Werkzaamheden aan toeristische Añisclo bergpas begonnen in Huesca

Werkzaamheden aan toeristische Añisclo bergpas begonnen in Huesca
Beeld: Gobierno de Aragón / web

Werkzaamheden aan toeristische Añisclo bergpas begonnen in Huesca

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Negen maanden nadat een grote aardverschuiving de weg in de Añisclo-kloof, de voornaamste toegang tot dit gebied van het Nationaal Park Ordesa en Monte Perdido, blokkeerde, zijn de werkzaamheden gestart om de weg weer open te stellen. Vanwege een aanzienlijke verzakking door vallende rotsen is de weg sinds 24 oktober 2022 gesloten. De start van de werkzaamheden werd tot dusver vertraagd door het uitgebreide administratieve proces om de vereiste vergunningen te verkrijgen.

De werkzaamheden zullen ten minste twee weken in beslag nemen, als het weer tenminste gunstig is. De huidige werkzaamheden, die afgelopen maandag van start gingen, richten zich op het stabiliseren van de helling die naar de rivier afloopt. Volgens de Algemene Directie Wegen waren er eerder al pogingen gedaan om de werkzaamheden te beginnen, maar deze moesten worden stopgezet na stormen om ongelukken door aardverschuivingen te vermijden.

De Cañón de Añisclo is een nauwe bergweg waar constant stenen naar beneden vallen van de linkerrand, met muren die bijna 100 meter hoog zijn. Volgens het veiligheidsprotocol moeten arbeiders drie dagen wachten na een regenbui voordat ze hun werkzaamheden hervatten. Ter illustratie, in 2019 raakte een parkwachter van Ordesa ernstig gewond toen er een steen op haar hoofd viel terwijl ze bezig was met het opruimen van een aardverschuiving in Añisclo.

Het verkeer wordt omgeleid door de Vió-vallei, via de weg die zich uitstrekt tussen Puyarruego, Buerba en Escalona. De geplande werkzaamheden aan het eindtraject tussen La Tella en San Urbez moesten worden stilgelegd om verstopping van het toeristisch gebied van Vió en Puértolas te voorkomen. Dit gedeelte van het Nationaal Park trekt jaarlijks zo’n 140.000 bezoekers.

De HU-631 weg van Escalona naar Nerín/Fanlo gaat dwars door een kloof met hoge rotswanden  en is gedurende het grootste deel een eenrichtingsweg omdat deze te smal is voor twee voertuigen. Het probleem is echter dat als het regent, de rotsen naar beneden komen en op het wegdek terechtkomen. Daardoor ontstaat vaak veel schade dat daarna gerepareerd moet worden, iets wat vaak lang duurt en veel geld kost.

Ga naar de inhoud