skip to Main Content
Waarom is Catalonië op dit moment de enige deelstaat die naar onafhankelijkheid streeft?

Waarom is Catalonië op dit moment de enige deelstaat die naar onafhankelijkheid streeft?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft drie autonome deelstaten die zich door de taal en cultuur onderscheiden van de rest van Spanje, te weten Galicië, Baskenland en Catalonië (Comunidad Valenciana en Balearen niet inclusief). Van die drie is Catalonië de regio die zich het meeste inspant om zichzelf af te scheiden van de rest van Spanje. Maar waarom eigenlijk al dat fanatisme van de Catalanen?

“Catalonia is not Spain” en “Catalonia is different” is vaak te lezen op spandoeken en bij belangrijke evenementen in de autonome deelstaat Catalonië. Hiermee willen de Catalanen aangeven dat ze eigenlijk niets te maken willen hebben met de rest van Spanje. Catalonië heeft altijd al de drang gehad om zich af te scheiden van Spanje omdat ze zich “anders” voelen en een compleet andere cultuur hebben. Eigenlijk geldt dat zo’n beetje voor alle deelstaten die allemaal wel iets speciaals hebben maar niet zo de behoefte hebben om zich af te scheiden.

Anders

De drang naar vrijheid bij de Catalanen – en dan met name de politici – is alleen maar groter geworden toen er een grote economische crisis uitbrak in 2008. Het rijke Catalonië wilde niet opdraaien voor de kosten en problemen van andere armere regio’s, dat vond men niet eerlijk. De Catalaanse politiek maakte daar dankbaar gebruik van om een groot deel van het Catalaanse volk achter zich te krijgen. Daarnaast wordt altijd de geschiedenis erbij gehaald toen de Catalanen het zwaar te verduren hadden zoals ten tijde van dictator Franco en de burgeroorlogen. Tevens vindt men in Catalonië dat de cultuur heel anders is dan in de rest van Spanje. Feit is echter dat de Catalanen al veel vrijheden hebben zoals het voeren van de eigen officiële taal, het Catalaans. Toch is dat niet genoeg en wil men geheel zelfstandig zijn.

Andere regio’s

Die drang heeft men in het Baskenland ook altijd gehad maar wilde men dit op de verkeerde manier voor elkaar krijgen door geweld met de ETA. Nu is het rustiger in het Pais Vasco en lijkt de drang voor onafhankelijkheid minder te zijn. In de regio Galicië heeft men gedurende jaren ook de drang gehad om zich af te scheiden van de rest van Spanje. Met 95% van de bevolking die het Galicische spreekt heeft ook deze deelstaat de onafhankelijkesdrang op een laag pitje gezet. Op dit moment steunt slechts een op de vijf inwoners van Galicië een onafhankelijke staat. Dat heeft ook deels te maken met het feit dat Galicië niet zo rijk is als Catalonië of Baskenland.

Meer steun

In Catalonië is het onafhankelijkheidsgevoel juist groter geworden met een groei van 12% steun voor een afgescheiden Catalonië in 2005 naar een 44% steun 12 jaar later in 2017. Toch is volgens een laatste enquête de steun voor een Catalaanse afscheiding weer aan het afnemen. Als het aan de Catalaanse regering ligt dan komt er op 1 oktober een referendum maar dat is voorlopig nog illegaal. Daarnaast steunt bijna niemand buiten Catalonië het idee van een eigen land of staat dus de toekomst is erg onzeker voor Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 62 reacties
 1. Wat een discussies over vroeger en geschiedenis… gaan we alles weer oprakelen… Spanjaarden negatief tegen Catalanen, Catalanen die beweren dat ze geen spanjaarden zijn… Spanje van de Moren, castilla – Aragon… goh Nederland was ook van Spanje, van Duitsland… onzinnig allemaal… het gaat om de laatst gemaakte afspraken.. De constitutie.. die is getekend OOK door catalonie.. en dat is de bepalende factor.. daarin staat wat wel en niet kan… en Catalonie heeft zijn akkoord daarin gegeven.
  Wat er nu gebeurt mag niet volgens de grondwet die ze gezamelijk opgesteld hebben en ondertekend. De wet moet gehandhaafd worden… is een beetje raar als ieder deelstaat zich niet aan de wet hoeft te houden. En EU denkt daar hetzelfde over… de grondwet is er voor een reden… En als dat aangepast moet worden dan moet daarover gestemd worden… en blijkbaar waren er meer tegen dan voor dus blijft het gehandhaafd. Daarnaast als ze onafhankelijk worden.. staan ze er aardig alleen voor… geen EU, om bij de EU te horen moeten alle lidstaten akkoord geven… dus ook Spanje. daarnaast bestaat de kans dat invloedrijke bedrijven zicht gaan nestelen in Spanje ipv Catalonie ivm invoer uitvoer.. zal FC Barcelona enkel voetballen tegen Espanyol en moeten ze zien of ze daarvan rond kunnen komen. Zal catalonie hun hele wegennetwerk zelf moeten bijhouden… daar er minder gebruik gemaakt zal worden omdat het vermeden zal worden door vrachtverkeer, maar ook door toerisme. Catalonie was al een vergaande onafhankelijke deelstaat… eigen regering, eigen economie, eigen politie etc… maar hoe meer je hebt hoe meer je wil. als men maar niet de realiteit uit het oog verliest en reeel blijft.
  Wat er gebeurt is Illegaal en dat moeten ze tegen gaan… een ieder moet de wet nastreven.. of niet?

