelukkig klein. Maar niets kan natuurlijk uitgesloten worden als er sprake is van uitzonderlijk hoge temperaturen. Doorgaans gebruiken luchtvaartmaatschappijen toestellen die geen problemen hebben met temperaturen tussen 44 en 47 graden. Daarboven is een ander verhaal.

Problemen bij vertrekkende vliegtuigen kunnen ontstaan wanneer de lucht zodanig opwarmt dat de luchtdichtheid sterk afneemt en de lucht dus ijler wordt. Daardoor is het voor vliegtuigen lastiger of zelfs onmogelijk om voldoende lift te krijgen om op te stijgen.

Deze effecten verschillen per type vliegtuig; zo ligt volgens de certificering de kritische grens bij het opstijgen voor bepaalde kleinere (oudere) toestellen rond 47 graden, terwijl deze bij moderne grotere Boeing en Airbus toestellen pas bij 50 graden ligt.

Populaire luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia, Ryanair en Tuifly vliegen met Boeing 737 toestellen met zwaardere motoren waardoor het mogelijk is om in warme landen op relatief korte en hete landingsbanen te vertrekken. Easyjet en Vueling vliegen met Airbus A320 toestellen en ook die kunnen de hitte aan in Spanje.

Echter ook bij minder extreme temperaturen kunnen door de afgenomen draagkracht met name zware toestellen soms al minder lading of passagiers meenemen. Dit gebeurt vooral op vliegvelden met relatief korte landingsbanen, waar vliegtuigen minder snelheid kunnen maken alvorens op te stijgen.

Op de Spaanse vliegvelden zijn de banen meestal lang genoeg en zijn er doorgaans geen maatregelen nodig, ondanks de vaak hoge temperaturen. Om toch rekening te houden met hoge temperaturen wordt soms vroeg in de morgen of laat in de avond gevlogen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. We gaan naar Spanje voor de zon
  Dat het ook wel eens extreem warm kan worden daar houden we rekening mee zo ook voor de gevolgen op het vliegveld
  En Rob of dat nu gevolgen heeft voor de motor of de vleugels is niet belangrijk
  Als het vliegtuig niet kan vertrekken dan kan het niet vertrekken

 2. Zo leer ik nog wel eens wat, van het artikel, maar ook van de reacties. Want als een gewone passagier weet je hier niks van .

 3. Zelden zulke onzin gelezen als dit verhaal. Ik adviseer de redactie dit artikel te verwijderen, als ze zichzelf serieus willen nemen. De werkelijkheid steekt veel ingewikkelder in elkaar. Puur voor de eenvoud heeft de temperatuur vooral gevolgen voor het motorvermogen en nauwelijks voor de draagkracht van de vleugels. IJle lucht hangt weer samen met de hoogte van een vliegveld en -wederom-nauwelijks met de temperatuur.
  Ik herhaal: dit is in notendop, de werkelijkheid is veel lastiger.

 4. Nu begrijp ik die toegenomen avond/nachtvluchten op Malaga airport!! Redactie jullie blijven helemaal top met jullie artikelen!!!

 5. weet iemand tot welk uur er mag geland / opgestegen worden ? Mij is altijd gezegd dat na 22u er geen vliegverkeer mag plaats vinden

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by