Tokkelbaan in Huesca verbreekt wereldsnelheidsrecord met 189 km/uur

Tokkelbaan in Huesca verbreekt wereldsnelheidsrecord met 189 km/uur
Beeld: Tirolina Ordesa Pirineo / Facebook

Tokkelbaan in Huesca verbreekt wereldsnelheidsrecord met 189 km/uur

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het is de tokkelbaan tirolina Ordesa-Pirineo in de gemeente Fiscal in de Pyreneeën van Aragón gelukt om het wereldsnelheidsrecord te verbreken. Met een geregistreerde snelheid van 189 km/uur is het oude Italiaanse record van 172 verbroken en gaat de publicatie in het Guinness Book of Records naar de Spaanse tokkelbaan.

De tokkelbaan in Fiscal werd in maart 2021 geopend en is sindsdien, ondanks alle corona-restricties, een veel bezochte attractie geworden. De gemiddelde snelheid van iemand om de afdaling te maken kan oplopen naar 160 km/uur maar de tokkelbaan is gebouwd voor snelheden tot 200 km/uur.

Een van de doelstellingen van de initiatiefnemers was om het Italiaanse wereldrecord van 172 km/uur te verbreken en dat is na drie pogingen van 181, 186 en 191 km/uur uiteindelijk gelukt met een officiële registratie van het bedrijf Official World Record van 189 km/uur, goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records. 

Het was de professionale skydiver Rafa García die in een pak met minimale luchtweerstand en met een remmende parachute het record heeft gezet. De 2.036 meter lange vlucht van 400 meter hoogteverschil werd in slechts enkele seconden afgelegd.

Tokkelbaan ‘tirolina’

De Tirolina Ordesa Pirineo is gelegen in het dorp Fiscal in de Sobrarbe streek van de provincie Huesca. Zoals de naam al aangeeft bevindt de tokkelbaan zich in de omgeving van het Nationaal Natuurpark Ordesa y Monte Perdido. De Aragonese tokkelbaan is sinds eind maart door iedereen te bezoeken.

Voor de vlucht begint het avontuur al met de 4×4 voertuigen die je naar het startpunt op 1.200 meter hoogte brengen. Tijdens de rit heb je een prachtig uitzicht op het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido en de omringende Pyreneeën aan de ene kant en de Valle del río Ara en de vallei van Fiscal aan de andere kant.

Iedereen die 18 jaar en ouder is en tussen de 40 en 125 kilo weegt kan zonder problemen een vlucht maken met de nieuwe snelle tokkelbaan terwijl minderjarigen dat alleen samen met de ouders of begeleider mogen doen. Een vlucht kost 33 euro in laagseizoen en 38 euro in hoogseizoen. Reserveren is HIER mogelijk.

Wat is een tokkelbaan

De tokkelbaan bestaat uit een lang niet-rekbaar touw of kabel, die is opgespannen tussen twee punten van verschillende hoogte. Aan die kabel wordt een katrol bevestigd, waaraan mensen of goederen langs de kabel omlaag kunnen bewegen. Vaak bevat die katrol twee wielen, om de puntlast op de kabel te verminderen en vooral ook om te voorkomen dat de tokkelaar om de verticale as roteert.

Tokkelbanen bestaan in allerlei versies, en zijn meestal bedoeld als een vorm van vermaak. Kleine versies, die vooral voor kinderen bedoeld zijn, worden tussen twee bomen op een helling gespannen, waarbij het kind altijd laag bij de grond blijft.

Tokkelbanen voor volwassenen worden meestal op grote hoogtes aangebracht en dienen om in een korte tijd als vermaak en adrenalinestoot met hoge snelheid een bepaalde afstand af te leggen. De langste tokkelbaan heeft een kabel van meer dan 2 km lengte wat dus ook de lengte is van de ‘tirolina’ bij Fiscal.

‘Tirolinas’ in Spanje

De nieuwe tokkelbaan in Fiscal is niet de enige van Spanje en ook in de buurt is een tokkelbaan te vinden. Deze is gelegen in de Valle de Tena, niet ver weg van het Lanuza stuwmeer en mooi gelegen gelijknamige dorp, Sallent de Gallego en de skipistes van Formigal in het dorp Hoz de Jaca (naast het metalen uitzichtpunt). Deze tokkelbaan heeft een lengte van 950 meter.

Verder zijn er tokkelbanen of ‘tirolinas’ te vinden in Fuentespalda, een dorp in de Matarraña regio in de provincie Teruel (niet ver weg van de Costa Dorada en Costa de Azahar) waar een 1.980 meter lange tokkelbaan over het dorp raast.

In het dorp Cabezon de Pisuerga (Valladolid) in Castilië en León is een tokkelbaan van 1.300 meter lengte te vinden, in IriSarri Land in het noorden van de autonome regio Navarra is een 860 meter lange tokkelbaan, in Sanlucar de Guadiana (Huelva) in Andalusië kan men met een unieke 720 meter lange tokkelbaan over de rivier Guadiana van Spanje naar Portugal afdalen en in Sendaviva in Navarra is een 650 meter lange ‘tirolina’ te vinden.

Ga naar de inhoud