  1. Carp, jij kent Cataluña beter dan 80% vd catalanen. Ik ben helemaal, woord voor word met je eens, behalve, rekening houdend met alles wat je zei, ik denk dat ze wel, na ongetwijfeld 20’30 jaar, wel degelijk een voldoende sterke regio zouden kunnen zijn. Maar op dit moment zijn er veel te veel structurele problemen en een heel hoog niveau van verbeelding, of anders gezegd, zichzelf te hoog in waarde schatten. Vlaanderen indien onafhankelijk zou de volledige staatsschuld op minder dan 10 jaar kunnen betalen. Cataluña heeft 300.000 werklozen en 800.000 inactieven, maar daar spreekt niemand over.

 2. “Autonome “deelstaat Catalonië ……er lijkt hier van niet veel autonomie sprake te zijn als men zelfs geen referendum mag organiseren…
  In België kan zelfs elke stad of gemeente dit doen wanneer men de mening van zijn bewoners wil vragen…

  1. Als dat zo in de grondwet geregeld ia zal dat geen probleem zijn. In Spanje is dat niet zo. Maar als je een voorstander bent geloof je dat toch niet waarschijnlijk.

  2. Het draait niet om een mening, het draait om definitief onafhankelijk te worden. Het is niet dat type volksraadpleging. Wat ze ook niet vertellen is dat de spaanse grondwet wel degelijk zulk referendum toelaat, op de voorwaarde dat iedereen in Spanje het recht heeft om te stemmen, niet alleen de catalanen. Maar dat willen ze niet. Bovendien, met zijn eigen regering, heeft Cataluña meer autonomie dan bv Vlaanderen, maar toch zijn de catalanen ervan overtuigd dat ze onderdrukt zijn.

 3. Doe alsjeblieft niet zo bevoogdend , redactie. Komt er net een beetje discussie op gang waar ik van leer, kom jij met je vingertje. Jammer!

  1. Welk vingertje? En helaas is het geen discussie meer als ik zelfs door Gemma beschuldigt wordt van alles en nog wat. Daar leert helaas niemand iets van. Blijkbaar mag ik ook mijn mening niet geven, en dat zelfs nadat ik al meer dan 20 jaar in dat deel van Spanje woon wat Catalonië heet. Jammer dat Gemma zo laag over mij en dus ook SpanjeVandaag denkt. Het is niet verplicht het nieuws te blijven lezen.

 4. Gemma ik begrijp je 100%. Ik ben zo moe van gesprekken met mensen in NL dat “denken” dat ze alles over Catalonië weten. Ze durven wel maar ze weten weinig. Onwetendheid en arrogantie. Moeilijk te bestrijden. “Catalanen zijn rijk…. Ze willen niet delen… Ze blijven zeuren… Ze geloven dat ze beter zijn… Ze praten Catalaans in Catalonië (dat vind ik ook zo raar hé? hahaha)” Voorzichtig met wat men schrijft. Dat is haat zaaien. Net als met de Joden.

  1. nou nou, meteen zo ver gaan als haat zaaien en joden is een beetje overdreven niet. UIteraard weten veel NLers niets van de situatie af in Catalonië en komen ze alleen naar SPANJE om naar de Costa Brava of Barcelona te gaan maar dat houdt niet in dat men geen eigen mening mag hebben. Sommigen zijn voor en sommigen zijn tegen, zo simpel is het. Helaas heeft het hele onafhankelijkheidsproces er wel voor gezorgd dat er een tweedeling is ontstaan binnen Catalonië en binnen Spanje, daar schiet niemand iets mee op.

 5. Peter schrijft: “catalumierda”.
  Bravo! Ik zie het “hoog niveau” vam cultuur dat hier heerst…….
  En het eergste is dat Remco zulke taal toelaat. Dat zegt genoeg.
  Een beetje meer cultuur, geschiedenis, economie, en andere argumenten zijn rede genoeg om te streven naar onze onafhankelijkheid.

  In eerste instantie was ik van plan om een beetje lucht aan te brengen aan jullie vragen.

  Nu echter…..’t is de moeite niet.
  Iemand di Catalumierda opschrijft en NIEMAND zegt wat van…..dat zegt al genoeg.

  Wat zouden jullie vinden als iemand zou zeggen Nedershitland?…..
  Ik zou er wat vam zeggen zeker!
  Ik hou van Nederland en ik hou van Catalunya.

  Als iemand ooit redenen willen zoeken, en niet alleen schelden en opervlakige praatjes voeren over Catalonie’strijd om onafhankelijkheid, dan is deze web niet de beste plaats.

  Remco: jij bent zo tendentieus…. en dat neemt geloofvaardigheid af aan alles wat jij schrift over Catalunya.

  Lees meer. Verdiep jij echt in ons cultuur en onze redenen. Maar vooraal, respecteer mijn land en aan die meederheid catalanen die voor onafhankelijkheid zijn.

  Y…..por favor…..no escribas falsedades o invenciones….me parece patético!

  Schrijf maar liefts over de katten en erwtensoep…….iets waarover jij niet veel over moet denken, mischien?

  1. Gemma alles wat je zegt is de waarheid en niks anders dan de waarheid. Helaas valt er met deze mensen niet te discussiëren ze hebben er totaal maar dan ook totaal geen verstand van. Al is het WIT dan blijven ze nog zeggen het is ZWART je wordt er zo moedeloos van.

 6. slechts een vraag,wten de mensen wat het hun gaat kosten als ze onafhankelijk zijn.
  niemand die daar over spreekt.
  ben je beter afantwoord ik weet het niet.
  zie de brexit ,de jeugd heft toen niet gesproken.hier zullen bij het ref. alleen de voorstanders gaan.
  geen verplichting om te stemmen of te kiezen geeft alrijd een vertekend beeld.
  en ja het is waar door de invoer van duizenden SPANJAARDEN is cat. nu welvarender dan vele andere.

  1. “Niemand die daar over spreekt???”
   Waar ben jij geweest de laatste jaren? …..zoek aub wie Jordi Gallí is! En vooraal zoekt alle economie-nobelprijs winaars…..en hun argumenten VOOR de onafhankelijkheid van Catalonie.

   Het is echter lose praatjes zonder enig kennis wat ik hier zie! Pfffffffff

 7. Nietszeggende tekst lijkt direct vertaald uit een Spaanse krant die tegen de afscheiding is. Dat teveel Nederlanders zo makkelijk hun cultuur verkwanselen, wil niet zeggen dat iedereen moet volgen. Catalunya was vroeger een land en wil dit weer worden dankzij de negativiteit binnen Spanje over Catalunya. Spanje heeft zichzelf in de voet geschoten.

  1. Catalanen verkwisten absoluut hun cultuur niet en krijgen hiervoor ook genoeg mogelijkheden.Zo zijn er eigen wetten,belastingsystemen en nog veel meer.Het is echter nooit een land geweest en hoort al sinds de 15e eeuw bij Spanje.

   1. Dat is niet waar Ramon. Catalonie was een land met een eigen staat.
    Het is zelfs zo dat Catalonie als staat is ouder dan Spanje. Veel ouder.
    Onze Parlament was de eerste van Europa.
    Mischien zou je moeten weten dat “Spanje” niet een staat of koningrijk was.
    Castilla was een staat en Portugal was er deel d’r van.

    Spanje (España), komt van het oude “Hispania”. Hispania was er NIET een staat maar een geografisch gebied voor de romeijnen. Hispania was toen wat wij nu kennen als “peninsula Ibérica” (iberisch schiereiland).
    Dus, concept gebied.

    De koning was koning vam CASTILLA. Nookt van Hispania.

    Moeten jullie mischien even zoeken de rol dat Nederland en Engeland samen speelde met Catalonie TEGEN Castilla. Ooit heeben onze 3 landen gezamenkijk oorlog gevoerd tegen Castilla.

    Een beetje geschiedenis leren voor dat jullie zo lichtzinnig spreken!

    1. Catalonie is nooit een eigen land geweest. Nooit!! Het hoorde bij Corona de Aragón.
     Het Catalaanse parlement heeft de Spaanse grondwet en regels die gelden in heel Spanje aan hun laars gelapt en eigenhandig aangekondigd dat ze een referendum gaan houden op 1 oktober.
     Onze Friezen hebben ook een eigen identiteit…
     By the way: Het autonome Catalonie krijgt meer geld van spaanse staat dan dat het moet betalen… Ze beginnen een beetje op noord-korea te lijken, daar worden de mensen ook ‘gehersenspoeld’…
     En als er dan toch een referendum moet komen dan in geheel spanje en niet alleen voor de catalanen

   1. Van anticatalaanse gevoelens heb ik (buiten het voetbal) de afgelopen 50 jaar nooit iets opgemerkt.Niet op vakanties en niet bij familiebezoeken.Deze sentimenten worden alleen door volksmenners als Mas en zijn partij en sporters als Piqué naar voren gebracht.Zij probeerden in tijden van diepe crisis het volk van Cataluña achter zich te krijgen.Nu de economie beetje bij beetje opkrabbelt verzwakt ook de steun aan deze figuren.

   2. …….en dat wordt door de “redaktie” getekend…….
    Heel prof!

    (By the way: esta noche no duermo…..de verdad no nos quiere nadie? ……hahahaha)

    1. Gemma, ik woon en werk en leef al jaren in Catalonië dus ik weet een beetje waar ik het over heb en ben het niet eens met de onafhankelijksdrang maar … ik ben er niet geboren en getogen dus heb ik geen rechten en mag ik ook niet stemmen. Buiten Catalonië is iedereen het zat, die drang van de Catalanen om zich af te scheiden. Volgens mij hebben veel mensen binnen Catalonië geen idee wat dat allemaal in gaat houden. En wat er nu gebeurd is in het Catalaanse Parlement op woensdag was een toneelspel waarbij alles van te voren al vast stond. Tegenstanders mochten niets zeggen omdat men geen weerwoord wilde hebben, en dat is democratie. Politici die het niet eens zijn met de strijd worden de laan uit gestuurd, is dat democratie? ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen maar persoonlijk denk ik niet veel goeds voor de regio. En dit is een persoonlijke mening die ik gelukkig mag hebben.

