Spanje heeft mogelijk een groot probleem in de Sahel na De val van Wagner

Spanje heeft mogelijk een groot probleem in de Sahel na De val van Wagner
Beeld: Ministerio de Defensa España / facebook

Spanje heeft mogelijk een groot probleem in de Sahel na De val van Wagner

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De afgelopen dagen stond het nieuws roodgloeiend omtrent het Russische huurlingenleger Wagner. Na de opstand van Wagner vluchtte het hoofd van de groep naar Wit-Rusland. De gebeurtenissen hebben volgens Nacho Cardero van de krant El Confidencial ook gevolgen voor Spanje.

De gebeurtenissen in Rusland deden een beetje denken aan die van 6 januari 2021 in de Verenigde Staten. Toen bestormden boze Trump aanhangers het Capitool. De opstand werd deze keer niet geleid door een man met bizonhoorns, maar door de Wagner baas Yevgeny Prigozhin, een andere extreemrechtse blanke man met een crimineel verleden.

Het is moeilijk te doorgronden wat zich de afgelopen dagen precies heeft afgespeeld in Rusland. Zeker is dat de opstand van korte duur was en Poetin uiteindelijk een akkoord lijkt te hebben gesloten met de Wagner baas. Die laatste bevindt zich ondertussen veilig en wel in Wit-Rusland. Er zijn nu drie oorlogen aan de gang. Eentje in Oekraïne, eentje met de interne tegenstand zoals die van Wagner, en een commerciële, die het wereldtoneel stilaan drastisch verandert.

De vraag die nu rijst is die van de wereld na Wagner. Wat gebeurt er in de landen waar de huurlingengroep actief was, nu Poetin en Prigozhin in Wit-Rusland een vredesakkoord tekenden en de Wagner groep zogezegd wordt opgeheven? In de handvol Afrikaanse landen waar Wagner de “vrede” handhaaft bijvoorbeeld (een eufemisme, want Wagner wordt er op veel plaatsen van verdacht corruptie en illegale handel mee te organiseren).

Wagner is bijvoorbeeld erg aanwezig in de Sahel, de regio tussen het Noorden van Afrika en de Sahara. Hun afwezigheid zou volgens Nacho Cordero het opkomende Jihadisme in de hand kunnen spelen en gevaarlijke situaties opleveren aan de poorten van Spanje. Wagner was verre van de oplossing. Ze hielden zichzelf vaker bezig met de illegale exploitatie van grondstoffen dan met iets anders, maar dijkten als neveneffect wel vaak het terrorisme in.

De implosie van Wagner kent dus mogelijk ook gevolgen voor de landen aan de Middellandse Zee, die zich binnenkort misschien met nieuwe kopzorgen geconfronteerd zien.

Ga naar de inhoud