Op video vastgelegd: ooievaars verliezen hun kuikens tijdens een storm in Spanje

Op video vastgelegd: ooievaars verliezen hun kuikens tijdens een storm in Spanje
Beeld: SEOBirdLife / YouTube

Op video vastgelegd: ooievaars verliezen hun kuikens tijdens een storm in Spanje

Een recente DANA-storm in Spanje heeft laten zien hoe gevaarlijk extreme weersomstandigheden kunnen zijn voor vogels, vooral voor ooievaars. In Madrigal de las Altas Torres (Ávila) vond een tragisch incident plaats dat de aandacht vestigt op dit probleem. Onderaan dit artikel is de hartverscheurende video te zien, maar ook de video van de terugkomst van een van de kuikens.

De beelden zijn schokkend en laten niemand onberoerd. Twee jonge ooievaars, die nog niet konden vliegen, worden meegesleurd door een hevige storm die hun nest van de kerktoren rukt. Deze tragische gebeurtenis is vastgelegd op camera en dient als een krachtige herinnering aan de onvoorspelbaarheid en kracht van de natuur.

Het incident vond plaats in het Spaanse dorpje Madrigal de las Altas Torres, gelegen in de provincie Ávila. Afgelopen dinsdagmiddag rond 18 uur veranderde het weer plotseling. Wat begon als een bewolkte hemel, ontaardde snel in een hevige storm met sterke windstoten en zware regenval.

De storm, later geïdentificeerd als een DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos), een geïsoleerde depressie op grote hoogte, trof niet alleen dit kleine dorpje, maar veroorzaakte chaos in grote delen van Spanje, waaronder de Spaanse hoofdstad Madrid.

De beelden, opgenomen door een camera geïnstalleerd door de natuurvereniging SEO/BirdLife, laten zien hoe de twee jonge ooievaars worden blootgesteld aan de elementen, wat hartverscheurende momenten zijn.

In eerste instantie was het lot van de jonge vogels onzeker. Via sociale media meldde SEO/BirdLife dat één kuiken was teruggekeerd naar wat er over was van het nest, maar dat er nog werd gezocht naar het tweede kuiken.

De gemeenschap heeft samengewerkt om de overlevingskansen van de jonge ooievaars te vergroten. Hierdoor wordt duidelijk hoe extreme weersomstandigheden direct invloed kunnen hebben op dieren in het wild. Het benadrukt ook het belang van snelle reacties en samenwerking tussen verschillende instanties tijdens natuurrampen.

Ga naar de inhoud