skip to Main Content
Vanaf 2020 geen scheermesjesdraad meer in Ceuta en Melilla
El Confidencial

Vanaf 2020 geen scheermesjesdraad meer in Ceuta en Melilla

MADRID – De Spaanse regering is van plan om zo snel mogelijk het scheermesjesdraad op bepaalde plaatsen op de hekken en muren rondom de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te verwijderen. De rest van de draden met scherpe mesjes zal dan in 2020 weg worden gehaald. De draden dienen al enkele jaren om Afrikaanse migranten tegen te houden maar regelmatig raken deze gewond door de vlijmscherpe mesjes waar door mensenrechtenorganisaties veel over geklaagd wordt.

Het scheermesjesdraad (concertinas) werd enkele jaren geleden in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 al weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.

De demissionaire PSOE-regering is alsnog van plan dit jaar op de meest gevoelige plaatsen op de hekken en muren in Ceuta en Melilla het gevaarlijke draad met scherpe mesjes weg te halen. Op die plaatsen moeten de muren en hekken zo’n 30% hoger worden zodat deze 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop zullen dan ook elementen worden geplaatst die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken.

Het weghalen van het scheermesjesdraad stond al gepland in februari/maart maar dat ging niet door. Daarna werd er nog een poging gedaan in april en mei maar zorgden de vervroegde verkiezingen opnieuw voor vertragingen. Het is nog niet bekend wanneer men zal beginnen met het weghalen van de gevaarlijke en scherpe draden maar dat moet nog dit jaar op sommige gevoelige plaatsen gaan gebeuren. In 2020 zal dan al het scheermesjesdraad weg moeten zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Waar zijn ze toch mee bezig?
  En wie neemt zulke onzinnige beslissingen?
  Misschien kunnen ze de poorten naar Europa helemaal wagenwijd open zetten?

  Mensenrechtenorganisaties klagen? En het Europese volk, hebben die geen mensenrechten? Of moeten die zich zo maar onder de voet laten lopen door half Afrika?

  Man, man, man, in wat een wereld leven wij?
  Misschien kunnen we ons deuren thuis dan ook beter niet meer afsluiten, een inbreker zou zich eens kunnen bezeren bij zijn acties!

  Misselijk word ik als ik zulke beslissingen lees.

  1. Ben het volledig met matomores eens .die invasie moet tegen elke prijs gestopt worden .zo niet dan word een burgeroorlog onvermijdelijk .willen we dat ????????

 2. Walgelijke reacties van figuren die zelf immigrant zijn. Oh wacht effe, zij vinden dat ze meer rechten hebben omdat ze toevallig aan de goeie kant van de muur geboren zijn. Hoezo is fascisme terug.

  1. Wat kort door de bocht om te zeggen dat iedereen die reageert immigrant is. Bovendien denk ik dat de meeste mensen hier in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en niet gaan leven op andermans kosten.
   Grenzen zijn er om gerespecteerd te worden, probeer jij maar eens een land buiten de EU binnen te raken zonder geldig paspoort en/of visum. Zelfs om daar gewoon vakantie te gaan houden. Lukt je niet.
   Walgelijke reacties??? Mensen zien gewoon in dat het zo niet verder kan, en dat men door deze beslissing het nog gaat faciliteren.
   Zelfs als ze zich netjes zouden gedragen (wat heel vaak niet het geval is) dan nog kan Europa de toestroom niet aan.
   Oh ja, heb jij er eentje in huis genomen? Dat zou alvast een begin zijn, toch?

 3. Jullie hebben allemaal gelijk. Als je er niet bij in de buurt komt, is er niks aan de hand en ze allemaal binnenlaten is VEEL gevaarlijker. Kijk maar goed in de media wat deze mensen allemaal aanrichten. Wegkijken helpt niet!

 4. Zet er 1000 V op. Want zonder deze bescherming zal er geen stoppen aan zijn. Dan worden we overspoeld door Afrikanen die enkel van de staat willen leven. En die hebben we reeds genoeg.

 5. Absurde maatregel om dan het ene gevaarlijke element in te ruilen voor een ander element wat het moeilijker maakt om over het 10 meter (!) hoge hek te klimmen.Ik vraag mij af wat gevaarlijker is.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken