Cruiseschepen voorlopig niet welkom in Spaanse havens

Cruiseschepen voorlopig niet welkom in Spaanse havens
Beeld: 123rf

Cruiseschepen voorlopig niet welkom in Spaanse havens

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zaterdag heeft het Ministerie van Transport in een artikel in de Staatscourant BOE bekend gemaakt dat cruiseschepen voorlopig niet welkom zijn in Spaanse havens. Het gaat om de ‘buques de pasaje tipo crucero’ ofwel cruiseschepen die normaal gesproken in veel havens zoals Barcelona, Palma (Mallorca), Las Palmas de Gran Canaria, Valencia of Málaga te zien zijn en miljoenen toeristen brengen.

In 2019 kwamen er bijna 11 miljoen toeristen via cruiseschepen naar Spanje. In Barcelona waren dat 3,1 miljoen toeristen, op de Balearen eilanden 2,8 miljoen, in de haven van Las Palmas de Gran Canaria 2,4 miljoen en in Santa Cruz de Tenerife iets meer dan 1 miljoen toeristen.

Maar de corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat het cruiseschiptoerisme compleet stil is komen te liggen. Tijdens de noodtoestand waren cruiseschepen in Spanje al niet welkom en nu sinds 21 juni de grenzen weer open zijn (of eigenlijk nu er geen grenscontroles meer zijn) op land, bij vliegvelden en havens zouden cruiseschip passagiers uit EU- en Schengenlanden weer het land binnen mogen komen.

Maar de regering heeft deze zaterdag de BOE-A-2020-6847 geplaatst waarin duidelijk staat dat cruiseschepen nog steeds niet welkom zijn in de Spaanse havens. Het opvallende is dat er geen einddatum bij vermeld staat en slechts de opmerking ‘hasta la finalización de la situación de crisis sanitaria’ ofwel tot het einde van de gezondheidscrisis.

Vanaf 1 juli gaan de grenzen in de Europese Unie open voor reizigers van buiten de EU maar niet alle landen zijn welkom in de EU-landen.

Ga naar de inhoud