skip to Main Content
Meer nee dan ja stemmers voor Catalaanse afscheiding
123rf

Meer nee dan ja stemmers voor Catalaanse afscheiding

BARCELONA – Volgens het Catalaanse Statistieken kantoor Centro de Estudios de Opinión (CEO) steunt op dit moment 44% een afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje maar zegt 48,3% van de Catalanen dat ze een afscheiding of de ‘independencia’ niet steunen. Het is volgens de CEO de eerste keer in twee jaar tijd dat er meer tegenhangers zijn dan voorstanders.

Volgens de Catalaanse Barometer over de politieke meningen zegt 48,3% van de Catalanen nee tegen een afscheiding van Catalonië, geeft 44% aan dat ze wel voorstander zijn, zegt 5,5% dat ze het niet weten en geeft 2,1% geen antwoord op de vraag.

Het is volgens het CEO de eerste keer sinds juni 2017 dat het NEE wint van het JA. Voor juni van dat jaar was er een dieptepunt van 41,1% ja-stemmers en 49,4% nee-stemmers. In oktober 2017 werd er een illegaal referendum gehouden waarna het aantal ja-stemmers steeg naar 48,7% (maar nooit meer geweest dan de 50%) en daalde het aantal nee-stemmers naar 43,6%.

Slechts 34,5% van de ondervraagden zegt dat Catalonië een eigen staat moet zijn, 5,2% minder dan in het onderzoek in maart dit jaar. 80,3% van de JxCat stemmers zegt een eigen Catalaanse staat te willen hebben terwijl dat percentage bij ERC 65,6% is. 24,5% van de deelnemers zegt dat Catalonië een staat binnen Spanje moet zijn terwijl 27% zegt dat Catalonië gewoon een autonome regio binnen Spanje moet blijven.

Als er nu autonome verkiezingen zouden zijn in Catalonië dan zou ERC deze weten te winnen met 26,5% van de stemmen. Ciudadanos die bij de laatste regionale verkiezingen in 2017 de meeste stemmen wist te halen (25,3%) zou nu dalen naar 17%. JxCat komt niet hoger dan 16,6% en wordt deze pro-afscheiding partij voorbijgestreefd door de PSOE (PSC) met 18,7% van de stemmen.

Podemos (CeC) zou stijgen wat betreft het aantal stemmen naar 9,5% en ook de CUP zou 5,2% weten binnen te halen. De PP zou nog verder zakken dan de 4% die de conservatieve partij wist te halen bij de verkiezingen in december 2017 en zou dalen naar 3,5%. Vox krijgt in Catalonië geen parlementaire vertegenwoordiging. 

De regionale premier Quim Torra weet van de deelnemers aan het onderzoek de slechtste beoordeling te krijgen met een 4,15 gevolgd door de naar België gevluchte Carles Puigdemont die beoordeeld wordt met een 4,31. Oriol Junqueras van ERC krijgt een 6,26 als rapportcijfer terwijl Miquela Iceta van PSOE een 4,33 krijgt en Inés Arrimadas een 2,28 (al is zij nu naar Madrid vertrokken).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Leugen 1.
  Catalonië staat op de 17de plaats van de communidades voor haar bijdrage aan Madrid en is dus NIET de grootste betaler.
  Leugen 2.
  De politici die zijn vastgezet of gezocht worden zijn géén politieke gevangenen, maar zij zitten vast als wetovertreders!
  Leugen 3.
  Ondanks het overschreeuwen door de separatisten, is de meerderheid van de bevolking toch echt tegen. De vreemde onevenredige zetelverdeling in het parlement doet daar niets aan af.
  Leugen 4.
  Het zogenaamde geweld dat rondom het referendum zou hebben plaatsgevonden blijkt nergens op gebaseerd. Er zijn echter wel ambtenaren en politie agenten in het nauw gebracht en bedreigd door separatisten.

  Vlaamse voorstanders van een afscheiding doen er beter aan zich te focussen op hun eigen regio!

  1. Als aanvulling op leugen 1: Catalonië ontvangt uit Madrid verreweg de meeste overheidssteun (lees euro’s).

   Als aanvulling op leugen 2: Deze euro’s zijn voor een deel in de zakken van de politici verdwenen en dat is een (bewezen) misdrijf.

   De seperatisten vergiftigen de bevolking met valse sentimenten en dat gaat ze goed af. Gelukkig zijn er ook steeds meer Catalanen die zelfstandig kunnen denken.

  2. Janus en Loek, ieder heeft het recht om voor of tegen te zijn, ook Catalanen, maar in jullie verblindheid vergeten jullie dat er maar 17 regio’s zijn, dus het rijke Catalonië betaalt het minste ( 17 plaats) en toch willen ze weg??? Daar bovenop ontvangen ze dan nog het meest ?? ???? Hoe verzinnen jullie dit ?? Deze discussie wordt gewoon belachelijk. Want als dit waar is worden de andere 16 regio’s er toch allemaal beter van… Dus jullie leugen 1 is inderdaad een leugen van jullie, die drie andere leugens, geef eens een bewijs aub..

 2. Meneer Anoniem, Puigdemont is een verkozene des volks, een sekteleider is ECHT WEL iets anders. Stel u eens voor dat men dit doet in Hongarije of Oostenrijk…Kot te klein zeker ?

 3. Afscheiding van Spanje is nooit wat de meesten in Catalonië wilden. De tegenstanders kwamen doorgaans niet in de media aan het woord. Ze voelden zich geïntimideerd door de separatistische schreeuwlelijken.

