Spaanse regering verlengt maatregelen om gevolgen oorlog op te vangen

Spaanse regering verlengt maatregelen om gevolgen oorlog op te vangen
Beeld: Pool Moncloa / Fernando Calvo

Spaanse regering verlengt maatregelen om gevolgen oorlog op te vangen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft zaterdag tijdens een speciale ministerraad beslist om de maatregelen die genomen zijn om de gevolgen van de Oekraïne-oorlog op te vangen te verlengen en uit te breiden. Daaronder bevindt zich de 0,20 euro korting per liter benzine en diesel. Dit wordt niet tot eind september maar tot en met 31 december 2022 verlengd. Ook is de IVA/BTW voor elektriciteit verlaagd van 10% naar 5%.

Er zijn diverse maatregelen aangekondigd waarvan enkele verlengd worden en andere nieuw zijn. In totaal is volgens premier Pedro Sánchez meer dan 9 miljard euro ter beschikking bestaande uit extra uitgaven van 5,5 miljard euro en derving van belastinginkomsten van 3,6 miljard euro. Bij elkaar opgeteld heeft de regering 15 miljard euro uitgegeven met het eerste en nu het tweede pakket aan maatregelen. De regering is van mening dat hierdoor de inflatie met 3,5% kan dalen.

De maatregel die iedereen die autorijdt in Spanje zal blijven merken is die van 0,20 euro per liter benzine/diesel korting bij het afrekenen na het tanken in Spanje. Deze maatregel heeft enigszins zijn impact verloren omdat de brandstofprijzen maar blijven stijgen en al enkele weken boven de 2 euro per liter liggen, maar zonder deze 0,20 euro per liter korting was het tanken nog duurder. Deze maatregel is verlengd tot en met 31 december 2022.

Een andere maatregel waar veel over gesproken werd is de IVA/BTW verlaging van 10% naar 5% voor elektriciteit. Daarmee is de IVA/BTW voor elektriciteit in totaal verlaagd van 21% naar 5%, iets wat de inwoners van Spanje kunnen merken op de elektriciteitsrekeningen maar wat niet een groot verschil zal uitmaken.

Vanaf 1 september tot en met 31 december zal er ook een korting gelden van 50% in het openbaar vervoer dat onder beheer staat van de centrale overheid. In het geval van het openbaar vervoer in de autonome regio’s zal die korting 30% zijn maar mogen de regionale overheden dat verhogen naar 50%. De eerste regio die al heeft bevestigd dat te zullen doen is Catalonië.

Ga naar de inhoud