Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Of in de zomer of in elk ander jaargetijde zijn er in Spanje steeds meer campers te zien waardoor ook soms de ergernis toeneemt bij de mensen die ergens wonen waar veel campers parkeren. Maar wat is nou toegestaan en wat niet in Spanje? Om het een en ander wat duidelijker te maken enkele feiten over de regels van een camper wat betreft parkeren of kamperen.

De regels omtrent het parkeren van campers (autocaravanas of coche caravana) zijn in Spanje opgesteld door de Spaanse verkeersdienst (Dirección General de Tráfico of DGT) en gelden voor heel Spanje. Deze staan vermeld in de instructie 08/V-74 zoals in dit document (in het Spaans) te lezen is. Deze stammen weliswaar uit 2008 maar zijn nog steeds van kracht.

Een camper wordt in Spanje gezien als een voertuig klasse M1 tot het vervoer van 8 personen plus chauffeur (Europese wetgeving 116/2001/CE). Een camper wordt voor de Spaanse wet gelijkgesteld aan een normale auto wat betreft de regels tot verkeersdeelname en parkeren (Art. 90 al 94 del Reglamento General de Circulación).

Borden

De problemen met het parkeren of kamperen van een camper beginnen als men dit doet op een plaats waar een gemeente borden heeft geplaatst waarop staat dat dit niet mag. Zoals al aangegeven gelden de regels van de DGT voor heel Spanje, voor alle autonome deelstaten, provincies en gemeenten. De wet van de Spaanse verkeersdienst DGT staat in dit geval altijd boven de regionale of lokale wetten.

Dat houdt dus eigenlijk in dat de borden die men plaats op veel plaatsen waarop staat dat men ergens niet mag parkeren niet zijn toegestaan want, zoals we zullen aangeven, er bestaat een verschil tussen parkeren en kamperen (estacionar y acampar). Kamperen is meestal niet toegestaan maar het parkeren van een camper als men zich houdt aan de volgende regels is gewoon toegestaan.

Kustwet

Naast de regels en wetten van de DGT is er ook nog een kustwet (ley de costas) waar ook beperkingen zijn wat betreft het parkeren of kamperen nabij de kust of dichtbij stranden. Dat houdt dus in dat het parkeren van een camper op een parkeerplaats waar ook auto’s staan gewoon is toegestaan maar het kamperen weer niet.

Als er geen parkeerplaatsen zijn is het niet toegestaan te parkeren binnen een bepaalde afstand van 20 meter vanaf de vloedlijn binnen de bebouwde kom of 100 meter vanaf de vloedlijn buiten de bebouwde kom, zoals in dit document te zien is.

Parkeren of kamperen

Als eerste moet er volgens de Spaanse verkeersdienst duidelijk een onderscheid gemaakt worden tussen parkeren en kamperen.

Er is sprake van parkeren (estacionar) als:

  • het voertuig legaal geparkeerd staat zoals binnen de parkeervakken of op een parkeerplaats, niet op het strand of in een beschermd natuurgebied.
  • het voertuig alleen contact heeft door middel van de wielen/banden. In sommige gevallen zoals een sterke helling mag men een bepaald soort wielblokken gebruiken en kan het gebruik daarvan gerechtvaardigd worden.
  • het voertuig neemt niet meer ruimte in dan van een gesloten camper. Dat wil zeggen dat uitstekende delen niet zijn toegestaan zoals een klapraam naar buiten of een zonnescherm of openslaande achterdeuren. Daarentegen mag een klapdak naar boven en een openslaand dakraam weer wel, zolang de omtrek van het voertuig niet wordt overschreden.
  • het voertuig mag geen verlies van vloeistof hebben zoals afvalwater.
  • er mag geen herrie zijn zoals een generator, draaiende motor of muziek/televisie.

Het is volgens de Spaanse verkeerswet dus toegestaan om te slapen, koken, eten en zitten in een camper mist aan bovenstaande regels wordt voldaan. Het is ook toegestaan om een camper waterpas te plaatsen indien er sprake is van een schuin terrein. Het is ook toegestaan om het dakraam open te zetten, het klapdak te openen en ook de satelliet te richten.

Er is sprake van kamperen (acampar) als:

  • er stoelen, tafels en andere “dingen” buiten gezet worden.
  • als het zonnescherm/luifel wordt geplaatst of de zijramen opengeklapt worden waardoor de omtrek van de camper wordt overschreden.
  • als er stabilisatiepoten geplaatst worden.
  • als er water of andere vloeistof geloosd/gelekt worden.
  • als er sprake is van geluidsoverlast zoals een generator, harde muziek of televisie.

Bekeuringen

Zoals al eerder vermeld worden er door gemeenten verbodsborden geplaatst voor het parkeren van campers op verschillende plaatsen. Dat is officieel niet toegestaan want de Spaanse DGT wet staat boven de lokale wet wat betreft parkeren. Aangezien een camper gezien wordt als een normaal voertuig zoals een auto mag deze ook de plaatsen waar men een auto parkeert neer worden gezet.

Kamperen is echter een ander geval en is niet toegestaan. De regels wat betreft kamperen zijn meestal wel op lokaal niveau geregeld door de gemeenten.

Fout parkeren

De politie kan een bekeuring uitschrijven voor fout parkeren, net zoals voor een normale auto. Maar laat je als camperrijder niet in de maling nemen, ongeacht borden dat ergens niet geparkeerd mag worden, volgens de DGT wet mag dat dus wel (zie link naar brief beneden).

Maar dat houdt niet in dat fout parkeren op bijvoorbeeld een busplaats, gele strepen, in een bocht, handicap parkeerplaatsen etc. een boete kan opleveren van 200 euro. Een “lichte” boete van 100 euro kan gegeven worden als je niet voldoet aan andere regels.

Boete voor illegaal kamperen

Als er vastgesteld wordt dat er niet geparkeerd maar gekampeerd wordt dan kan er een boete gegeven worden van 30 tot 150 euro. Vrij kamperen (acampada libre) is in heel Spanje niet toegestaan.

Boete van overtreding kustwet

Als je een camper parkeert (en/of kampeert) op een plaats te dicht bij de kustlijn (aldus de Ley de Costas) dan kan dat een boete opleveren van 150 euro minimaal of 40 euro per dag en per vierkante meter dat je fout staat.

Boete voor parkeren/kamperen in beschermde natuur

Als je een camper parkeert of gaat kamperen binnen een gebied met beschermde natuur kan dat hoge boetes opleveren zoals 5.001 euro voor het kamperen zonder vergunning maar ook voor het illegaal dumpen van afval of het rijden met een gemotoriseerd voertuig.