Duivenplaag houdt niet op in Valencia

Duivenplaag houdt niet op in Valencia
Beeld: 123rf

Duivenplaag houdt niet op in Valencia

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In Valencia hebben sommige buren last van een grote duivenplaag. Ze vragen de stad om meer maatregelen. “Er zijn buren die netten rond hun balkon moeten spannen omdat de duiven niet binnen zouden komen.” De klachten van de inwoners van Valencia omtrent het duivenprobleem zijn van bijna alle buurten. Zo ook bijvoorbeeld die van Nou Moles.

“Bijna in alle straten hebben we hier overlast.”, zegt de voorzitter van het buurtcomité, Casilda Osa, die in naam van de vereniging om onmiddellijke maatregelen vraagt. De slachtoffers zeggen dat het om een plaag gaat, terwijl de gemeente dat niet langer zo ziet, waardoor de vogels in principe niet mogen gedood worden.

Het is moeilijk de grootte van een vogelpopulatie in te schatten. Volgens dierenwelzijnsorganisaties ging het eind 2020 om zo een 25.000 duiven in Valencia. Het enige lichtpuntje is dat dat 1/3e minder is dan andere jaren. Dat heeft vreemd genoeg met de pandemie te maken (gesloten bars en afwezigheid van toeristen), maar ook met natuurlijke vijanden zoals de zeemeeuw.

Die cijfers zeggen de buren echter weinig. Het gros van de buurtverenigingen van Valencia is het er over eens dat het probleem nog steeds erg storend is. Ze vragen niet per sé om het invoeren van de mogelijkheid de dieren te doden, maar willen wel andere oplossingen zien.

In 2016 begon de gemeente met het strooien van voedsel dat de duiven onvruchtbaar maakt. Het product bestaat uit een middel dat nicarbazine heet. Het is werkzaam vanaf een paar dagen na inname, maar verliest zijn effect ook 15 dagen nadien. 

Osa waarschuwt dat het een groot probleem is dat de mensen op sommige plaatsen nog steeds de duiven voederen. Zo bijvoorbeeld in de Calle Totana en de Calle Arturo Piera, waar mensen broodkruimels voor de vogels strooien. “Het is gebeurd dat we mensen die op vakantie zijn moeten opbellen om terug te keren, omdat hun terrasmeubels vernield worden door de duivenpoep.”, vertelt de voorzitster.

En zo zijn er ook altijd extreme gevallen. Een buur uit Ensanche moest zijn vals dak volledig vervangen om de duivennesten te verwijderen. Niet alleen was het geluid ondraaglijk geworden, ook werd het risico op ziektes te groot. De inwoners van Valencia zijn het er over eens. Er moeten snel stappen ondernomen worden, vooraleer de plaag helemaal uit de hand loopt.

Ga naar de inhoud