De mooiste wijnregio’s in Spanje die een bezoekje waard zijn

De mooiste wijnregio’s in Spanje die een bezoekje waard zijn
Beeld: via canva.com

De mooiste wijnregio’s in Spanje die een bezoekje waard zijn

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wie aan wijnlanden in Europa denkt, zegt al snel Frankrijk of Italië. Ook Spanje is bij velen een grote liefhebber op wijngebied. In regio’s als La Rioja, Priorat of Ribera del Duero vind je de mooiste wijnen en zijn perfect voor een wijnreis. In Spanje is de tempranillo veruit de meest gebruikte druif. Maar wist je dat dit prachtige Zuid-Europese land nog veel meer te bieden heeft op het gebied van wijn? Lees snel verder en ontdek de mooiste wijnregio’s van dit geliefde Mediterrane land!

La Rioja

In het noorden van Spanje vind je La Rioja; waarschijnlijk de bekendste wijnregio van het land. Je zult hier vooral de tempranillo-druif vinden. Daarnaast is het ook de perfecte plek voor liefhebbers van een garnacha, of zelfs een witte druif als de viura. De regio is perfect voor een wijnreis, want met mooie heuvels, grote wijngaarden en charmante middeleeuwse dorpjes is er genoeg te doen. Wat is de perfecte wijn voor in mijn wijnrek? Dat is een wijn uit La Rioja natuurlijk!

Priorat

Daarnaast is de regio Priorat een belangrijke voor de Spaanse wijnbouw. Deze streek is gelegen in de provincie Tarragona in Catalonië. Het is een klein gebied maar zeer prestigieus. Het staat vooral bekend om robuuste en krachtige rode wijnen op basis van de garnacha en cariñena. Door de terrasvormige wijngaarden en de ruige natuur is het een adembenemende regio om te bezoeken. Met een wijntje uit deze regio kun jij ultiem genieten in het zonnetje in je eigen schommelstoel, zoals de Spanjaarden dat doen!

Penedès 

In de buurt van Priorat vind je de wijnstreek Penedès. Deze streek ligt ook in Catalonië, ten zuidwesten van Barcelona. Vooral de cava, een Spaanse mousserende wijn, is hier bekend. Belangrijke druiven die je hier vindt, zijn de tempranillo, garnacha, en parellada. Met een divers landschap met bergen, heuvels en valleien is het een goede plek om te bezoeken en perfect te combineren met een citytrip naar Barcelona.

Ribera del Duero

Tot slot vind je in het hart van Castilla y León de regio Ribera del Duero. Deze streek staat vooral bekend om elegante en complexe rode wijnen, vaak gemaakt van de tempranillo-druif die hier Tinto Fino wordt genoemd. Ook Garnacha wordt hier gebruikt voor rosé-wijnen en Albillo voor witte. Het gebied heeft een indrukwekkend landschap met uitgestrekte wijngaarden die lopen langs de rivier de Duero. 

Zoals je ziet, is Spanje hét land voor de liefhebber van een goed glas wijn. Vooral rode wijn, zoals tempranillo of garnacha, wordt hier verbouwd en geschonken in overvloed in de streken La Rioja, Priorat en Ribera del Duero. Ook de liefhebber van cava kan perfect terecht in Spanje in de streek Penedès. Dus, welke wijnregio ga jij als eerst bezoeken?

Ga naar de inhoud