     1. Natuurlijk mag jij je mening hebben! Wat jij niet mag is onjuistheden en leugens vertellen, alleen omdat jij het “niet ziet zitten”….. tenminste niet als je de “redaktie” bent.

      Bijvoorbeeld wat jij nu zegt over de Parlament is onzinnig. Heb jij gecalculeerd hoeveel minuten iedere partij heeft gesproken? Om precies te zijn hebben PP+C’s+POE (oppositie), gezamenlijk, 58 minuten meer dan JxSí+CUP.

      Waar haal jij die onzien vandaan???

      Wie heeft wie “het laan uitgestuurd”?????
      De mensen vam de oppositie vertrokken UIT EIGEN WIL, nadat ze meer dan 15 uur lang geprobeerd hebben met alle mogelijke trucs, de Parlament te vertragen.

      Heb jij ooit bekeken hoe het eigenlijke gaat met die van Spanje in Madrid? Daar schrick je niet van?

      Dat is demokratie? Vraag jij……

      Weet jij wat is demokratie?
      •Denmark, aanvaarde dat Ijsland wou stemmen voor zijn onafhankelijkheid.

      • Zweden, aanvaarde dat Noorwegen wou stemmen voor zijn onafhankelikheid.

      • UK aanvaarde het ook van Schotland.

      •Canada van Quebec

      Ongeacht de uitslag van hun Referendum…..

      Dat en niet anders, is de echte demokratie! Mensen en zo de volken, moeten vrij zijn om te kunnen stemmen en zijn mening geven over hun toekomst.
      Daar gaat demokratie over= wet der volk.

      Nederland vocht 80 jaar lang tegen Castilla tot jullie vrij waren! JULLIE waren ook een “regio” van Castilla.
      Waaroom hebben jullie tegen hun gevochten?
      Simpel: hun hooge belasting! (Ken jij dat?). Castilla toendertijd deed met Nederland wat altijd doet: bloedzuigen met belastingen die NIET naar benodigheden vam Nederland gingen (terwijl jullie het betaalden). Jullie geld ging naar Castilla. Precies hetzelfde dat ze met Catalunya doen.
      Wil jij mij nu zeggen waaroom jullie konden jullie bevrijden en wij zouden dat niet kunnen?

      Catalunya is de laatste kolonie vam Castilla. Dat jullie het niet zien is alleen een geografische kwestie: wij zitten d’r naast.

     2. ok Gemma ik geef je gelijk en ik discusieer niet meer … heeft toch geen zin. Wat er geschreven wordt is gebasserd op artikels in Spaanse en Catalaanse kranten en niet door ons zelf verzonnen. Dat is bij 95% van alle artikels op SpanjeVandaga het geval, het gaat om vertalingen van het Spaans naar het Nederlands dus geen eigen verzinsels maar atikels geschreven door serieuze journalisten in Spanje en Catalonië.

     3. Nogmaals, bijna alles wat we hier schrijven is vertaald uit Spaanse en Catalaanse bronnen dus zeker niet zelf verzonnen. Jammer van je opmerkingen Gemma

   3. Oh! Eindelijk! Bedoel je daarmee dan dat we hoeven de andere streken niet meer te subsidieren iedere jaar????

    Kunnen wij POR FIN houden de bijna 20.000 miljoen/jaar die wij teveel aan Madrid betalen en NIET terugkomt????? (En dit is niet de totale bedrag, he, het is alleen, geld dat wij jaarlijks TEVEEL betalen en “verloren” gaat in een diepe gat ergens in Spanje. (Lees de balanzas fiscales. Krijg jij wat meer licht….)

    Catalonie is de europeese regio met meer verschil tussen wat betaald wordt en terugkrijgt. Het staat zelfs boven Hessen en Bayern, die veel lager scooren.
    Het is een feit dat Catalunya die oneerlijke situatie niet meer kan volhouden.

    We eisden in 2005 een nieuw Estatut met een meer rechmatig balanza fiscal voor Catalunya. Onze Parlament en volk stemde daarover en werd een duidelijke en dringend vraag naar de spaanse regering.

    Wat hebben ze daarmee gedaan? Gelogen. Zie: “ik zal de Estatut aanvaarden die uit de Catalaanse Parlament afkomt” door de toendertijd spaanse President.

    En?

    Zelfs spaanse Parlament stemde het toe. Pp ging met de verniuwde Estatut naar de Tribunal (iedereen weet dat Pp daar een totaale lobby heeft…..), en onze nieuwe Estatut werd gescheurd onder de toejuich van vele spaanse politici van PP……

    We hebben ze toen gewaarschud over de stand van zaken en dat het een confrontatie zou worden tussen Spanje en Catalunya. Onze confrontaties zijn niet met geweld. Nooit geweest; at laten we aan Ajax aanhangers en PSVeiers……

    Onze confrontatie is gedag zeggen naar Spanje. De oude Spanje dictatorial en van toros, duques sin un duro, guardia civil, sangria y olé.

    Adèu siau a la casposidad y rancio abolengo de esa España de la q nunca nos hemos sentido parte y que tan lejos está para Catalunya.

    No hay suficiente naftalina para tanta polilla…….

    Daaroom zeggen we gedag. Als het waar is wat Remco zegt, zouden zij hardstikke blij moeten zijn dat we verlaten, toch?

    Als jij in je flat een “lastige” buurman hebt, ben jij toch blij als die weg gaat! Toch? Of niet? …….(mischien niet als het blikt dat die “lastige” buurman het beau was om de schulden van andere buurt-bewoners te betalen…….)

    Het is een simpele kwestie. Wij willen niet in Spanje hooren…..hun willen dat wel….MAAR op hun manier van spelen, en dat is: blijven betaalen en ook nog gescholden worden.
    Neen mijne heeren. Der tijd der verslaving en kolonieen is gelukkig voorbij.

    Hadden ze maar beter moeten doen in 2005. Nu is het te laat. Wij gaan MET of ZONDER toestemming.
    Op economische opziet is Spanje die bang voor is. Dat is te merken. Catalunya is de streek die meer geld naar Madrid’s kassa brengt.

    De tweede streek is Valencia en de derde is Baleares.
    Als wij weg zijn…..hoe lang denken jullie dat die twee regios zullen het vol houden met een streng gecentralicieerd en gesubsidieerde Spanje die hun zal nog meer uitpersen??????

    Laat Madrid volgen met zijn uitstekkende logistiek aanpaking! ……meer treinen maken en wegen die nergens naartoe gaan….. AVES die niemand neemt….terwijl we hebben 21 jaaar na de eerste AVE Madrid-Sevilla….(?)….moeten wachten om een AVE die ons met Europe comuniceerde (Frankrijk).

    Bravo!! Een hoera voor die absurd beleid! Jullie snappen het niets van Spanje of hun voortdurend pesterij naar Catalunya. Zie maar de Corredor del Mediterraneo……..een ander land zou heel wijs denkem om het snel aan te pakken.
    Alleen Catalunya exporteert al bijna 30% van het totaal v Spanje. País Valencià es de tweede en Murcia exporteert veel groente/fruit van zujn “huerta” naar hele Europe toe.
    Almeria heeft duizenden kassen met bloemen uit de zuiden…….
    Dat allemaal is al bijna de 70% van de totale export die Spanje heeft!!

    Al die strekken zitten in de genoemd ARCO MEDITERRANEO. Pack een map en volg een lijn vanuit de zuid langs de zee tot de grens met Frankrijk. Europe dus. Daar gaat het om vandag de dag: logistiek en snel distributie! Toch?

    Zo zag EU dat. Maar neen hoor! Madrid vind niet leuk om een corredor mediterráneo te hebben die NIET LANGS MADRID gaat…..

    Dit belachekijk en onzinnige castillianse-mentaliteits-houding is de reden van Spanjes achterbestaan ten opzichte van andere europeese landen.

    Wij catalaanen zijn het al moe d’r van. Her is hopeloos. We gaan weg.

    Ik weet zeker dat regios die meer uitgeperst door Madrid zullen worden met onze vertrek, zoals Valencia en Baleares (turisme), zullen het gauw beau zijn.

    En dan….mischien dan….is er een kans voor Spanje uit die spinnen-AVES-web te kommen en grote verandering in brengen.
    Dat de PP dat niet zal doen, is het logisch…. weten jullie waar de verdienste zit? Niet in de AVES (zijn 99% een dagekijkse verlies, die we alkemaal betalen)…

    De verdiensten zitten in de bouw v d SPOORWEGEN! De constructoras (allen uit Madrid), en “close” kassa-bevriend met de spaanse regering.
    Daaroom worden spoorwegen gebouw die nergens naartoe gaan, met 10 of 15 passagiers x dag.
    Dat is geen probleem. Dat betalen wij later allemaal met onze belasting, hoor! De bussiness is het bouwen en terreinen recalificados……..

    1. Nogmaals, zo te zien heb je er verstand van en moet ik je feliciteren voor het goed nederlands als Catalaanse maar … Het gaat Catalonië zo te lezen dus alleen om geld, geld en geld. Ik ben het er helemaal mee eens dat de PP niet goed omgaat met Catalonië maar dat zijn dingen die politici ondeling moeten oplossen en niet meteen met een afscheiding omdat dit niet de juiste oplossing is in de ogen van velen. Daarnaast moet je toch ook toegeven dat de Catalaanse bevolking geheel verdeeld is in twee groepen, dat is nooit goed, ook niet na afscheiding. Maar dat is mijn mening die niet geldt

  2. Catalonië heeft de grootste staatsschuld per hoofd van de bevolking van heel Spanje, daarom en om de aandacht af te leiden can alle corruptie dringen de Catalaanse politici aan op onafhankelijkheid. Catalonië is nog nooit een onafhankelijk land geweest, alleen een onafhankelijk koninkrijk, maar dat is heel wat anders.

   1. Corruptie???
    Hier heb jij de corruptie-map.

    -CASO MALAYA=2.400 MILL. €
    -CASO ERE/ANDALUC.=1.400MILL€
    -CASO MARBELLA=267 MILL€
    -CASO GÜRTEL=120 MILL.€
    -CASO PALMA-ARENA=70 MILL€
    -CASO BARCENAS=47 MILL€
    – ●CASO PRETORIA=45 MILL€
    -CASO SAQUEOII MARBELLA=42M€
    -CASO EMARSA= 40 MILL€
    – ●CASO PALAU= 35 MILL.€
    -CASO SAQUEO I MARBELLA=42M€
    -CASO COOPERACIÓN= 22 MILL€
    -CASO ROLDÁN= 13 MILL€
    -●CASO ITV= 10 MILL€
    -CASO NÓOS= 8 MILL€
    ____________________________________
    ●》in Catalunya:
    Caso pretoria (PSOE)
    Caso Palau (CIU)
    Caso ITV (CIU)

    Kan jij even vergelijken de corruptie Catalunya VS Spanje…………? Bekijkt ook de bedragen……
    En niet vergeten dat PP score het hoogst…..ook Rajoy……..en PSOE als tweede (ERES Andalucia)……

    Zo….AUB….laat mij niet lachen over corruptie! Spanje is een en al corruptie !

    EN …nog een kleine opmerking:

    A mí el único delito que realmente me importa es el de malversación de caudales públicos porque es el único que me toca el bolsillo directamente.
    .
    Si el PP, CiU, o el partido que sea le hace pagar un 3% o 5% más en negro a una constructora para adjudicarle un concurso, evidentemente no me gusta, atenta contra la ecuanimidad de los concursos, potencia la economía sumergida, es proclive a los amiguismos, etc. ¡pero no es dinero salido de mis impuestos!
    .
    Otros delitos como prevaricar, cohecho, y otros tipificados por el código penal me importan menos mientras no se use dinero público. Por poner un ejemplo, el dinero de los ERE procedía en su mayor parte de fondos de la UE, no es que fuera dinero pagado por los españoles -por lo menos de forma directa-, pero ya era dinero contante y sonante que estaba en la arcas públicas con una finalidad concreta, y eso sí hace daño, mucho más que el cobro de comisiones, que es deleznable e ilegal, pero con la que nos ha caído encima estos últimos años ya deberíamos saber distinguir entre los diferentes tipos de corrupción y el daño que cada tipo genera en el contribuyente.

    EN TROUWENS…… el despilfarro en mala gestión es MUCHO PEOR AÚN que la corrupción! (Que ya es…..)

    Es que es mucho peor económicamente el despilfarro (mala gestión) que la corrupción, el despilfarro en aeropuertos a ninguna parte por ejemplo o el del AVE no rentable excepto en el tramo Madrid-Barcelona. O la mala gestión de las cajas de ahorro que ha acabado con ellas, es incomparable el daño que eso ha producido que es la causa del rescate bancario español.
    .
    Entre inyecciones de capital, esquemas de protección activos, deuda + capital del SAREB, adquisición de activos financieros (FAAF), y emisiones de deuda de bancos avaladas por el Tesoro Público, se calcula un importe total de 219.397 millones de euros para el rescate financiero español.

    .
    Ahora comparad esa cifra con cualquier cifra relacionada con la corrupción y echaros a llorar.

 8. De Spaanse Grondwet maakt de splitsing onmogelijk behalve als de Koning zijn handtekening zet.
  Maar zou een splitsing toch plaatsvinden waar dan ook in de EU, zouden diegene die uitstappen alle EU gekregen subsidies tot de laatste cent moeten terugbetalen + interesten !

  1. ?
   ?
   ?
   De spaanse grondwet verbiedt de splitsing. Waar.

   Ooit was er een grondwet in USA, die verbood dat “negers” zatten voorop op de bus.

   Ooit was er een grondwet die verbrande “heksen”.

   Ooit was er een grondwet die verbood de stemming aan de vrouwen.

   En zo kan ik honderden voorbeelden opgeven.

   De wetten zijn gemaakt om aan de mensen te dienen. Niet andersom.

   Societeiten evolutioneeren. Mensen evolutioneer. En zo moeten de wetten aan die evolutie zich aanpassen.

   Als een wet in strijd is met de wens van een volk…..zal de volk die wet moeten bestreden.

   Ik ben zo blij dat ooit dapoere vrouwen besloten dat ze oneerlijk werden behandeld, en ongehoorzaamden die wet. Ze gingen stemmen.

   Dat is exact, wat wij nu gaan doen.

   1. Om de fratsen van de Caatalanen te legalisere dient de grondwet veranderd te worden.Zie ik niet gebeuren.
    Als u de Spaanse nationaliteit heeft is uw Nederlands goed.
    Bent u daarentegen Nederlandse, dan……………….

