skip to Main Content
Spaanse verkeersdienst roept op autobestuurders geen WhatsApp te sturen
Pixabay

Spaanse verkeersdienst roept op autobestuurders geen WhatsApp te sturen

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft ouders, familie en vrienden opgeroepen om hun zoons, familieleden of partners geen WhatsApp tekstberichten, video’s of ingesproken berichten te sturen als men weet dat zij een auto besturen. In 2018 werden 104.000 automobilisten op de bon geslingerd voor het gebruik van de mobiel tijdens het rijden en steeg het aantal dodelijke verkeersslachtoffers door het gebruik van de mobiel met 32%.

Met een nieuwe campagne wil de DGT aangeven dat niet alleen de automobilisten de schuld hebben voor het gebruik van de telefoon achter het stuur waardoor men afgeleid wordt. Het zijn immers vaak andere mensen zoals familieleden, vrienden of partners die tekst-, video- en spraakberichten sturen terwijl men weet dat iemand rijdt. Zo blijkt een van de meest geschreven berichten te zijn ‘falta mucho para llegar’ ofwel ‘ben je er bijna?’.

In 2018 heeft de DGT 104.000 bekeuringen uitgeschreven voor het gebruiken van een mobiel tijdens het rijden. In Spanje kost dat 200 euro en verliest men 3 punten van het (punten)rijbewijs.

Uit een onderzoek is gebleken dat iedereen weet dat het gebruik van een smartphone tijdens het autorijden niet slim is en gevaarlijk kan zijn maar blijkbaar is de drang om continu in contact te zijn belangrijker dan de veiligheid en is men toch geneigd om de telefoon te gebruiken achter het stuur.

De DGT heeft een klein schema opgesteld om aan te geven hoeveel meter men rijdt tijdens bepaalde handelingen. Daarbij is rekening gehouden met een snelheid van 120 km/uur waarbij men 34 meter per seconde aflegt.

 • Het versturen van een WhatsApp tekstbericht kost 20 seconden wat gelijk is aan 600 meter rijden
 • Als men de GPS gebruikt kost dat 14 seconden wat gelijk is aan 466 meter rijden
 • Het beantwoorden van een oproep kost 8 seconden wat gelijk is aan 266 meter rijden
 • De radio bedienen kost 6 seconden wat gelijk staat aan 200 meter rijden
 • Een sigaret aansteken kost 4 seconden wat gelijk staat aan 133 meter rijden

Volgens de DGT is met name de smartphone het gevaarlijkste apparaat omdat men alles kan doen met de telefoon maar dat dit wel ervoor zorgt dat men niet in de spiegels kijkt en de blijk gedurende enkele seconden van de weg haalt en meestal een hand van het stuur.

De telefoon wordt het meeste gebruikt om berichten te beantwoorden en lezen of om te bellen en als men gebeld wordt te antwoorden. Maar daarnaast kan de smartphone ook gebruikt worden voor het maken van foto’s, selfies of video’s wat natuurlijk nog gevaarlijker is achter het stuur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. ROEPT? AHAHAHA.. dat gaat echt niet werken… Spaanjaarden zijn altijd van het ‘ongeluk? Dat overkomt mij niet’. Zwaar boetes uitdelen als je iemand ziet appen in de auto. Je bent niet alleen in de wereld! En dus kan andere reizigers een ongeluk veroorzakken. Duidelijk? Ja!! Moeilijk voor sommige idioten? JA!!!

 2. Altijd de telefoon laten gaan en bij de eerste stop die mogelijk even kijken .
  het kan namelijk wel even wachten

 3. Je hebt diverse app,s die aangeven dat je in een auto rijdt als er een app naar je gestuurd wordt. Het werkt met de snelheid sensor op je telefoon die geeft dan door dat je niet bereikbaar bent. het werkt zelfs als je op de fiets zit.

 4. Ik laat mijn mobiel met inkomende whatsapps en telefoon gewoon gaan als ik in de auto zit mijn vrouw doet het zelfde. Ik ziet dagelijk mensen in het verkeer met de telefoon in de hand en vaak zie je dan ook dat er al kleine stuurfoutjes worden gemaakt of men gaat wat slingeren. Ik snap het dan ook niet dat iemand zo dom kan zijn om zichzelf en anderen in gevaar te brengen. Van mij mogen ze bij mensen die de telefoon in de auto gebruiken gewoon even 6 maanden hun rijbewijs afnemen zodat ze rustig kunnen nadenken hierover.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken