Bedrijfsleider in Baskenland aangehouden voor misbruik van zijn werknemers

Bedrijfsleider in Baskenland aangehouden voor misbruik van zijn werknemers
Beeld: Policía Nacional / Twitter

Bedrijfsleider in Baskenland aangehouden voor misbruik van zijn werknemers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BILBAO – Een bedrijfsleider werd aangehouden omdat hij zijn werknemers ‘marathons’ liet werken van tot 26 uur lang. De nationale politie heeft een man aangehouden, die in een loods in de provincie Bizkaia een aantal werknemers uitbuitte. Het bedrijf legde zich toe op de verwerking en het inblikken van voeding. Het ging om een klein bedrijf dat al geruime tijd op dezelfde locatie gevestigd is.

Van tijd tot tijd werden de arbeider verplicht wat de bedrijfsleider een ‘marathon’ noemde te werken, wat inhield dat er gewerkt werd van 19 uur ’s avonds tot 9 uur ’s ochtends de dag nadien. Tijdens die marathons kregen de werknemers slechts één uurtje pauze, de rest van de tijd zaten ze opgesloten in de loods.

De arrestatie vond plaats op afgelopen 17 augustus, nadat verschillende werknemers aanklacht indienden in Bilbao. Nadat de ernst van de situatie duidelijk werd, werd de getuigen juridische bescherming verleend. 

De meeste van de arbeiders waren illegaal in Spanje. Daarom kregen ze geen contract, en werden ze slechts 5 euro per uur betaald. Wanneer ze zich verwondden, werden ze door de bedrijfsleider verplicht te zwijgen over de omstandigheden van het ongeluk. Meerdere van de getuigen omschreven de arbeidsomstandigheden als mensonwaardig, en de figuur van de bedrijfsleider als een genadeloze despoot. Dat mensen zonder papieren uitgebuit worden, is helaas een veel voorkomend probleem in Spanje.

De politie en de sociale dienst vonden in de loods van het industriepark Ugaldeguren (Zamudio) in totaal 8 arbeiders. Vier van hen beschikten noch over papieren, noch over een arbeidscontract.

De bedrijfsleider in kwestie werd vrijgelaten, maar moet zich binnenkort voor het gerecht verantwoorden. Hij wordt beschuldigd van schending van de rechten van zijn werknemers en schending van de arbeidsnormen, waardoor er hem een boete van 70.000 euro boven het hoofd hangt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.