Vanaf 2020 geen scheermesjesdraad meer in Ceuta en Melilla

Europa Press
Beeld: Europa Press

MADRID – De Spaanse regering is van plan om zo snel mogelijk het scheermesjesdraad op bepaalde plaatsen op de hekken en muren rondom de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te verwijderen. De rest van de draden met scherpe mesjes zal dan in 2020 weg worden gehaald. De draden dienen al enkele jaren om Afrikaanse migranten tegen te houden maar regelmatig raken deze gewond door de vlijmscherpe mesjes waar door mensenrechtenorganisaties veel over geklaagd wordt.

Het scheermesjesdraad (concertinas) werd enkele jaren geleden in 2013 ten tijde van de conservatieve (PP) regering-Rajoy op de hekken geplaatst nadat deze gevaarlijke draden daarvoor tijdens het bewind van Zapatero (PSOE) in 2007 al weg werden gehaald. Direct na aantreden van Pedro Sánchez in juni 2018 na de succesvolle motie van wantrouwen maakte zijn socialistische regering al bekend dat ze het scheermesjesdraad weg zouden gaan halen.

De demissionaire PSOE-regering is alsnog van plan dit jaar op de meest gevoelige plaatsen op de hekken en muren in Ceuta en Melilla het gevaarlijke draad met scherpe mesjes weg te halen. Op die plaatsen moeten de muren en hekken zo’n 30% hoger worden zodat deze 10 meter hoog zullen zijn. Daar bovenop zullen dan ook elementen worden geplaatst die het erover klimmen moeilijker maken maar waarbij niemand gewond kan raken.

Het weghalen van het scheermesjesdraad stond al gepland in februari/maart maar dat ging niet door. Daarna werd er nog een poging gedaan in april en mei maar zorgden de vervroegde verkiezingen opnieuw voor vertragingen. Het is nog niet bekend wanneer men zal beginnen met het weghalen van de gevaarlijke en scherpe draden maar dat moet nog dit jaar op sommige gevoelige plaatsen gaan gebeuren. In 2020 zal dan al het scheermesjesdraad weg moeten zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

11
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Christine Matamoros

Waar zijn ze toch mee bezig?
En wie neemt zulke onzinnige beslissingen?
Misschien kunnen ze de poorten naar Europa helemaal wagenwijd open zetten?

Mensenrechtenorganisaties klagen? En het Europese volk, hebben die geen mensenrechten? Of moeten die zich zo maar onder de voet laten lopen door half Afrika?

Man, man, man, in wat een wereld leven wij?
Misschien kunnen we ons deuren thuis dan ook beter niet meer afsluiten, een inbreker zou zich eens kunnen bezeren bij zijn acties!

Misselijk word ik als ik zulke beslissingen lees.

Tom de groot

Ben het volledig met matomores eens .die invasie moet tegen elke prijs gestopt worden .zo niet dan word een burgeroorlog onvermijdelijk .willen we dat ????????

Berry Aaldering

Walgelijke reacties van figuren die zelf immigrant zijn. Oh wacht effe, zij vinden dat ze meer rechten hebben omdat ze toevallig aan de goeie kant van de muur geboren zijn. Hoezo is fascisme terug.

Christine Matamoros

Wat kort door de bocht om te zeggen dat iedereen die reageert immigrant is. Bovendien denk ik dat de meeste mensen hier in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en niet gaan leven op andermans kosten. Grenzen zijn er om gerespecteerd te worden, probeer jij maar eens een land buiten de EU binnen te raken zonder geldig paspoort en/of visum. Zelfs om daar gewoon vakantie te gaan houden. Lukt je niet. Walgelijke reacties??? Mensen zien gewoon in dat het zo niet verder kan, en dat men door deze beslissing het nog gaat faciliteren. Zelfs als ze zich netjes zouden gedragen (wat… Lees verder »

Kelly

Dat hebben ze er niet gehangen als decoratie he, dus afblijven is de boodschap en er kan je niks gebeuren

Wizza

Jullie hebben allemaal gelijk. Als je er niet bij in de buurt komt, is er niks aan de hand en ze allemaal binnenlaten is VEEL gevaarlijker. Kijk maar goed in de media wat deze mensen allemaal aanrichten. Wegkijken helpt niet!

Patrick

Als je er af blijft is daar toch niets gevaarlijks aan ? Wat voor naïeve sukkels zijn dat nu in die regering

Kris in Spain

Zet er 1000 V op. Want zonder deze bescherming zal er geen stoppen aan zijn. Dan worden we overspoeld door Afrikanen die enkel van de staat willen leven. En die hebben we reeds genoeg.

Eddy

Hang er granaten aan die bij aanraking ontploffen anders zal dit gezeik nooit stoppen

martin

Absurde maatregel om dan het ene gevaarlijke element in te ruilen voor een ander element wat het moeilijker maakt om over het 10 meter (!) hoge hek te klimmen.Ik vraag mij af wat gevaarlijker is.

Fred

Gevaarlijker is om ze allemaal zomaar binnen te laten.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.