Waarom is Catalonië op dit moment de enige deelstaat die naar onafhankelijkheid streeft?

Oeps ... foto ontbreekt!

Waarom is Catalonië op dit moment de enige deelstaat die naar onafhankelijkheid streeft?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft drie autonome deelstaten die zich door de taal en cultuur onderscheiden van de rest van Spanje, te weten Galicië, Baskenland en Catalonië (Comunidad Valenciana en Balearen niet inclusief). Van die drie is Catalonië de regio die zich het meeste inspant om zichzelf af te scheiden van de rest van Spanje. Maar waarom eigenlijk al dat fanatisme van de Catalanen?

“Catalonia is not Spain” en “Catalonia is different” is vaak te lezen op spandoeken en bij belangrijke evenementen in de autonome deelstaat Catalonië. Hiermee willen de Catalanen aangeven dat ze eigenlijk niets te maken willen hebben met de rest van Spanje. Catalonië heeft altijd al de drang gehad om zich af te scheiden van Spanje omdat ze zich “anders” voelen en een compleet andere cultuur hebben. Eigenlijk geldt dat zo’n beetje voor alle deelstaten die allemaal wel iets speciaals hebben maar niet zo de behoefte hebben om zich af te scheiden.

Anders

De drang naar vrijheid bij de Catalanen – en dan met name de politici – is alleen maar groter geworden toen er een grote economische crisis uitbrak in 2008. Het rijke Catalonië wilde niet opdraaien voor de kosten en problemen van andere armere regio’s, dat vond men niet eerlijk. De Catalaanse politiek maakte daar dankbaar gebruik van om een groot deel van het Catalaanse volk achter zich te krijgen. Daarnaast wordt altijd de geschiedenis erbij gehaald toen de Catalanen het zwaar te verduren hadden zoals ten tijde van dictator Franco en de burgeroorlogen. Tevens vindt men in Catalonië dat de cultuur heel anders is dan in de rest van Spanje. Feit is echter dat de Catalanen al veel vrijheden hebben zoals het voeren van de eigen officiële taal, het Catalaans. Toch is dat niet genoeg en wil men geheel zelfstandig zijn.

Andere regio’s

Die drang heeft men in het Baskenland ook altijd gehad maar wilde men dit op de verkeerde manier voor elkaar krijgen door geweld met de ETA. Nu is het rustiger in het Pais Vasco en lijkt de drang voor onafhankelijkheid minder te zijn. In de regio Galicië heeft men gedurende jaren ook de drang gehad om zich af te scheiden van de rest van Spanje. Met 95% van de bevolking die het Galicische spreekt heeft ook deze deelstaat de onafhankelijkesdrang op een laag pitje gezet. Op dit moment steunt slechts een op de vijf inwoners van Galicië een onafhankelijke staat. Dat heeft ook deels te maken met het feit dat Galicië niet zo rijk is als Catalonië of Baskenland.

Meer steun

In Catalonië is het onafhankelijkheidsgevoel juist groter geworden met een groei van 12% steun voor een afgescheiden Catalonië in 2005 naar een 44% steun 12 jaar later in 2017. Toch is volgens een laatste enquête de steun voor een Catalaanse afscheiding weer aan het afnemen. Als het aan de Catalaanse regering ligt dan komt er op 1 oktober een referendum maar dat is voorlopig nog illegaal. Daarnaast steunt bijna niemand buiten Catalonië het idee van een eigen land of staat dus de toekomst is erg onzeker voor Catalonië.

Ga naar de inhoud