   1. jij weet er helemaal niets van Gemma
    Catalunya es España y asi para todos los Españoles
    asi que tu no sabes nada de nada

 9. als ze dat willen waarom niet? 50 jaar geleden was dat toch ook al zo?
  de “gevolgen” zullen ze dan ook zelf moeten dragen maar ben ook niet zeker dat het slecht zal zijn
  misschien wel beter, de tijd zal het uitwijzen en het is ook nog niet zeker dat er een referendum zal komen en als dat zo is, dan zien we dan wel

  is dat zo Jeannic dat 70% hun niet willen afsplitsen van die walen?
  zijn er daar ergens in België ook geen “zakkenvullers” die het land willen splitsen?
  de werkende Vlamingen zijn het ook beu hoor om al die miljarden cadeau te doen, wees daar maar zeker van

 10. Wel te verstaan dat Catalonie groot is geworden door goedkope
  arbeidskrachten uit arme streken zoals Andalucia.
  En dat weten ze voordomd goed.
  Mijn schoonouders en mijn vrouw weten daar over mee te praten.
  Behandeld als slaven en zonder verzekering en werk uren van 16 uur p/d
  En een salaris om van te lachen maar mondje dicht voor jou 100 anderen slaven.
  En maar lachen tegen de toerist .
  Ik heb mijn vrouw toen leren kennen Walgelijk gewoon.
  Nu zie je geen Spanjaarden daar werken nu zijn de oostblocklanders aan de beurt.

  1. Peter: wat een onzin. Pfffff…..

   Mijn overgrote vader kwam van Murcia (Spanje), met zijn familie naar Catalunya.
   Ze emigreerden. Ze enigreerden van de armoede, van de honger en de verslaving daar.
   Ze kwamen VRIJWILLIG naar Catalunya toe. Hier hebben ze hard gewerkt? Jazeker! Maar ze hebben de MOGELIJKHEID gehad om een toekomst te hebben.
   Duizenden kwamen naar Catalunya met een hand voor en een achter. Ze hadden niets. Puur armoede.
   Hier hebben ze de oportuniteit gehad dat zijn eigen land hun niet gaf.
   In plaats van klagen vam Catalunya…kunnen je schoonouders maar beter klagen over Andalucia……daar vlochten ze vandoor! Ze better kunnen klagen over de Duquesa de Alba en zijn latifundios…..en andere rentenierd die hun land bezaten en MIETS deden om zijn eigen mensen te helpen.

   Het is zo belachelijk! Het is hetzelfde dat als een turk die naar Nederland emigreert……en na tientallen jaaren zou over Nederland klaagen! Wat zou jij hem dan zeggen????

   Bovendien…..toendertijd NIEMAND had sociale verzekering of wat dan ook. Ook niet de catalaanse arbeiders!

   Wat een volkomen onzin!!!
   Wie zijn jullie?????? Ik kan amper geloven het laag niveau hier!!!

   1. Gemma … we begrijpen dat je voor een onafhankelijk Catalonië bent maar het heeft geen zin om de lezers (inclusief de redactie die in Catalonië woont) van alles en nog wat naar het hoofd te gooien. Wellicht weten anderen niet hoe de situatie in Catalonië is maar feit is en blijft dat de Catalanen met hun onafhankelijksdrang ervoor gezorgd hebben dat de Spanjaarden genoeg heeft van de problematiek rondom Catalonië. Waarschijnlijk ben jij opgegroeid in Catalonië en zie je de dingen anders en weet je veel meer over de regio, geschiedenis en cultuur maar … elke regio in Spanje heeft een eigen cultuur en geschiedenis, dat is zeker niet exclusief iets voor Catalonië. Dus, a.u.b. houdt het rustig met opmerkingen over lezers die net zoals jij een eigen mening hebben, of je het daar nou mee ens bent of niet. Overigens geldt dit voor alle lezers die reacties plaatsen.

 11. Wanneer zal de deur naar wijsheden opengaan. Verdeeldheid door kunstmatig verkregen rijkdom. Gebakken lucht met een corrupte geur die lang blijft hangen. Nee niet echt bijdehand eerder erg dom en kortzichtig. Geen visie nada…!!

 12. In het resraurant van de camping in Taradell (bij Vic) is de menukaart enkel verkrijgbaar in het Catalaans en het Engels.
  Wie vlijtig Spaans (Castellaans) heeft geleerd is eraan voor de moeite. Alles staat uitgelegd in het Catalaans, ook het campingreglement.
  In België steunen de Vlamingen ook de Walen met enkele miljarden….
  Dat is voor ong. 70% van de Vlamingen geen reden om onafhankelijk te worden.

  1. Ik een” buiterlander” en mijn vrouw Spaans hebben een test gedaan in Catalumierda
   Wij gingen apart naar een winkel om iets te kopen,zij werd aangesproken in het
   catalaans en ik in het castelaans ???????????????

 13. Rijke Catalanen . Zouden ze al die autowegen zelf betaald hebben en het vliegveld van Barcelona en nog veel meer dingen .
  Zit daar helemaal geen EU geld in door Brussel van het rijke noord Europa getransporteerd naar zuid Europa .
  Of als ze een eigen staat worden zijn ze geen lid meer van de EU en moeten dus eigenlijk alle projecten door of mede door de EU terug betalen.
  En moeten ze zich ook uitkopen omdat Spanje niet meer aan zijn gemaakte afdrachten en afspraken in de toekomst aan de EU kan voldoen . Net zo als de EU nu verlangt van GB.
  Maar goed wij Nederlanders herinneren ons onze provincie Friesland nog wel .Toen dachten we ook binnen kort hebben we paspoort nodig om naar Leeuwarden te gaan.

