Kanker overtreft hartaandoeningen als belangrijkste doodsoorzaak in Spanje

Kanker overtreft hartaandoeningen als belangrijkste doodsoorzaak in Spanje
Beeld: via canva.com

Kanker overtreft hartaandoeningen als belangrijkste doodsoorzaak in Spanje

Kanker is nu de belangrijkste doodsoorzaak in Spanje geworden, verantwoordelijk voor 26,6% van alle sterfgevallen in 2023. Dit markeert een belangrijke verschuiving in de gezondheidsstatistieken van het land, waarbij tumoren voor het eerst de aandoeningen van het hart- en vaatstelsel overtreffen als primaire doodsoorzaak, volgens de cijfers gepubliceerd door het Spaanse Statistiekbureau.

In 2023 veroorzaakten tumoren 26,6% van alle sterfgevallen in Spanje, wat neerkomt op 115.013 overlijdens. Dit percentage overtrof voor het eerst dat van hart- en vaatziekten, die daalden naar 26,5% en 114.865 sterfgevallen. Deze verschuiving markeert een belangrijk keerpunt in de gezondheidsstatistieken van het land.

Longkanker blijft de dodelijkste vorm van kanker, met 22.717 sterfgevallen in 2023. Op de tweede plaats staat darmkanker, met 10.891 overlijdens. Alvleesklierkanker vertoonde de grootste stijging, met een toename van 1,7%.

Bij mannen was longkanker de meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen, gevolgd door darmkanker en prostaatkanker. Voor vrouwen bleef borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak door kanker, met longkanker en darmkanker als opvolgende oorzaken.

De invloed van COVID-19 op het sterftecijfer in Spanje is aanzienlijk verminderd. In 2023 daalde het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 met 75% vergeleken met het voorgaande jaar, wat resulteerde in 7885 overlijdens. Deze sterke daling laat zien hoe effectief vaccinatieprogramma’s en verbeterde behandelmethoden zijn geweest.

Na jaren van stijging is er in 2023 voor het eerst sinds 2018 een daling waargenomen in het aantal zelfmoorden in Spanje. Hoewel het aantal nog steeds alarmerend hoog is met bijna 11 zelfmoorden per dag, biedt deze afname een sprankje hoop in de strijd tegen deze tragische oorzaak van voortijdig overlijden. In 2023 hebben 2952 mannen en ongeveer 1000 vrouwen zichzelf van hun leven beroofd.

In 2023 werden er in Spanje ook 1858 sterfgevallen geregistreerd onder jongeren onder de 19 jaar. Dit cijfer omvat verschillende oorzaken, zowel natuurlijk als extern, en biedt inzicht in de gezondheidsuitdagingen waarmee de jongste leden van de Spaanse samenleving worden geconfronteerd.

De belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaken bij kinderen waren verkeersongevallen met 118 slachtoffers, zelfmoord met 73 doden en verdrinking met 58 incidenten. Bij natuurlijke doodsoorzaken staan aangeboren afwijkingen en chromosoomafwijkingen bovenaan met 259 sterfgevallen, gevolgd door tumoren met 250 sterfgevallen.

Ga naar de inhoud