Search
menu
Search

Crowdfunding om de ‘Puppy’ van het Guggenheim in Bilbao te restaureren

Crowdfunding om de ‘puppy’ van het Guggenheim in Bilbao te restaureren
Beeld: Wikimedia

Crowdfunding om de ‘Puppy’ van het Guggenheim in Bilbao te restaureren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Het Guggenheim museum in de Baskische stad Bilbao is een crowdfunding actie gestart om de kosten te kunnen betalen van de restauratie van de beroemde ‘Puppy’. Onder het mom #DaVidaAPuppy is het museum afgelopen woensdag begonnen naar de zoektocht van 100.000 euro wat nodig is om in oktober met de restauratie van het boegbeeld van het Guggenheim te kunnen starten.

Puppy is een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons uit 1992. Het kunstwerk is een 12 meter hoge West Highland white terrier die aan de buitenkant bekleed is met 70.000 levende bloemen. Deze bloemen staan op 25.000 kilo aarde die omhoog gehouden wordt door een stalen frame. Om de bloemen van water te voorzien, heeft het een ingebouwd irrigatiesysteem.

Maar na bijna 25 jaar is het nodig om de Puppy te restaureren en dat gaat volgens het Guggenheim 100.000 euro kosten. Zo moet het stalen frame een flinke opknapbeurt krijgen zodat de Puppy nog zeker 25 jaar op zijn plaats kan blijven staan. Iedereen die de kleine hond een warm hart toedraagt kan meewerken met de restauratie door geld te schenken via crowdfunding.

Doneren kan via de website DaVidaAPuppy die speciaal voor dit doel online is gezet. Op het moment van schrijven (zondag) is er 6.573 euro geschonken wat 7% is van de benodigde 100.000 euro. De website is in meerdere talen te lezen en doneren kan via PayPal of Bizum, een betaalsysteem dat in Spanje erg populair is.

Wist je dat Puppy in 1992 tentoongesteld werd tijdens de Documenta in Kassel. In 1995 werd het overgebracht naar het Museum of Contemporary Art in Sydney. In 1997 werd Puppy verkocht aan het Guggenheim Museum in Bilbao. Een paar dagen voor de opening van het museum werd ontdekt dat drie als tuinmannen verklede ETA-terroristen bezig waren een bom in het kunstwerk te verstoppen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?