Search
menu
Search

Voorlopig geen staking transportsector in Spanje

Voorlopig geen staking transportsector in Spanje
Beeld: Europa Press

Voorlopig geen staking transportsector in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel personen, bedrijven en politici zullen opgelucht ademhalen nu het merendeel van de leden van de niet-officiële vakbond ‘Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transporte’ besloten heeft voorlopig niet te willen staken. Daarmee is een nieuwe ramp voor de economie en ook voor het toerisme voorkomen, voorlopig althans.

45% van de leden stemde ervoor om niet te gaan staken en verder te gaan met onderhandelingen met de Spaanse regering. 41% van de leden was bereid om meteen te gaan staken terwijl 14% niet stemde. Hiermee is voorlopig een nieuwe staking vanaf 30 juni van vrachtwagenchauffeurs in Spanje voorkomen.

Volgens een bericht op de website van het platform ontving ontvingen zij een voorstel van de Spaanse regering met daarin de welwillendheid om maatregelen te nemen en veranderingen door te voeren. Daarom waren er twee mogelijkheden: A) JA voor staken vanaf 30 juni zonder te onderhandelen; B) NEE tegen staken en afwachten en doorgaan met onderhandelen. 41% koos voor optie A en 45% voor optie B. Het was dus een nek aan nek stemming, mede omdat 12% niet heeft gestemd.

Afgelopen maart was er een ‘kleine staking’ van vrachtwagenchauffeurs,veelal zelfstandigen, die uitgroeide tot een massale staking in de transportsector die voor aardig wat problemen zorgde. Dezelfde niet-officiële vakbond wilde nu opnieuw staken omdat volgens hen de Spaanse regering hun belofte nog niet is nagekomen. Een nieuwe staking middenin de zomer en met de huidige situatie vanwege de Oekraïne-oorlog en hoge inflatie had echter desastreus kunnen zijn voor Spanje, Spaanse bedrijven en voor het toerisme.

Ga naar de inhoud