UNESCO voorspelt binnen 30 jaar tsunami’s aan de Spaanse kust

UNESCO voorspelt binnen 30 jaar een tsunami’s aan de Spaanse kust
Beeld: Canva & UNESCO

UNESCO voorspelt binnen 30 jaar tsunami’s aan de Spaanse kust

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de specialisten van UNESCO ligt zal er naar alle waarschijnlijkheid binnen 30 jaar een grote en allesvernietigende tsunami plaatsvinden langs de Spaanse kust. Spanje heeft sinds 2021 een tsunami waarschuwingssysteem dat de autoriteiten in staat moet stellen om maatregelen te kunnen nemen in het geval van een tsunami. Maar volgens UNESCO is Spanje nog lang niet ‘Tsunami Ready’.

De secretaris van de Oceanografische Commissie van UNESCO (IOC), Vladimir Ryabinin, zegt dat er weliswaar geen 100% kans is dat er een tsunami plaats zal vinden maar de kans daarop is wel zeer hoog en men moet voorbereid zijn langs de Spaanse kust. UNESCO spreekt over 40 kustgebieden in 21 landen die op dit moment het zegel ‘Tsunami Ready’ hebben maar daar valt geen enkele regio in Spanje onder. In Spanje is met name het gebied in Cádiz zeer kwetsbaar en daar is de gemeente Chipiona van plan om de eerste plaats in Spanje te worden met het UNESCO zegel. 

De Spaanse regio’s die de meeste kans hebben op de gevolgen van een tsunami zijn Andalusië, Canarische Eilanden, Catalonië, Valencia regio, Galicië, Balearen en de Murcia regio waar 23 miljoen mensen wonen, 58% van de totale bevolking in Spanje. Op het vasteland hebben het zuiden van Spanje en het oosten van de Middellandse Zee een actieve seismiciteit en dat zijn volgens de tsunami experts ook de meest risicovolle plaatsen langs de Spaanse kust in verband met een tsunami. 

De laatste jaren hebben er geen noemenswaardige tsunami’s plaatsgevonden in Spanje. De meest recente vond plaats in 2003 bij de Balearen en daarvoor in 1969 in het zuiden en langer geleden maar wel de meest ernstige (allertijden) in 1755 in het zuidwesten van Spanje (en Portugal).

Het ‘Plan Estatal de Protección Civil ante el Riesgo de Maremoto’ heeft een waarschuwingssysteem gecreëerd waardoor vroegtijdig de hulpdiensten en regionale autoriteiten gewaarschuwd kunnen worden. Snelheid is daarbij belangrijk want als er sprake is van een tsunami of enorm hoge golven dan kunnen deze zich duizenden kilometers verplaatsen met snelheden tussen de 500 en 1.000 km/uur.

Het Spaanse SINAM-systeem is verbonden met soortgelijke systemen in Portugal, Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije waardoor er berekeningen  gemaakt kunnen worden met nationale en internationale gegevens. Nadat een onderzeese aardbeving of zeebeving is geregistreerd berekent het systeem automatisch de kans op een tsunami of enorm hoge golven en wordt aangegeven wanneer deze het Spaanse vasteland of de eilanden archipels kunnen bereiken. In de ergste gevallen is dat 70 minuten waardoor de autoriteiten genoeg tijd zouden moeten hebben om de bevolking te waarschuwen en/of evacueren.

Ga naar de inhoud