7 is het magische nummer wat betreft snelheden en flitspalen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

7 is het magische nummer wat betreft snelheden en flitspalen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Guardia Civil heeft al eens vaker uitgelegd op Twitter dat wat betreft de bekeuringen bij flitspalen op de Spaanse wegen de automobilist rekening moet houden met het magische nummer 7. Het gaat in dit geval om de vaste (dispositivos fijos) maar ook de mobiele (móviles) flitskasten die door de Spaanse verkeersdienst DGT overal in Spanje geplaatst zijn of regelmatig geplaatst worden. Maar waarom dan het nummer 7? Dat heeft te maken met 7 km en met 7%.

Een van de meest voorkomende bekeuringen is die van te hard rijden (exceso de velocidad). Om aan de autorijders uit te leggen hoe het systeem is van de radars en vanaf welke snelheden bekeurd wordt, leggen we kort uit hoe de Spaanse verkeerspolitie van de Guardia Civil de berekeningen maakt wat betreft bekeuringen.

Meetcorrectie Spanje

Bij snelheden tot 100 km/u wordt er standaard 7 kilometer bij opgeteld voordat de radar bekeurt. In het geval van snelheden vanaf 100 km/u wordt er standaard 7% bij opgeteld voordat men gaat bekeuren. Deze bekeuringen liggen tussen de 100 en 600 euro, kan 2 tot 6 rijbewijspunten kosten (Spaans rijbewijs) en eventueel celstraf opleveren. Daarom is 7 dus het magische nummer.

Voorbeelden Spanje

In het geval van wegen waar de snelheid tussen de 50 en 100 km/u is zal de radar afgaan en bekeuren vanaf 7 km/u te hard rijden. Als voorbeeld, bij 50 km/u zal de radar pas afgaan bij 58 km/u. Als men tussen de 50 en 57 (incl) rijdt wordt de automobilist niet bekeurd.

In het geval van wegen waar men harder dan 100 km/u mag rijden (autowegen en snelwegen) wordt een marge aangehouden van 7%. Als voorbeeld, op een weg waar men 120 km/u mag rijden zal de radar afgaan vanaf 128,4 km/u (7%).

Bij wegen waar men minder dan 50 km/u mag rijden is het bekeuringssysteem afhankelijk van de gemeenten en dat verschilt overal.

Nederland

In Nederland houdt men rekening met een meetcorrectie van 3 km/u in het geval van wegen waar men minder dan 100 km/u mag rijden en 3% op wegen waar men meer dan 100 km/u mag rijden. Met andere woorden rijdt men op een 80 km-weg 87 km/u dan trekt de politie daar 3 km vanaf en wordt de automobilist bekeurd voor 4 km/u te hard rijden.

In het geval van een 120-km weg en 128 km/u gemeten wordt er 4 km (3% van 128) vanaf gehaald en wordt men bekeurd voor 4/u km te hard rijden. In het geval van een 130-km weg waar 136 km/u gereden wordt is de meetcorrectie 5 km (3%_ van 136) en wordt de automobilist bekeurd voor 1 km/u te hard rijden.

Het is belangrijk om te weten dat op de meeste wegen een zogenaamde ondergrens geldt van 4 km/u voordat wordt bekeurd. Alleen op autosnelwegen waar 130 is toegestaan, is geen ondergrens. Hier wordt vanaf 1 km/u te hard bekeurd terwijl dit op andere wegen niet het geval is en pas vanaf 4 km/u bekeurd wordt.

België

In België houdt men rekening met een technische marge van 6 km/u in het geval van wegen waar men minder dan 100 km/u mag rijden en 6% op wegen waar men meer dan 100 km/u mag rijden. Met andere woorden rijdt men op een 80 km-weg 90 km/u dan trekt de politie daar 6 km vanaf en wordt de automobilist bekeurd voor 4 km/u te hard rijden.

In het geval van een 120-km weg en 140 km/u gemeten wordt er 8,4 km (6% van 140) vanaf gehaald en wordt men bekeurd voor 11,6/u km te hard rijden. (PS. de juiste informatie is moeilijk te vinden dus als iemand iets meer weet).

Frankrijk

In Frankrijk is de tolerantie op wegen waar 50, 60, 70, 80, 90 en 100 km/u gereden mag worden 5 km/u wat dus inhoudt dat men bekeurt vanaf 56, 66, 76, 86, 96 en 106 km/u. Op wegen waar 110 en 120 km/u gereden mag worden is de marge 6 km/u en op wegen waar men 130 km/u mag rijden is de marge 7 km/u.

Boetes in Spanje

Hieronder een lijst van de Spaanse verkeersdienst DGT met de snelheden en de boetes en de punten die op een Spaans rijbewijs ingetrokken kunnen worden. Deze lijst is sinds 25 mei 2010 niet meer aangepast maar is nog steeds actueel. Buitenlanders die in Spanje geregistreerd staan (empadronado) en een NIE hebben maar nog een Nederlands/Belgisch rijbewijs moeten er rekening mee houden dat men toch punten kan verliezen op een rijbewijs en dat dit duidelijk wordt op het moment je een Spaans rijbewijs aanvraagt.

Er zijn drie verschillende bekeuringen te vinden:

  • Milde overtreding (infracción leve): boete tot 100 euro
  • Ernstige overtreding (infracción grave): boete vanaf 300 tot 500 euro
  • Zeer ernstige overtreding (infracción muy grave): boete 600 euro

Overtredingen wat betreft te hard rijden (infracciones por exceso de velocidad) worden in Spanje gezien als ernstige (grave) en zeer ernstige (muy grave) overtredingen (infracciones). 

Stel dat je geflitst wordt door een radar als je 60 km/u rijdt waar maar 50 km/u gereden mag worden, dan is dat een ernstige overtreding (infracción grave) en zal dat 100 euro kosten zonder verlies van rijbewijspunten (een systeem dat men hanteert in Spanje en ook geldt voor buitenlandse geregistreerde inwoners van het land)

Stel dat je geflitst wordt door een radar als je 75 km/u rijdt waar maar 50 km/u gereden mag worden, dan is dat ook een ernstige overtreding (infracción grave) maar zal dat 300 euro kosten met verlies van 2 rijbewijspunten.

Stel dat je geflitst wordt door een radar als je 105 km/u rijdt waar maar 50 km/u gereden mag worden, dan is dat een zeer ernstige overtreding (infracción muy grave) en zal dat 600 euro kosten met verlies van 6 rijbewijspunten.

boetes lijst
Beeld: DGT / Twitter
Ga naar de inhoud