Eigenaar ingestorte Medusa Beach Club op Mallorca gearresteerd voor de dood van vier mensen

Eigenaar ingestorte Medusa Beach Club op Mallorca gearresteerd voor de dood van vier mensen
Beeld: via europa press & canva.com

Eigenaar ingestorte Medusa Beach Club op Mallorca gearresteerd voor de dood van vier mensen

Eind mei 2024 vond een tragedie plaats in het populaire Medusa Beach Club in Playa de Palma op Mallorca. Het dak van het terras stortte in, waardoor vier mensen omkwamen en veertien anderen gewond raakten. De gebeurtenis schokte de lokale gemeenschap en bracht de veiligheid van openbare ruimtes in de schijnwerpers. De Oostenrijkse eigenaar van het Medusa Beach Club werd op woensdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de vier slachtoffers.

De Medusa Beach Club was een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners. De club was bekend om zijn levendige sfeer, feesten en zijn strategische ligging aan het strand. De inrichting van de club bestond uit een terras met een dakconstructie.

Eind mei, terwijl de Medusa Beach Club vol bezoekers was, stortte het terrasdak in. De oorzaak van de ineenstorting was een gebrek aan stabiliteit van de dakconstructie. De dakconstructie was niet versterkt om het gewicht van de terrasoverkapping te dragen. Later is gebleken dat het dakterras zonder vergunning is gebouwd en niet voldeed aan de veiligheideisen.

De ineenstorting kostte vier mensen het leven. Daarbij raakten veertien anderen gewond. De slachtoffers waren een mix van lokale bewoners en internationale bezoekers, waaronder ook meerdere Nederlanders.

Vlak na de ineenstorting begonnen de autoriteiten een onderzoek naar de oorzaak van de tragedie. De focus lag op de stabiliteit van de dakconstructie en op of er gehandeld werd in strijd met bouwvoorschriften. De onderzoeksresultaten toonden aan dat de eigenaar van de Medusa Beach Club de dakconstructie zonder vergunning had laten aanbrengen. De dakconstructie bleek niet geschikt om de overlast te dragen, wat leidde tot de ineenstorting.

Na het voltooien van het onderzoek arresteerde de politie de Oostenrijkse eigenaar van de Medusa Beach Club. Hij wordt beschuldigd van vier gevallen van doodslag door nalatigheid en zestien gevallen van zware verwonding door nalatigheid. De aanklacht beschuldigt hem van het overtreden van bouwvoorschriften en van het creëren van een gevaarlijke omgeving.

Na registratie en kort verhoor door de politie, werd de Oostenrijker voorlopig vrijgelaten met inhouding van zijn paspoort zodat hij het eiland Mallorca en Spanje niet kan verlaten. De autoriteiten onderzochten de omstandigheden rond zijn arrestatie en beoordeelden verder onderzoek als noodzakelijk. Intussen is hem verboden contact op te nemen met mogelijke getuigen of andere betrokkenen om mogelijke beïnvloeding van de feiten te voorkomen. Hij moet zich regelmatig melden bij het politiebureau om zijn verblijf en medewerking aan het onderzoek te verzekeren, en hij mag geen pogingen doen om het land te verlaten, aangezien dit ernstige juridische gevolgen kan hebben.

Ga naar de inhoud