De redenen waarom Spanjaarden zwerfvuil achterlaten in de natuur

De redenen waarom Spanjaarden zwerfvuil achterlaten in de natuur
Beeld: 123rf

De redenen waarom Spanjaarden zwerfvuil achterlaten in de natuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De corona-pandemie heeft de inwoners van Spanje bewuster gemaakt van hun gezondheid en hun bezorgdheid daarover vergroot. Men lijkt zich echter minder zorgen te maken over het milieu. Dit is een van de conclusies van de IV-sociologische studie ‘Actitudes frente a la basuraleza’ dat is ontwikkeld vanuit het LIBERA-project van SEO/BirdLife in samenwerking met Ecoembes.

Weliswaar had de eerste noodtoestand en de daarbij horende thuisblijfplicht een positief effect op het milieu en de natuur, toen de noodtoestand eenmaal voorbij was ging de bezorgdheid over het milieu weer terug naar een niveau van voor de corona-pandemie.

Over het algemeen geeft 56 procent van de ondervraagde inwoners van Spanje toe dat ze voor het gemak afval in de natuur gooien. 47,8 procent geeft toe afval uit luiheid achter te laten en 25,2 procent zegt dat er al afval is dus maakt het hen niet veel uit.

Wat betreft de verantwoordelijkheden rondom het afval in de natuur zegt 73,5 procent dat dit de verantwoordelijkheid van iedereen is terwijl 10,5 procent zegt dat het zwerfafval hoofdzakelijk de verantwoordelijkheid van de jongeren is, met name bij dit laatste is dat 5 procent meer dan bij het laatste onderzoek in 2019. 

80 procent beschouwt zichzelf als zeer bewust wat betreft milieukwesties. Er zijn echter ook steeds meer inwoners van Spanje die boos en hulpeloos zijn als het gaat om zwerfafval in de natuur, op het strand en op straat.

De studie, die is opgesteld door middel van meer dan 5.000 enquêtes in Spanje, heeft tot doel het bewustzijnsniveau van de bevolking met betrekking tot ‘afval’, hun gedrag en gewoonten wanneer ze zich in een natuurlijke omgeving bevinden, te analyseren en te evalueren.

World Clean Up Day

Tussen 18 en 26 september organiseert LIBERA weer de “1m2 por las playas y los mares” opruimactie die samenvalt met de World Clean Up Day op 18 september. Tijdens de vorige editie werd er in Spanje 4,6 ton afval van de stranden en uit zee gehaald door de deelnemers. Meer informatie HIER.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.