Search
menu
Search

Spanje zou in 2023 het toerisme record kunnen verbreken met 264 miljoen reizigers

Spanje zou in 2023 het toerisme record kunnen verbreken met 264 miljoen reizigers
Beeld: via canva.com

Spanje zou in 2023 het toerisme record kunnen verbreken met 264 miljoen reizigers

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In 2023 zou Spanje mogelijk het aantal toeristen van vóór de pandemie kunnen overtreffen, met een indrukwekkende 263,9 miljoen nationale en internationale bezoekers in dat jaar. Dit zou neerkomen op een toename van 6,6 procent vergeleken met de toerismecijfers van 2022.

In 2022 registreerde Spanje 247,3 miljoen toeristen, bestaande uit 171,7 miljoen binnenlandse en 75,6 miljoen buitenlandse bezoekers. Er was een aanzienlijke toename van 89% in het aantal buitenlandse toeristen, terwijl het aantal binnenlandse toeristen met 12% steeg, een niveau dat dicht bij de pre-pandemische cijfers komt.

In een onderzoek wordt ook de territoriale spreiding van het toerisme in Spanje belicht. Hoewel de kustgebieden, die slechts 9% van Spanje’s oppervlakte innemen, maar liefst 48% van de totale toeristen aantrokken, lokten stedelijke gebieden 28% van de bezoekers, landelijke gebieden 16% en berggebieden 8%. Ondanks deze verschillen, staat Spanje bekend om de ruime verspreiding van zijn bezoekers. Met toeristen in 92% van de gemeenten van het land, wist het gebied dat men als “Leeg Spanje” kent, 24% van het totale toerisme te verzamelen.

Madrid dat in 2022 een toename van 43% in het aantal toeristen zag, is de belangrijkste trekpleister van Spanje, met 14,7 miljoen bezoekers in die periode. Het wordt gevolgd door Barcelona, met 9,2 miljoen toeristen, en Sevilla, Valencia en Palma de Mallorca, die elk meer dan drie miljoen bezoekers ontvingen.

Het onderzoek uitgevoerd door de Faculteit Sociale Wetenschappen en Communicatie aan de Europese Universiteit, wijst uit dat, mochten deze verwachtingen werkelijkheid worden, bepaalde gemeenten in toeristische hotspots zoals de Middellandse Zeekust, de Canarische Eilanden en de Balearen oververzadigd kunnen raken door “aanzienlijke niveaus van toerisme”.

Bij de samenstelling van de studie heeft het team gegevens gebruikt die door het Spaanse Statistiekbureau (INE) zijn verstrekt. Deze gegevens, afkomstig van actieve en passieve signalen opgevangen door telefoonmasten, werden gebruikt om het verwachte aantal toeristen voor de rest van het jaar te bepalen.

Ga naar de inhoud