Siesta’s langer dan 60 minuten zijn slecht voor de gezondheid

Siesta’s langer dan 60 minuten zijn slecht voor de gezondheid
Beeld: 123rf

Siesta’s langer dan 60 minuten zijn slecht voor de gezondheid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Slecht nieuws voor de personen die van een lekker lange siesta houden. Volgens het meest recente onderzoek naar de siesta is een middagdutje van langer dan 60 minuten slecht voor de gezondheid. Zo hebben mensen die langer dan 60 minuten slapen een 34% hogere kans op hart- en vaatziekten blijkt niet uit een Spaans maar Chinees onderzoek van de Guangzhou Medical University.

Uit diverse onderzoeken in de loop der jaren is al gebleken dat een siesta van meer dan 45 minuten slecht is voor de gezondheid. Zo heeft men aangetoond dat lange siesta’s kunnen leiden tot hogere bloeddruk of cholesterol en meer vet rond de heupen of bloedsuiker. Ook kunnen er hartproblemen ontstaan bij personen die lange siesta’s slapen en is er een hogere kans op hart- en vaatziekten als men een siesta langer dan 60 minuten slaapt.

Over het algemeen zegt men in Spanje altijd dat een siesta juist goed is voor de gezondheid maar wordt er ook vaak bij vermeld dat deze siesta nooit te lang mag zijn en in principe moet eindigen voordat men in de diepe slaap (REM) terecht komt.

Uit eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid van het hart bij mensen die ‘s nachts niet genoeg slapen, mits de siesta niet langer duurt dan 45 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siesta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.

Ga naar de inhoud