 4. Eigenaardig ! Uit de bijgeleverde bronnen kan ik opmaken dat slechts 34,5% ėcht gewonnen is voor een volledig onafhankelijke staat, maar dat ook 24,5% een eigen staat binnen een Spaanse federatie verkiest. 27% wil de huidige situatie behouden en slechts 7,8% ziet Catalunya als een Spaanse regio.
  Verder lees ik ook dat blijkbaar 70,8% vindt dat Catalunya het recht heeft om een referendum over het onderwerp te organiseren. Geef toe, dit is absoluut niet het negatieve beeld dat (bewust ?) door de schrijver wordt geschetst.

 5. De meeste weldenkende Catalanen die ik ken zien ook niks in een eigen staat. Dat wordt een economisch drama dat zijn weerga niet zal kennen. Stel je eens voor wat het zou betekenen als Madrid haar handen zou aftrekken van Catalonie.

  1. Madrid, zal zijn handen niet aftrekken van Catalonië, want ze verdienen aan de Catalanen. Daar gaat het nu juist om…

   1. Luc ik weet niet of dat wel waar is dat Madrid aan de Catalanen verdienen . Wel hadden de Catalanen veel voor rechten qua belastingen wat dus in Catalonië zelf bleef . Ook hebben ze veel geld ontvangen voor autowegen en vliegvelden. En men denkt dat Barcelona de drukste haven van Spanje is en ook buiten Spanje denken veel mensen dat . Maar het is nog altijd Algeciras Andalucia .Waar de meeste tonnen in en uit gevoerd worden. Ja en er zijn al heel veel bedrijven die hun kantoor belasting technisch buiten de grenzen van Catalonië hebben geplaatst . Waar door in Catalonië minder directe gelden binnen komen. Ook verschillende buitenlandse investeerders hebben zich al terug getrokken

 6. Ik geloof zelf niet in dit onderzoek. De beste manier om dat te weten is een referendum houden. In het Catalaanse parlement is de meerderheid voor de onafhankelijk. Dus ik geloof dat de Catalanen zo afwijkend zijn.

  1. Dat er in het Catalaanse parlement een meerderheid is, klopt, maar u zou ook moeten weten waarom. Door de ley d’Hondt is er namelijk geen evenredige vertegenwoordiging in het parlement. Zo telt een stem in het antiseparatistische Barcelona en Tarrogona nog niet de helft tov een stem in het pro platteland rond Lerida en Gerona. Dit onderzoek klopt dus wél.

   1. Tja, Rob, misschien moet je toch maar eens opzoeken wat de Methode D’Hondt eigenlijk is ! Je hebt wel gelijk dat stedelijke gebieden minder goed vertegenwoordigd zijn dan rurale. Dergelijke onevenwichten komen wel meer voor en in de politiek is het aantal vertegenwoordigers van belang en niet het behaalde stemmenaantal.

    1. Miel, ik weet niet hoe het in België zit, ik weet wel dat in NL een stem in Rotterdam net zo zwaar weegt als een stem op Vlieland. Dat is in Spanje niet zo.

   2. Het ligt zeker ook aan de Ley de Hondt dat er van de 950 burgemeesters in heel Catalonië niet één van Ciudadanos is en slechts één burgemeester PP.
    Oh ja, en de vrienden van VOX, ook niet….
    Geldt niet alleen voor Catalonië, ook in Pais Vasco geen enkele burgemeester…

  2. Ik ben geen 100% voorstander van onafhankelijkheid, veel van mijn Catalaanse vrienden overigens wel. Maar ik ben een tegenstander van de regering in Madrid, de uitermate gewelddadige manier waarop de Spaanse regering geprobeerd heeft om het referendum onmogelijk te maken, en de behandeling van de politieke gevangen( deze mensen zitten al bijna 2 jaar vast, terwijl de processen pas een paar maanden bezig zijn) Spanje is een schande voor Europa, het enige EU land met politieke gevangen. Een regelrechte schande.

   VISCA CATALUNYA

   1. Gaan we weer met de leugens in uw verhaal. Het grootste leugen is nog wel over de politieke gevangenen, die zijn er namelijk niet in Spanje. Er zijn wel politici in de gevangenis, maar dat is voor u kennelijk een moeilijk onderscheid.

    1. komma neukerij is dit. Iemand die in de gevangenis zit voor een politieke mening is een politieke gevangene, en ja, dat zullen dan wel meestal politiekers zijn zeker, zucht…

   2. Je bent geen 100 % voorstander van afscheiding dus je stemt dan tegen.
    Tis voor of tegen of onthou je van je mening.
    De seperatisten zijn in mijn ogen hypocriet. Het gaat ze alleen maar om meer macht (geld) en daarbij trekken ze zich niks aan van de wetgeving. Het uitroepen van de republiek door Puigedemont en door daarna te vluchten naar België heeft de das om gedaan voor de overige politieke leiders. Daar hoor je niemand over. Was de grote sekte leider niet gevlucht dan hadden er geen mensen opgesloten gezeten. ( waar ik het trouwens niet mee eens ben maar het ook kan begrijpen waarom ze vast zitten)

    1. “…Was de grote sekte leider niet gevlucht dan hadden er geen mensen opgesloten gezeten. …”
     Dergelijke domme uitspraken kan je inderdaad best anoniem doen !!

 7. Ongelofelijk. Met een uitstekend en charismatisch leider als Quim Torra zouden de Catalanen op hun blote knieën dankbaar moeten zijn. Met dit rapportcijfer wordt deze afgevaardigde van onze lieve heer gewoon bij het grofvuil gezet. Ik permitteer me dan ook te zeggen dat ik de Catalanen niet meer kan volgen.

  1. Het rapportcijfer van uw geliefde Arrimadas (2,28) geeft u het recht om Torra bij het vuil te zetten…😁
   En dat u de Catalanen niet kan volgen is bekend (gezien u kritische mening en inbreng)

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken