Search
menu
Search

Franse politie mag niet met drones bij de Spaanse grens surveilleren

Franse politie mag niet met drones bij de Spaanse grens surveilleren
Beeld: via canva.com

Franse politie mag niet met drones bij de Spaanse grens surveilleren

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is Frankrijk niet toegestaan om zijn grens met Spanje te bewaken met drones in een poging om illegale immigratie tegen te gaan. Dit is niet mogelijk omdat drones alles waarnemen en vastleggen, niet alleen de illegale migrant die over een steenachtig pad tussen de twee landen loopt, maar ook tuinen, binnenplaatsen en boomgaarden van privéwoningen. Ze vormen een te indringende vorm van surveillance die de privacy van burgers te veel schendt.

De Raad van State in Frankrijk, die de uitvoeringsactiviteiten van de overheid superviseert, heeft afgelopen dinsdag een decreet opgeschort van de prefectuur van de Atlantische Pyreneeën, grenzend aan Baskenland en Navarra. Het decreet, dat dateert van 26 juni, stond het gebruik van drones toe in een gebied van 22 vierkante kilometer, omsloten door Hendaye, Urrugne, de Behobia-brug, en Biriatou en Ibardin. Hoewel deze onbemande vliegtuigen de Spaanse grens niet zouden doorkruisen, konden ze wel zien wat er aan de andere kant gebeurde.

De beslissing van de Raad van State zet een streep door andere gelijkaardige plannen die de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, overwoog. Hij wilde drones inzetten in andere grensregio’s met Spanje, beginnend met de Oost-Pyreneeën die aan de provincie Girona grenzen, en Haute-Garonne, aan de zuidelijke grens met Lleida en Huesca. 

Deze drone-plannen, samen met de sluiting van 16 kleine grensovergangen tussen beide landen door Parijs in 2020, onderstrepen de focus van de Franse autoriteiten op illegale immigratie uit Spanje via de Pyreneeën. Het betreft voornamelijk Marokkanen, maar de grootste haast om naar Frankrijk te komen lijkt te liggen bij Algerijnen en Sub-Sahara Afrikanen uit Franstalig Afrika. Tussen januari en 15 juli van dit jaar is er een lichte stijging in de immigratie naar de Spaanse kustgebieden in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Er zijn 13.487 mensen zonder papieren aangekomen, een stijging van 1%.

Dit is niet de eerste keer dat het gebruik van drones door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken juridische gevolgen heeft, hoewel eerdere controverses niet verband hielden met immigratie. Eerder deze maand oordeelde de administratieve rechtbank van Grenoble dat het gebruik van twee drones om een demonstratie te observeren en te registreren een “ernstige en illegale inbreuk” vormde op een “fundamentele vrijheid”. De demonstratie werd georganiseerd uit protest tegen de politiemoord op de tiener Nahel in Nanterre, nabij Parijs. 

In Spanje maakt de Guardia Civil sinds mei 2022 gebruik van drones aan de grenzen van Ceuta en Melilla met Marokko. Vier exemplaren van het Matrice 300 RTK model werden vorig jaar aangekocht voor een totaal van 200.000 euro, via een spoedprocedure. Deze drones zijn uitgerust met krachtige schijnwerpers en infraroodsensoren. De inzet ervan heeft geen controverse veroorzaakt bij ngo’s of individuen wier woningen ze overvliegen.

Ga naar de inhoud