Gaat de hittegolf voor problemen zorgen bij vertrekkende vliegtuigen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Gaat de hittegolf voor problemen zorgen bij vertrekkende vliegtuigen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bij extreem hoge temperaturen hebben sommige vliegtuigen problemen met opstijgen en moeten deze aan de grond blijven staan. Zoals de voorspellingen nu zijn zal het zaterdag en/of zondag tijdens deze hittegolf op sommige plaatsen in Spanje zoals bij Córdoba en Zaragoza 44 graden worden. Dus is de vraag of er in Spanje de komende dagen problemen ontstaan bij vertrekkende vliegtuigen.

De kans op problemen bij het vertrek van de meeste vliegtuigen die gebruikt worden door de populaire luchtvaartmaatschappijen om naar en vanuit Spanje te vliegen is gelukkig klein. Maar niets kan natuurlijk uitgesloten worden als er sprake is van uitzonderlijk hoge temperaturen. Doorgaans gebruiken luchtvaartmaatschappijen toestellen die geen problemen hebben met temperaturen tussen 44 en 47 graden. Daarboven is een ander verhaal.

Problemen bij vertrekkende vliegtuigen kunnen ontstaan wanneer de lucht zodanig opwarmt dat de luchtdichtheid sterk afneemt en de lucht dus ijler wordt. Daardoor is het voor vliegtuigen lastiger of zelfs onmogelijk om voldoende lift te krijgen om op te stijgen.

Deze effecten verschillen per type vliegtuig; zo ligt volgens de certificering de kritische grens bij het opstijgen voor bepaalde kleinere (oudere) toestellen rond 47 graden, terwijl deze bij moderne grotere Boeing en Airbus toestellen pas bij 50 graden ligt.

Populaire luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia, Ryanair en Tuifly vliegen met Boeing 737 toestellen met zwaardere motoren waardoor het mogelijk is om in warme landen op relatief korte en hete landingsbanen te vertrekken. Easyjet en Vueling vliegen met Airbus A320 toestellen en ook die kunnen de hitte aan in Spanje.

Echter ook bij minder extreme temperaturen kunnen door de afgenomen draagkracht met name zware toestellen soms al minder lading of passagiers meenemen. Dit gebeurt vooral op vliegvelden met relatief korte landingsbanen, waar vliegtuigen minder snelheid kunnen maken alvorens op te stijgen.

Op de Spaanse vliegvelden zijn de banen meestal lang genoeg en zijn er doorgaans geen maatregelen nodig, ondanks de vaak hoge temperaturen. Om toch rekening te houden met hoge temperaturen wordt soms vroeg in de morgen of laat in de avond gevlogen.

Ga naar de inhoud