  1. Ik wou joue een beetje toelichten….maar jij schrijft zoveel onzin aan een stuck door…..dat ik denk dat dit mischien een robot is!?!
   Ik weet niet waar ik aan het beginnen moet……zoveel onzin!!!! En zo weinig basis………
   Lees…….

 14. Enkel jaren geleden heeft Catalunya gevraagd om een pact fiscal (zoals Baskenland) Het werd weggehoond. De Catalanen zeiden; dan rest ons niets anders dan naar onafhankelijkheid te streven. Al sinds Franco word er gesproken over die rot Catalanen. Waarom dan in dankbaarheid een sigaartje uit eigen doos krijgen? Het streven gaat zeker niet minder worden. Voor de jeugd ligt Madrid ver weg. De 55 plussers aarzelen. Ook ivm onzekerheid over pensioenen.
  Het onafhankelijkheids streven heeft hier langer geduurd omdat in 1939 500.000
  Catalanen zijn vertrokken na het verlies tegen Franco (de huidige Parti Popular van Rajoy).
  De huidige grondwet is vooral opgesteld door oud Franco aanhangers.
  De tijd dat óók een huwelijk niet kon worden ontbonden (katholieke kerk) is
  voorbij.
  Visca Catalunya lliure !!! En ook graag nog een Nexit. Schande zoals Brussel omgaat met Engeland.

 15. Dit soort artikels vind ik echt tendentieus. De Catalanen hebben zelfbeschikkingsrecht, punt. Dat ze zich de melkkoe voelen van Spanje is een feit, en waarom “moeten” ze delen ? Mijn rijke buurman deelt ook niet met mij.. Dus graag wat argumenten om hem te overtuigen..

 16. Dit soort artikels vind ik echt tendentieus. De Catalanen hebben zelfbeschikkingsrecht, punt. Dat ze zich de melkkoe voelen van Spanje is een feit, en waarom “moeten” ze delen ? Mijn rijke buurman deelt ook niet met mij.. Dus graag wat argumenten om hem te overtuigen..

 17. Waar kan ik nu lezen waar het fanatisme van de Catalanen vandaan komt, waarom Catalonië op dit moment de enige deelstaat is die naar onafhankelijkheid streeft?

  1. Idd … ik vroeg me die exacte vraag ook af bij het lezen van het artikel.

   Het enige dat ik lees is:
   * ze zijn rijker en willen niet delen.
   * ze vinden dat hun cultuur te veel verschilt.

   Veel ervan is opgeklopt gedoe. Ze zijn rijker, ja … maar ze hebben intussen ook al veel compensatie gekregen. En verschil van cultuur, sorry maar ieder land heeft een dozijn gebieden waar de cultuur anders is. Veel van die onafhankelijkheid retoriek klinkt mij in de oren als: Zie, zie, ze doen slechte dingen tegen ons, waar de andere regions geen probleem maken worden die punten enorm onder de loop geplaatst om die onafhankelijkheid door te drukken.

   Doet me denken aan Brexit. Het gras was daar ook veel groener aan de andere kant. En de EU was de schuld van alles en nog wat. En nu oeps … we hebben gelogen over bijna alles.

  2. beste Karin,
   Ja, je hebt gelijk.
   Misschien kan ik je verder helpen.
   – Om te begrijpen waarom de Catalanen onafhankelijkheid willen zou het boek Barcelona van Robert Hughes misschien kunnen helpen. Ook La catedral del mar, van Ildefonso Falcones geeft een goed idee van wat Catalunya was, en weer wil zijn. Verder is er een goed document via deze link: http://www.casacultural.nl/files/2614/2260/4183/De_Catalaanse_kwestie.pdf

   Catalunya wil weer terug naar haar status van vóór 1714, 11 september 1714 om precies te zijn. Zij kennen ook een zogenaamde 9/11. In catalunya “Diada Nacional de Catalunya”.

   Interessant om te weten is het feit dat rond 1076 de Usages de Barcelona werden geschreven. Dit document vormde de basis voor de Catalaanse constitutie …. De Usages werden dus ongeveer 140 jaar vóór de engelse Magna Carta (1215) geschreven. De Magna Carta is wereld beroemd, niemand weet van de Usages.

   Ik werkte en woonde in Barcelona in 1975 toen Franco stierf. Terwijl tientallen dokters om zijn sterfbed stonden in Madrid, dansten wij de Sardanas op het Plaza Universidad in Barcelona.

   Zijn sterfdag was onze feestdag.

   1. Bedankt voor je link Alexander, informatie waar je iets aan hebt.Verdiep je eerst in de historie zonder gelijk vooringenomen standpunten in te nemen tegenover een bevolkingsgroep.
    Zelf groot Catalunya liefhebber, terwijl ik het ook lastig vind met m’n moeizaam geleerde kennis van de Spaanse taal Catalaanse artikelen te lezen.Met Castiliaans kan je je overigens overal redden.
    De taal is in meerdere gebieden een item, denk aan Valenciaans, Galisisch, Baskisch en nog veel verschillende dialecten.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken