400 regenboog-vlaggen uit protest in dorp Málaga

400 regenboog-vlaggen uit protest in dorp Málaga
Beeld: Twitter

400 regenboog-vlaggen uit protest in dorp Málaga

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Een dorp in het achterland van de provincie Málaga heeft de landelijke en internationale pers weten te bereiken met een ludieke protestactie van de inwoners. De hoofdrol speelt een regenboogvlag die de gemeente voor het derde jaar aan de gevel van het gemeentehuis op wilde hangen. Dit jaar moest de burgemeester deze vlag ter ere van de Día del Orgullo LGTB+ (Gay Pride) weghalen omdat 3 inwoners geklaagd hadden.

28 juni staat wereldwijd in het teken van de ‘Día Internacional del Orgullo LGBT’ en veel gemeenten en instanties willen hun steun geven door een regenboogvlag op te hangen. Maar sinds de Catalaanse problematiek en de onafhankelijkheidsvlaggen en andere niet-officiële vlaggen is het niet meer toegestaan om vlaggen anders dan die van o.a. de autonome regio, Spanje en/of de EU bij officiële gebouwen op te hangen.

Drie inwoners van het 4.218 inwoners tellende dorp Villanueva de Algaidas in de provincie Málaga hebben dit jaar geklaagd over de regenboogvlag die de gemeente voor het derde opeenvolgende jaar aan de gevel hing. De burgemeester werd door de politie opgedragen deze vlag te verwijderen omdat er klachten waren.

Het dorp bleef echter niet lang zonder de regenboogvlag zitten. Wat slechts één vlag had moeten zijn is uitgegroeid tot meer dan 400 regenboogvlaggen. Enkele initiatiefnemers hebben deze honderden vlaggen gratis weggegeven aan de inwoners en maar liefst 400 van hen hingen deze vlaggen aan de ramen, balkons, terrassen en waar mogelijk.

Het hele dorp is dus nu volgehangen met regenboogvlaggen die met de witte gevels van de huizen  voor veel kleur zorgen in het dorp. De initiatiefnemers en de burgemeester zijn blij verrast door de meer dan spontane steun van de inwoners.

Ga naar de inhoud