Conflict rond varkensvlees in Catalaanse stad Ripoll en respect voor de moslimgemeenschap

Conflict rond varkensvlees in Catalaanse stad Ripoll en respect voor de moslimgemeenschap
Beeld: via canva.com

Conflict rond varkensvlees in Catalaanse stad Ripoll en respect voor de moslimgemeenschap

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Ripoll is heisa ontstaan rond een traditie. De burgemeester, Silvia Orriols, hoopte de oude gewoonte “coca, longaniza y chocolate” terug in te voeren. Ze had echter niet gerekend op de tegenkanting van de linkse partijen, die de moslimgemeenschap niet willen schofferen en vragen geen varkensvlees bij officiële evenementen te betrekken.

Silvia Orriols is de burgemeester voor het extreemrechtse en onafhankelijkheid gezinde Aliança Catalana. Een paar dagen geleden stelde Orriols voor in het kader van het verbenafeest van Sant Joan (San Juan) een oude traditie opnieuw in te voeren. De gewoonte in kwestie, erg Catalaans en autochtoon, was de “coca, longaniza en chocalade” voor iedereen. Coca is een typisch Spaans brood dat zout of zoet kan worden gereserveerd en longaniza is een soort varkensworst. De gemeente van Ripoll wilde net zoals vroeger weer alle drie de lekkernijen gratis aan haar bevolking uitdelen op Sant Joan (23 juni).

De reactie in het kleine Ripoll (iets meer dan 10.000 inwoners) was echter onverwacht hevig. Ripoll kent een relatief grote moslimgemeenschap, en velen vonden het dan ook niet respectvol om deze traditie met varkensworst opnieuw in te voeren. Linkse partijen vragen zelfs om een volledige ban van varkensvlees op alle door de gemeente georganiseerde evenementen.

De traditionele longaniza is een gerijpte worst. Hij is iets langer en dikker dan bijvoorbeeld zijn tegenhanger, de fuet. Longaniza maakt men met mager vlees en kruiden. De lange rijping zorgt voor een intense smaak. De worst houdt de gemeente nu al een tijdje wakker, en legt een paar grote breuklijnen tussen de verschillende gemeenschappen bloot.

Ga naar de inhoud