Spaanse politie onderschept Columbiaanse narco-onderzeeër bij Cádiz

Spaanse politie onderschept Columbiaanse narco-onderzeeër bij Cádiz
Beeld: @policia / X

Spaanse politie onderschept Columbiaanse narco-onderzeeër bij Cádiz

De wereldwijde strijd tegen drugssmokkel heeft een zorgwekkende wending genomen door de opkomst van ‘narco-onderzeeërs’. Deze geavanceerde vaartuigen zijn ontworpen om grote hoeveelheden drugs onopgemerkt te vervoeren, wat een toenemende bedreiging vormt voor internationale veiligheid en rechtshandhaving. Onlangs heeft de Spaanse politie zo’n onderzeeër onderschept in de buurt van de kust van Cádiz.

De term ‘narco-onderzeeër’ roept misschien het beeld op van een volledig onder water opererend vaartuig, maar in werkelijkheid gaat het meestal om semi-onderzeeërs of low profile vaartuigen (LPVs). Deze zijn ontworpen om net onder het wateroppervlak te varen, waardoor ze moeilijk te detecteren zijn voor radar en visuele waarneming.

De recente onderschepping van een narco-onderzeeër nabij de kust van Cádiz heeft de aandacht gevestigd op de groeiende dreiging die deze vaartuigen vormen voor de Europese kusten. 

Volgens de Nationale Politie is op 25 juni in de ochtend een semi-afzinkbare duikboot van 20 meter lang gelokaliseerd, ongeveer 450 mijl ten westen van Cádiz. Toen de bemanning besefte dat het schip naderde, openden ze de onderste kranen en kwamen ze veilig boven water. Het halfafzinkbare schip zonk echter samen met de kostbare lading, maar de vier bemanningsleden werden gered en gearresteerd door de politie.

Agenten van de Nationale Politie hebben de vier Columbiaanse bemanningsleden aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij de overbrenging van cocaïne naar Spanje. Deze narco-onderzeeër werd door de politie gevonden en is 20 meter lang en lijkt op dezelfde vaartuigen die al eerder in Galicië werden gevonden, in de monding van de Aldán-rivier in 2019 en in de monding van de Arousa-rivier in 2023.

Bij een operatie drie dagen eerder werd ook al 900 kilo cocaïne in beslag genomen, die in zee was gegooid door een ‘drugsboot’ die de cocaïne vervoerde. De politie lokaliseerde zaterdag 22 juni de drugsboot, maar de bemanning daarvan probeerde te vluchten, iets wat na een achtervolging van meer dan zes uur uiteindelijk niet lukte.

Ga naar de inhoud