Slechts 13 procent van zelfstandigen met verlaagd tarief overleeft na 24 maanden in Spanje

Slechts 13 procent van zelfstandigen met verlaagd tarief overleefd na 24 maanden in Spanje
Beeld: Freepik

Slechts 13 procent van zelfstandigen met verlaagd tarief overleeft na 24 maanden in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Beginnende zelfstandige werknemers ofwel autonomos kunnen in Spanje gedurende de eerste twee jaar of 24 maanden gebruik maken van een zogenaamde ‘tarifa plana’ ofwel een vast verlaagd tarief voor de maandelijks te betalen kosten voor de sociale zekerheid. 

Deze maatregel werd ten tijde van de regering-Rajoy in 2013 ingevoerd om meer zelfstandigen en dus werkgelegenheid te creëren maar nu blijkt dat het niet alleen een hele grote kostenpost is voor de sociale zekerheid maar dat ook slechts 13 procent van de zelfstandigen na 24 maanden verlaagd tarief nog doorgaat met hun bedrijf of werkzaamheden.

De tarifa plana is een verlaagd maandelijks tarief van 60 euro in plaats van de minimale 286,15 euro per maand (in 2021) om de sociale kosten zoals ziektekosten, werkloosheid en pensioen te betalen. Dit extra verlaagde tarief werd ingesteld om meer zelfstandigen de kans te geven in 24 maanden tijd een bedrijf op te zetten en de kosten laag te houden. Maar gebleken is dat slecht een klein deel van de zelfstandigen die gebruik maakt van deze regeling na 24 maanden het hoofd boven water heeft gehouden.

Volgens de laatste gegevens maakt 15 procent van de zelfstandigen gebruik van de ‘tarifa plana’ maar slechts 13 procent overleefd na 24 maanden verlaagd tarief wat neerkomt op circa 63.000 nieuwe zelfstandigen. In 2020 kwamen er volgens de cijfers zo’n 650.000 nieuwe zelfstandigen bij maar er verdween bijna hetzelfde aantal. 20 procent van de zelfstandigen verdient jaarlijks meer dan 12.000 euro terwijl 17 procent tussen de 15.000 en 45.000 euro verdient per maand. Een nieuw betalingssysteem moet binnenkort deze ongelijkheid bij stellen.

Nieuw systeem

Het Ministerie van Sociale Zekerheid heeft inmiddels de plannen bekend gemaakt voor een nieuw betalingssysteem in Spanje waarbij zelfstandigen betalen naar gelang hun inkomsten. Dat is voor die zelfstandigen die minder verdienen goed nieuws maar voor ‘autónomos’ die meer verdienen slecht nieuws want deze moeten veel meer gaan betalen.

Vanaf 2022 of 2023 (datum en jaartal nog niet bekend) komt er een 13-schijven systeem in plaats van het nu geldende bedrag dat voor iedereen hetzelfde is. Het laagste bedrag in 2031 zou 90 euro per maand worden als je minder dan 3.000 euro verdient per jaar. Maar verdien je meer dan 48.841 euro dan moet je 1.220 euro per maand gaan betalen. Er zullen dus veel mensen op vooruit gaan maar ook heel veel zelfstandigen op achteruit waarbij de gedachte is: wie meer verdient kan ook meer betalen. HIER is meer uitleg te vinden.

Waarom elke maand betalen?

Zelfstandige werknemers of ondernemers moeten in Spanje elke maand een vast bedrag betalen voor de ‘Seguridad Social’ of Sociale Zekerheid, de ‘cotización de autónomos’. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door de zogenaamde ‘base de cotización’, zeg maar het theoretische salaris wat je gaat verdienen.

Ga naar de inhoud