Zonnepaneelinstallaties enorm toegenomen in Spanje

Zonnepaneelinstallaties enorm toegenomen in Spanje
Beeld: 123rf

Zonnepaneelinstallaties enorm toegenomen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 2019 was het beste jaar in de geschiedenis van de fotovoltaïsche zonne-energie met een record aan nieuw geïnstalleerd vermogen dankzij o.a. de betere regelgeving na afschaffing van de beruchte zonbelasting. Vorig jaar werd in Spanje een historisch record van 4.752 megawatt (MW) fotovoltaïsche zonne-energie geïnstalleerd. Dat is meer dan het dubbele van 2008, het hoogtepunt tot aan 2019 wat betreft hernieuwbare energiebronnen in Spanje.

De slechte economische tijden na het crisisjaar 2008 en de ongunstige staatsregulering zoals de zonbelasting en bureaucratie voor de installatie van fotovoltaïsche zonne-energie zorgden ten tijde van de toenmalige conservatieve regering voor een complete stilstand wat betreft de zonnepaneelinstallaties in het land. 

Op 6 oktober 2018 werd door de huidige socialistische regering (onder druk van de EU) de zogenaamde zonbelasting afgeschaft en de bureaucratie wat betreft het kopen, aanvragen en installeren van zonnepanelen versimpeld. Daardoor steeg de vraag naar zonnepanelen en de installatie daarvan bij particulieren en investeerders onmiddellijk.

Het zijn echter niet alleen de regelgeving en wetten die ervoor hebben gezorgd dat er meer installaties hebben plaatsgevonden in Spanje maar ook het feit dat de zonnepanelen de afgelopen 10 jaar ruim 80% goedkoper zijn geworden speelt een rol.

Om een idee te krijgen van de zonne-energie-boom in Spanje: in 2019 werd er voor 4.752 megawatt (MW) aan zonne-energie geïnstalleerd terwijl er tussen 2009 en 2018 nog geen 1.852 MW werd geïnstalleerd. Dat wil zeggen dat in tien jaar tijd iets meer dan een derde van de MW van 2019 werd geïnstalleerd, aldus de cijfers van het jaarverslag van de Spaanse fotovoltaïsche unie (Unef).

Voor 2008 was Spanje de marktleider in Europa en zesde wereldwijd wat betreft de fotovoltaïsche zonne-energie maar na een aantal trieste jaren onder bewind van de conservatieve regering heeft Spanje weer aan terrein gewonnen en is het land op weg om weer een belñangrijke speler te worden.

Voor 2008 was de fotovoltaïsche zonne-energie goed voor 3,2 miljard euro van het bbp en werden er in deze sector 58.699 banen gecreëerd. De huidige regering wil zich inzetten om het oude niveau en prestige van de Spaanse zonne-energie sector weer terug te winnen. 

Spanje is immers een land met groot potentieel want aan zon ontbreekt het zeker niet in Spanje waar men de opgewekte energie niet alleen voor eigen gebruik maar ook voor de export kan gebruiken.

Ga naar de inhoud