Twaalf ‘stomende’ nachten achterelkaar in Valencia en de regio, maar hoe komt dat?

Twaalf ‘stomende’ nachten achterelkaar in Valencia en de regio, maar hoe komt dat?
Beeld: via canva.com

Twaalf ‘stomende’ nachten achterelkaar in Valencia en de regio, maar hoe komt dat?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Nationaal Meteorologisch Agentschap of Spaanse weerdienst (Aemet) heeft aangegeven dat de stad Valencia in de maand juli een recordaantal van twaalf opeenvolgende tropische nachten heeft ervaren waarbij de minimumtemperatuur niet onder de 25 graden is gekomen. Maar, wat is een stomende nacht?

De Valencia regio heeft over het algemeen nog een nacht met extreem hoge minimumtemperaturen ervaren, met name in het zuiden waar de temperatuur niet onder de 25 graden kwam. Meer specifiek waren de minimumtemperaturen als volgt: 27ºC in Jávea; 26.4 in Orihuela; 26.1 in Miramar; 25.8 op de luchthaven van Valencia; 25.5 in Rojales; 25.2 in Alicante en Pego; 25 op de Alicante-Elche luchthaven; 24.7 in de stad Valencia; en 23.5 in Castellón de la Plana.

Volgens Aemet is het, zo lang de zee warm blijft en er geen verandering in het weer komt, onwaarschijnlijk dat de minimumtemperaturen aan de kust aanzienlijk zullen afnemen. De zee functioneert als een temperatuurregulator en creëert zijn eigen luchtmassa waarin kuststeden zijn ondergedompeld. Ondanks dat er een vervanging van de luchtmassa kan optreden in de middelste en lagere lagen, is deze verandering aan de kust nauwelijks merkbaar, zoals aangegeven door dezelfde bronnen.

Tropen, stomen of equatoriaal

‘Noches tropicales’ zijn nachten waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht of tropennacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

Maar als de minimumtemperatuur (‘s nachts dus) niet onder de 25 graden komt, wordt in Spanje ook gesproken van ‘noches ecuatorianos’, wat vrij vertaald naar het Nederlands ‘equatoriale nachten’ betekent. Het gaat in feite om een nacht die erg ‘bochornosa’ is waarbij er gesproken kan worden van een intense, vochtige en zinderende hitte. Naast de ‘noche tropical’ en noche ‘ecuatorial’ bestaat er in Spanje ook nog een ‘noche tórrida’.

  • Bij de ‘noche tropical’ of tropennacht wordt gesproken over nachttemperaturen die niet onder de 20 graden komt.
  • Liggen deze temperaturen tussen de 20 en 25 graden dan spreekt men in Spanje over een ‘noche tórrida’ ofwel stomende nacht.
  • Komen de temperaturen ‘s nachts boven de 25 graden dan wordt er gesproken over een ‘noche ecuatorial’ ofwel een equatoriale nacht.

Het zijn in ieder geval altijd nachten waarbij slapen met een airconditioning of een ventilator bijna noodzakelijk is. Voor diegene die deze luxe niet hebben is het soms een uitkomst om op straat te wachten, totdat de temperatuur naar beneden gaat. Dat gebeurt nog al eens in steden waar vaak hele families met stoelen en tafels op straat zitten voor verkoeling omdat het in de appartementen niet te harden is.

Ga naar de inhoud