Topless-verbod openbare zwembaden en de vrouwenrechten in Spanje

Topless-verbod openbare zwembaden en de vrouwenrechten in Spanje
Beeld: via canva.com

Topless-verbod openbare zwembaden en de vrouwenrechten in Spanje

Het openbare zwembad is een belangrijk onderdeel van de Spaanse samenleving, waar mensen samenkomen om te ontspannen, te sporten en te genieten van het water. Recentelijk zijn er echter discussies ontstaan over persoonlijke vrijheid, gelijkheid en maatschappelijke normen binnen deze openbare ruimtes in relatie tot topless zwemmen en zonnen.

Een recente uitspraak van de Spaanse ombudsman, El Defensor del Pueblo, biedt interessante inzichten over het topless zwemmen en zonnen van vrouwen. In juni 2024 publiceerde deze instantie een standpunt over topless zwemmen in gemeentelijke zwembaden.

Kernpunten van de uitspraak zijn dat het verbieden van topless zwemmen in bepaalde zones werd afgewezen en dat de keuze van zwemkleding werd gezien als onderdeel van het recht op eigen imago. Beperkingen werden beschouwd als niet in overeenstemming met fundamentele rechten Deze uitspraak benadrukt het belang van persoonlijke vrijheid en gelijkheid in openbare ruimtes.

De resolutie van de Ombudsman is een reactie op de klacht van een burger die werd gedwongen om haar bikinitopje aan te trekken in een openbaar zwembad in Lardero (La Rioja). De lokale verordening vereist alleen dat gebruikers “bij het uitvoeren van de activiteit en bij het gebruik van de faciliteiten passende sportkleding moeten dragen”. 

Na vragen van de Ombudsman heeft de gemeenteraad van Lardero een wijziging voorgesteld in zijn regelgeving. Deze wijziging zou de verplichting om een zwempak te dragen omvatten dat geschikt is voor elk geslacht en uit één of twee stukken kan bestaan. Daarnaast zou er de mogelijkheid zijn om topless te zonnen in het groene gebied, maar niet in het badgebied. De Ombudsman heeft echter aanbevolen om de regels aan te passen aan bepaalde aspecten van de resolutie.

Het rapport van de Defensor del Pueblo concludeert dat dit soort beperkingen invloed hebben op het recht van vrouwen om in een zwembad te baden met een sociaal aanvaard badpak, zoals gebruikelijk is op stranden in het land en geen nadelige gevolgen heeft voor anderen.

Ga naar de inhoud