Meer nee dan ja stemmers voor Catalaanse afscheiding

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer nee dan ja stemmers voor Catalaanse afscheiding

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens het Catalaanse Statistieken kantoor Centro de Estudios de Opinión (CEO) steunt op dit moment 44% een afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje maar zegt 48,3% van de Catalanen dat ze een afscheiding of de ‘independencia’ niet steunen. Het is volgens de CEO de eerste keer in twee jaar tijd dat er meer tegenhangers zijn dan voorstanders.

Volgens de Catalaanse Barometer over de politieke meningen zegt 48,3% van de Catalanen nee tegen een afscheiding van Catalonië, geeft 44% aan dat ze wel voorstander zijn, zegt 5,5% dat ze het niet weten en geeft 2,1% geen antwoord op de vraag.

Het is volgens het CEO de eerste keer sinds juni 2017 dat het NEE wint van het JA. Voor juni van dat jaar was er een dieptepunt van 41,1% ja-stemmers en 49,4% nee-stemmers. In oktober 2017 werd er een illegaal referendum gehouden waarna het aantal ja-stemmers steeg naar 48,7% (maar nooit meer geweest dan de 50%) en daalde het aantal nee-stemmers naar 43,6%.

Slechts 34,5% van de ondervraagden zegt dat Catalonië een eigen staat moet zijn, 5,2% minder dan in het onderzoek in maart dit jaar. 80,3% van de JxCat stemmers zegt een eigen Catalaanse staat te willen hebben terwijl dat percentage bij ERC 65,6% is. 24,5% van de deelnemers zegt dat Catalonië een staat binnen Spanje moet zijn terwijl 27% zegt dat Catalonië gewoon een autonome regio binnen Spanje moet blijven.

Als er nu autonome verkiezingen zouden zijn in Catalonië dan zou ERC deze weten te winnen met 26,5% van de stemmen. Ciudadanos die bij de laatste regionale verkiezingen in 2017 de meeste stemmen wist te halen (25,3%) zou nu dalen naar 17%. JxCat komt niet hoger dan 16,6% en wordt deze pro-afscheiding partij voorbijgestreefd door de PSOE (PSC) met 18,7% van de stemmen.

Podemos (CeC) zou stijgen wat betreft het aantal stemmen naar 9,5% en ook de CUP zou 5,2% weten binnen te halen. De PP zou nog verder zakken dan de 4% die de conservatieve partij wist te halen bij de verkiezingen in december 2017 en zou dalen naar 3,5%. Vox krijgt in Catalonië geen parlementaire vertegenwoordiging. 

De regionale premier Quim Torra weet van de deelnemers aan het onderzoek de slechtste beoordeling te krijgen met een 4,15 gevolgd door de naar België gevluchte Carles Puigdemont die beoordeeld wordt met een 4,31. Oriol Junqueras van ERC krijgt een 6,26 als rapportcijfer terwijl Miquela Iceta van PSOE een 4,33 krijgt en Inés Arrimadas een 2,28 (al is zij nu naar Madrid vertrokken).

Ga naar de inhoud